Pretraga

Ne, ovo nije priča iz prošlog stoljeća: Djevojke za vrijeme menstruacije ne mogu u školu i to baš i nije fer

A- A+

Menstruacija je u mnogim krajevima svijeta nešto što negativno obilježava ženu, a u Gani se za vrijeme menstruacije zabranjuje prelazak rijeke. Put preko rijeke put je do škole, pa mnoge djevojčice propuštaju nastavu jer tako nalaže bog rijeke. U drugim dijelovima djevojčice nemaju jednostavan pristup higijenskim potrepštinama ni potrebo znanje o menstruaciji, pa tih dana ne dolaze u školu. Tako gube velik broj sati u školi koji im je itekako važan.

YouTube/screenshot

Na dane menstruacije djevojke u nekim zemljama ne dolaze u školu – ili zato što higijenski uvjeti  koji su im potrebni nisu ispunjeni ili zato što su im neke banalne stvari jednostavno zabranjene. Recimo, u jednom dijelu Gane vlasti djevojkama ne dopuštaju prelazak rijeke koja je nekima na putu do škole, jer tako, navodno, nalaže bog rijeke, prenosi BBC. Ne samo da ne mogu prelaziti rijeku tijekom menstruacije već im je to zabranjeno i utorkom. Ovakav oblik diskriminacije stvara problem djevojkama koje ionako rijetko pohađanju nastavu za vrijeme menstruacije.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dvije liječnice odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja u vezi menstruacije

U Supsaharskoj Africi žene nemaju dobar pristup higijenskim potrepštinama ili si ih ne mogu priuštiti, pa UN često upozorava da u toj regiji velik broj djevojčica ne dolazi u školu. Štoviše, smatra se da djevojčice gube 20 posto nastave samo zbog menstruacije jer tada radije ostaju kući. “Oni dani u mjesecu” u tim su područjima pravi tabu, a žene su posramljene i nemaju široko znanje o prirodnoj pojavi koja im se javlja jednom mjesečno. Vršnjaci im se rugaju te se one osjećaju veoma neugodno i ponekad nisu dobro prihvaćene ni u obitelji. U Nepalu na primjer neke djevojke i žene prisiljene su spavati u šatorima za vrijeme menstruacije, a na Madagaskaru se vjeruje da se žene tada ne smiju prati, piše BBC.

Iako bi se nama ne odlazak u školu ili na fakultet za vrijeme menstruacije ponekad činilo kao spasonosno riješenje, moramo uzeti u obzir da je za tamošnje prilike obrazovanje vrlo važno te je ovo ozbiljan oblik diskriminacije djevojčica koji im onemogućuje kvalitetno obrazovanje.