Pretraga

Razbijamo šest najčešćih mitova vezanih uz menstruaciju

A- A+

Ne smijem igrati tjelesni jer imam mengu’ ili ‘nezaštićeni seks tijekom menstruacije ne može dovesti do trudnoće’ – samo su neki od najčešćih mitova koje vežemo uz mjesečnicu. Rekla – kazala priče najčešće se šire zbog neinformiranosti, ali i zbog straha od toga da ćemo se osramotiti ako se o nepoznatom informiramo kod profe iz biologije ili ginekologa.

foto: srednja.hr

Prikupili smo šest najčešćih mitova o menstruaciji i pojašnjavamo zašto su oni netočni.

Mit broj 1: ‘Tijekom menge treba izbjegavati tjelovježbu’

Izdvojeni članak

Deset krvavo dobrih činjenica koje niste znali o tamponima

Vjerojatno najčešći mit o menstruaciji onaj je da se tijekom tih dana u mjesecu tjelovježba treba izbjegavati, a Tjelesni provesti sjedeći po strani. To je netočno. Naime, endorfini koji se oslobađaju tijekom tjelovježbe minimiziraju promjene raspoloženja, a isto čine i s percepcijom boli.

Također, pojačana cirkulacija krvi olakšava menstrualne grčeve. Kako uložak ponekada ometa slobodno izvođenje vježbe, zamijeniti ga možete tamponom ili menstrualnom čašicom.

Mit broj 2: ‘Nemoguće je zatrudnjeti tijekom nezaštićenog seksa za vrijeme mjesečnice’

Iako se ne događa često, moguće je zatrudnjeti ako ste tijekom mjesečnice imali nezaštićeni spolni odnos, posebice ako se to događa pred kraj menstruacije. Naime, spermij u tijelu može preživjeti i nekoliko dana, a mogućnost da zatrudnite raste ako vam je ciklus kraći, odnosno, ako vam je inače kraći period između menstruacije i ovulacije.

Mit 3: ‘Seks tijekom mjesečnice je zabranjen’

Izdvojeni članak

Razbijanje tabua: Hrvatske studentice nagrađene za proizvod koji pomaže ženama u vrijeme menstruacije

Potpuno je netočno da je zabranjeno prakticirati spolne odnose tijekom mjesečnice.

Baš kao i tjelovježba, tijekom seksa oslobađaju se endorfini koji povoljno utječu na razdraženost i grčeve.

Djevojke tijekom jedne mjesečnice gube između 35 i 50 ml krvi, što bi značilo da ne morate strahovati da će nakon odnosa krv biti posvuda oko vas. Svakako o tome porazgovarajte i sa svojim partnerom.

Mit 4: ‘Ako mi kasni, trudna sam’

Kašnjenje menstruacije ne mora nužno biti znak trudnoće. Na promjenu u ciklusu mogu utjecati promjena ishrane, gubitak kilograma, prekomjerna tjelovježba ili pak stres. U svakom slučaju, zbog poremećaja ciklusa valja obaviti ginekološki pregled.

Mit 5: ‘Osobama koje provode puno vremena zajedno ciklusi će se uskladiti’

Izdvojeni članak

Primjećuješ da ti je menstrualna krv povremeno smeđe ili crne boje? Evo što to znači

Koliko puta ste čuli da se menstrualni ciklusi osoba koje žive zajedno kroz neko vrijeme u potpunosti usklađuju? Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu prije par su godina objavili istraživanje koje opovrgava ovu tezu. U istraživanju je sudjelovalo 1.500 osoba koje su ispitivane o svom životnom stilu. Upitane su tako je li njihov ciklus sinkroniziran s nekom od osoba koje poznaju i koji je njihov odnos s tom osobom (prijatelji, sestre, partneri, roditelj i dijete, kolege, cimeri i sl.), živjeli zajedno te koriste li hormonsku kontracepciju. Analizirali su tri uzastopna ciklusa u 360 parova žena koje imaju blizak odnos i otkrili kako se u 273 para menstrualni ciklusi sve više razilaze. Samo 79 parova primijetilo je da se razmak između početka njihova ciklusa smanjuje.

Mit 6: ‘Menstruaciju moramo dobiti do 13. godine, a ciklus mora trajati 28 dana’

Ne postoji precizna dob u kojoj moramo dobiti prvu menstruaciju. Kako se svačije tijelo razvija drugačije, uobičajeno je da se to dogodi između 9. i 15. godine života. Iz istog razloga različita su i trajanja menstrualnog ciklusa, a često spominjanih 28 dana samo je prosjek. Normalan ciklus traje između 21 i 35 dana, dok je sve ostalo potrebno ‘prijaviti’ ginekologu.

Razbijamo šest najčešćih mitova vezanih uz menstruaciju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap