Pretraga

Novi ministar obrazovanja citirao Tony Blaira i tri prioriteta: Obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje

A- A+

Obavljena je primopredaja u MZOS-u između sada već bivšeg ministra Vedrana Mornara i novog iz redova HDZ-a Predraga Šustara. Na pitanje novinara kakav savjet ima za novog ministra Mornar je uz dugu stanku i osmijeh poručio ‘Pamet u glavu, raditi najbolje što je moguće za sustav i rezultati će doći’. Šustar je donedavno bio dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, a citirao je bivšeg britanskog premijera Tony Blaira i njegova tri prioriteta – Obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje.

Vedran Mornar i Predrag Šustar Foto: Marko Matijević|srednja.h

– Mislim da ostavljam ministarstvo u dobrom stanju. Ne mogu naravno reći da smo riješili sve probleme i neke, nažalost, ostavljam novom ministru, a oni su svi povezani s proračunom. Sve što smo mogli riješiti bez novaca, riješili smo, ali za postojeće probleme nedostaje nam pola milijarde kuna u proračunu. Želim puno sreće novom ministru da u tome uspije i nadam se da će nastaviti putem kojim smo mi krenuli, poručio je Vedran Mornar prilikom primopredaje ministarstva Predragu Šustaru.

Savjet Mornara Šustaru: ‘Pamet u glavu’

Na pitanje novinara koji je njegov savjet novom ministru uz dužu pauzu i osmijeh poručio je ‘Pamet u glavu, raditi najbolje što je moguće za sustav i rezultati će doći’.
Mornar je istaknuo da je jedan od prvih problema i zadataka koji je dobio bila Spaladium arena u Splitu.

– Rekao sam da možemo vratiti taj dug ako negdje nađemo više stotina milijuna kuna. Takvih primjera ima dosta i o takvim slučajevima ću dosta razgovarati s ministrom nasamo, ali u globalu mislim da je sustav u redu. Sve će opet ovisiti o proračunu, izjavio je Mornar pred mnogobrojnim pripadnicima sedme sile.

Šustar je pak najavio brze razgovore sa sindikatima te da je već dobio nekoliko zahtjeva za susret. Želi čuti njihova razmišljanja i input koji je i premijer Orešković spominjao.

– Proračun se ne vidi, a on je duša i srce svega. Ono što su rekli premijer i ministar financija prvi korak je najvažniji, a to je planiranje proračuna. Sjećam se jednoga vremena kada je Tony Blair došao na vlast i pitali su ga koja su tri prioriteta, a on je odgovorio obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. Proračun je itekako važan i to je naša odgovornost prema građanima, ali i prema EU. To je prvi korak. Duboko vjerujem u procjenu našeg premijera da će biti prostora za povećanje proračuna za obrazovanje te da je priča o dolini suza izvučena iz konteksta. Samo moram odrediti koji su prioriteti te na temelju toga će se onda izdvojiti sredstva koja su u interesu Hrvatske, rekao je novi ministar Šustar koji dolazi iz Rijeke.

Izdvojeni članak

Pročitajte biografiju novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara

Ne zaustavlja se reforma kurikuluma, nego joj se posvećuje još više pozornosti

Raduje se razgovoru s profesorom i kolegom Mornarom, a rekao je da su već imali neke razgovore te da će nastaviti dalje tim kontinuitetom na čemu mu se zahvalio.

– Mi ćemo detaljnije o svemu razgovarati, a ne očekujem samo pomoć od Mornara, nego i od svih bivših ministara i ostalih partnera da mi pomognu izbjeći neke greške u radu, a s time da pomognu i Vladi. Tako, to je nešto na što računam i možda bi se mi morali ustrajnije učiti tom kontinuitetu. Ovo je naša država te nam je pomoć zaista potrebna. Jedna stvar koja je jako važna u ovoj priči, a to je da Mornar i ja dolazimo od slične branše i mi smo temeljno kolege. To je nešto što će smanjiti tenzije koje su za obrazovanje nepotrebne. Radi se o našoj djeci, to su dugoročni spojevi i procesi, zato sam zahvalan na upravo ovakvoj primopredaji, rekao je Šustar.

Veliku buru na saborskom predstavljanju nove Vlade digla je reformska smjernica između Domoljubne koalicije i MOST-a o zaustavljanje procesa reforme kurikuluma što je novi ministar odbacio.

– Kao filozof mogao bih semantički protumačiti da ‘zaustaviti’ znači ovo, a ne znači ono. Nekako to pripisujem postizbornim razgovorima, a kako ima puno partnera teško je sve usuglasiti. Razgovarajući s kolegama saznao sam da je apsolutno svima stalo da ova reforma uspije i da se od nje ne odustane, samo su u pitanju neki modaliteti. Moj osobni stav, ali i stav moje stranke, rekao bih i ostalih koalicijskih partnera, da ne samo da treba nastaviti ovu reformu, nego joj treba posvetiti još veću pozornost i ako ta pozornost zahtjeva da se neke stvari naprave pažljivije, da se uključe argumenti i kontraargumenti koji su se možda pojavili u međuvremenu. Treba biti strpljiv, saslušati ih jer trasiramo put ne za sutra, nego za jako, jako puno godina, komentirao je Cjelovitu reformu kurikuluma Šustar.

Omogućiti da studentske igre idu na korist svim studentima

Spominjalo se u reformskim smjernicama uvođenje male mature, zavoda za školstva, a ministar je rekao kako se o tome razmišlja, ali da to nije uklesano u kamen. Naglasio je kako je potrebna racionalizacija, te da je teško govoriti o razvitku i razvoju ako nemamo inovacijskih kapaciteta, a to su doktorandi i postdoktorandi za koje vjeruje da će biti povećana proračunska sredstva.

Istaknuo je važnost STEM područja i kako sam premijer dolazi iz tog područja te da ima njegovo potporu da se pronađu dodatna sredstva. Smatra kako je Orešković u svojim izjavama bio itekako jasan te da su strateški prioriteti u istraživanju i razvoju, prije svega u IT-u te energetici i tu očekuje jasnu podršku.

– Imamo postojeći ustroj ministarstva, a gledajući neke druge zemlje, znamo da je sport ponekad uključen u neki drugi resor. Međutim, u postojećim zadanim uvjetima, naravno da ću voditi računa o tome. Izdvojio bih tu dvije stvari, izbor kvalitetnih suradnika koji dobro poznaju taj sustav koji će meni i Vladi biti od pomoći. Drugo, prekrasna vijest koja je premalo naglašena. Mi imamo Europske sveučilišne igre, imat ćemo ogromnu vidljivost za Zagreb, Rijeku i cijelu Hrvatsku. Išao bih korak po korak, ako nam je to skoro, omogućiti da te studentske igre budu na korist studentima, ali prije svega da se kroz te igre učine vidljivim ostali segmenti hrvatskog društva. To je kratkoročna i dugoročna stvar koju bih istaknuo za sport, tako je komentirao sportski resor unutar ministarstva novi ministar.

Izdvojeni članak

Novi ministar Predrag Šustar danas s premijerom razgovara o studentskom prosvjedu

Moguće revizije Bolonje

Iskreno je priznao da je teško razmišljati o nekakvoj alternativi Bolonji te da ne zna koliko je to produktivno.

– Međutim, isto tako ne treba otići u drugu krajnost i reći da je Bolonja sveta te da nju nećemo dirati. Uvijek se stvar može revidirati, međutim, kako su to vrlo delikatni procesi treba dobro razmisliti. Možda što sam stariji sam konzervativniji, ali vjerujem da se te stvari mogu mijenjati, isto tako ne trebamo se zaletavati. Bolonja je nešto što je Europa usvojila, mi smo članica EU, tu ne bih možda razmišljao o nekim alternativama koje idu kontra onoga što su nama susjedne i bolje uređene zemlje, pogotovo u obrazovnom sustavu, učinile i prihvatile, mišljenja je o Bolonji ministar Šustar.

Bivši ministar Mornar i novi Šustar komentirali su najave o studentskim prosvjedima o čemu više možete pročitati ovdje. Za kraj primopredaje koja je trajala 15 minuta za medije, odgovorio je na pitanje o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole.

– Pa bilo je dosta polemika oko toga. Reći ću vam samo svoj opći metodološki stav, ako postoji segment društva koji se za to zalaže i drugi koji ima kritike, treba sjesti za stol, porazgovarati i ići prema nekom konsenzusu. Usporedio bih tu situaciju s kurikularnom reformom. To su delikatni procesi, ne treba se brzati s odlukama. Tu se mora postići konsenzus, dajte mi vremena da popričam sa svim dionicama te da nađemo rješenje. To je put koji preferiram, zaključio je primopredaju Šustar.