Pretraga

NSK napokon objavila što će biti s menzom i učenjem tijekom predsjedanja EU-om

A- A+

Nova godina donosi nam i početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Središnje mjesto predsjedanja upravo je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, čiji su dijelovi zgrade preuređeni za tu priliku. Konačno je otkriveno što to znači za korisnike. Osim u večernjim satima, čitaonica na razini nula se zatvara za rad, a  očekuju nas i veće sigurnosne provjere.

foto: @EU2020HR|Twitter

Hrvatska sutra preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, a mi vam donosimo što ono znači za korisnike Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja svoju zgradu sada dijeli s Vijećem EU.

Iz NSK su nam izdvoji tri bitna detalja koja bi korisnici trebali znati.

Zatvorena čitaonica

Prvi se tiče radnog vremena. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastavit će raditi kao i uobičajeno, no uz manju izmjenu.

– Naime, od 2. siječnja 2020. godine do 30. lipnja 2020. godine čitaonica na razini 0 će biti zatvorena za dnevno korištenje i otvorena će biti isključivo za večernji rad od 21 do 24 sata, napominju iz Knjižnice.

Restoran radi

Drugi detalj odnosi se na radno vrijeme restoran Studentskog centra.

– Restoran će raditi kao i do sada u vrijeme kada je Knjižnica otvorena, otkrili su iz NSK sretnu vijest.

Sigurnosne provjere

Izdvojeni članak
ministrica Blaženka Divjak

Divjak: Predsjedanje Unijom prilika je i da istaknemo svoje uspjehe

Posljednji detalj tiče se sigurnosti. Uprava za posebne poslove sigurnosti uspostavila je višu razinu osiguranja unutarnjih i vanjskih prostora Knjižnice.

– Ono obuhvaća nadzor ulaska osoba i unosa predmeta u objekt uz obavljanje sigurnosnih pregleda korištenjem za to namijenjenih uređaja, kažu iz NSK.

Organizatori su za to vrijeme otkrili kako izgleda preuređeni Kongresni centar NSK, u kojem se planira 50-ak događanja.


Vijeće Europske unije, podsjećamo, sastoji se od ministara svih zemalja članice zaduženih za neko područje. Nema, dakle, stalnih članica već se okuplja u deset različitih područja. Ako se primjerice raspravlja o financijama čine ga svi ministri financija, ako o prometu, svi ministri prometa, itd. (Koja je razlika Vijeća EU od Vijeća Europe i Europskog vijeća, pojasnili smo u jednom od prethodnih članaka.)