Pretraga

Otvorena još jedna obnovljena škola u Zagrebu: Ima 9 novih učionica, po novom nastava u jednoj smjeni

A- A+

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, ovog je petka svečano otvorio još jednu školu obnovljenu nakon potresa. Riječ je o jednoj od najteže oštećenih škola koja se nalazi u neposrednoj blizini epicentra, područnoj školi Vugrovec. Oštećenja nisu samo sanirana nego je škola konstrukcijski ojačana te nadograđena, pa će po novom učenici nastavu pohađati u jednoj, umjesto dvije smjene.

Početak nastavne godine za učenike područne škole Vugrovec poprilično je radostan – dvije i pol godine nakon potresa vratili su se u svoju školu. No, ne u istu u kojoj su nastavu pohađali prije potresa, jer je ta stara škola doživjela potpunu transformaciju.

– Ova škola je konstrukcijski ojačana, nadograđena je novim katom, s 11 učionica koje je imala do sada povećana je na 20, tako da su kapaciteti gotovo dvostruko povećani kako bi mogli primiti djecu iz ovog prigorskog kraja. Posebice zato što se u ovom kraju povećava stanovništvo, a srce svake lokalne zajednice je škola, posebice ovakva multifunkcionalna u kojoj se mogu održavati različite priredbe i druge bitne aktivnosti za lokalnu zajednicu, a ne samo nastava i školski program. Vi svi znate da je Vugrovec jedan od, da kažemo epicentara ili blizu epicentra razornog zagrebačkog potresa 2020. To je na neki način rana grada Zagreba koja je krenula odavde i u okolnim naseljima i dosta je pogodila ovo srce lokalne zajednice, ovu školu, rekao je na otvorenju gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Škola prelazi na jednosmjensku nastavu

Ovo je jedna od 13 teško oštećenih škola u zagrebačkom potresu, a pohađa ju 314 učenika. Ujedno je i jedna od najstarijih.

– Stara je gotovo 200 godina, a sada je u pravom smislu te riječi nova škola. Ojačana je tako da može izdržati i jači potres od onoga koji je pogodio Zagreb, energetski je obnovljena tako da može štedjeti energiju u ova teška energetska vremena, ona je kvalitetniji prostor za boravak učenika i nastavnika, ona je isto tako modernizirana s najsuvremenijom opremom, tako da nastava bude na najkvalitetnijoj i najvišoj razini, rekao je Tomašević.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 24 milijuna kuna. Tomašević se nada da će polovica iznosa biti financirana sredstvima Europskog fonda solidarnosti, ostatak iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, također sredstvima EU. Jer bi sredstvima iz gradskog proračuna željeli obnavljati i ostale škole, a ne samo stradale u potresu.

– Ne želimo se zaustaviti samo na obnovama škola koje su oštećene u potresu. Dapače, ako gledamo sada početak ove školske godine, mi ove godine imamo u tijeku radove na drugim školama koje nisu bile vezane za obnovu, a koje obnavljamo, nadograđujemo i otvaramo ovih dana. Tu su Područna škola Blato, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Hotelijersko-turistička škola, XII. gimnazija, OŠ Jure Kaštelana, OŠ Bukovac i Područna škola Kupinečki Kraljevec te OŠ Ante Kovačića, na kojoj smo isto otvorili radove na nadogradnji. Znači svih ovih osam škola se financiraju iz gradskog proračuna. Znači našli smo novac za to jer je najbitniji prioritet u našem mandatu ulagati u odgoj i obrazovanje, naše mladosti, naše djece, naših učenika, nema bitnije investicije od one u škole i vrtiće, kaže Tomašević.

Dodatan broj učionica za ovu školu znači i prelazak na jednosmjensku nastavu.

– Tragedija je da sumo u Zagrebu imali škole s trosmjenskom nastavom i po tome je Zagreb bio među najgorima u Hrvatskoj. To je nešto što itekako mijenjamo, konkretno za Kašinu postoji projekt nadogradnje, povećanja kapaciteta i mi čekamo svaki dan da se otvori natječaj u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji ima glavni reformski cilj da pomoću fondova EU financira nadogradnju škola kako bi se ostvario cilj jednosmjenske nastave, na tome ćemo predano raditi, istaknuo je Tomašević.

Izdvojeni članak

U Zagrebu šest školskih objekata počinje s radom, u drugima obnova zapela: ‘U nekima imamo apartmane za turiste’

‘Za nas nema ljepšeg i dragocjenijeg dara’

Učenicima je otkrio da će se ove školske godine održati manifestacija ‘Dojdi osmaš’ na kojoj će se osmašima prije upisa predstaviti srednje škole. Okupljenima se obratio i ravnatelj OŠ Vugrovec-Kašina.

– Cijenimo napore i od srca zahvaljujemo svima na svesrdnoj pomoći, angažiranju, radu i trudu, kako bismo omogućili našim mladim vugrovečkim naraštajima suvremene odgojno-obrazovne uvjete rada u ovoj školi, rekao je na otvorenju ravnatelj Vladimir Vuger.

Ističe da škola danas obilježava 186. godinu od svog utemeljenja, a u školi se nalazi i vrtić koji je počeo s radom 2014. godine.

– Za nas nema ljepšeg i dragocjenijeg dara koji je namijenjen našem mladom naraštaju, ovo je naš prigorsko-vugrovečki kraj, tu nadomak Sesveta i u naručju Zagreba danas je dobio velebno zdanje škole koja će obogatiti život i ljepotu duha, radost i toplinu življenja našim mladim naraštajima, zaključio je ravnatelj u svom govoru.

Snimku konferencije za medije možete pogledati u nastavku: