Pretraga

Ova zemlja osigurat će besplatne menstrualne čašice za žene i djevojke mlađe od 25 godina

A- A+

Borba protiv menstrualnog siromaštva u Francuskoj, gdje fenomen ‘menstrualne nesigurnosti’ pogađa više od dva milijuna žena svake godine, od 2024. će otići stepenicu više. Naime, država će osigurati besplatne menstrualne proizvode za višekratnu upotrebu djevojkama i ženama mlađima od 25 godina, a to uključuje menstrualne čašice i menstrualno donje rublje.

roza menstrualna čašica u ženskoj ruci

Foto: Unsplash

Francuska premijerka Élisabeth Borne najavila je da će se menstrualni proizvodi za višekratnu upotrebu od 2024. subvencionirati od strane države u iznosu od 100 posto za sve žene mlađe od 25 godina kako bi se suzbilo menstrualno siromaštvo, prenosi Le Monde. Fenomen ‘menstrualne nesigurnosti’ pogađa više od dva milijuna žena te zemlje svake godine.

–  Meni je stalo do ove teme i smatram da je nezamislivo da žene ne mogu imati zaštitu koja im je potrebna trebaju. Stoga najavljujem da ćemo od sljedeće godine uspostaviti naknadu od strane socijalnog osiguranja za višekratnu periodičnu zaštitu, objasnila je francuska premijerka Borne za Le Monde.

Izdvojeni članak
kondom

Francuska daje besplatne kondome mladima, što je s Hrvatskom? ‘Još nije moguće da to realiziramo’

To znači da će djevojke u ljekarnama moći besplatno dobiti menstrualne čašice i menstrualno donje rublje. Podsjetimo, Francuska se s ovim problemom krenula baviti još 2015. godine kada je u javnost izašao podatak da mnoge djevojčice ne idu u školu kada imaju menstruaciju jer si ne mogu priuštiti, na primjer, uloške. Tada je PDV za higijenske uloške i tampone smanjen na 5,5 posto.

Nakon toga, početkom 2021. je na sveučilištima postavljeno 1.500 dispenzera s besplatnim higijenskim potrepštinama, a od ove godine su u Francuskoj kondomi besplatni za mlađe od 26 godina, kao i hitna kontracepcija za sve žene i to bez recepta.