Pretraga

Maturanti nam otkrili koju ocjenu očekuju iz Engleskog: Skromnosti nije nedostajalo

A- A+

Tik nakon što su se slegli dojmovi nakon pisanja državne mature iz prvog obaveznog predmeta, Engleskog, upitali smo maturante u prigodnoj anketi koju ocjenu očekuju. Rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo gotovo 2.000 maturanata, pokazuju da se najviše očekuje ocjena vrlo dobar i dobar. Zanimljivo je, također, da više njih očekuje ocjenu dovoljan nego odličan, a ima i onih koji smatraju da će pasti ispit.

na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Foto: Srednja.hr

Prije točno tjedan dana, maturanti su pisali maturu iz prvog obaveznog predmeta. A razinu pisalo je njih 18.485, dok je B razinu pisalo čak 8.863 pristupnika. Budući da su se društvenim mrežama širile objave zabrinutosti oko rezultata iz Engleskog, odlučili smo napraviti anketu u kojoj smo pitali maturante koju ocjenu očekuju.

Najviše se očekuje ocjena vrlo dobar i dobar

Očekivanja su, rekli bismo, poprilično skromna. Od ukupno 1.967 ispitanika, njih svega 380 (19,34 posto), očekuje da će iz mature iz Engleskog dobiti ocjenu odličan. Nadalje, njih 553 (28,14 posto) kaže da očekuje vrlo dobar, dok 497 maturanata (25,29 posto), navodi da očekuje ocjenu dobar.

Rezultati naše ankete pokazuju da ima više onih koji očekuju prolaznu ocjenu, nego onih koji očekuju da su briljirali. Naime, 398 maturanata (20,25 posto) izjasnilo se kako očekuje ocjenu dovoljan, a njih 139 (7,07 posto) očekuje pad na ispitu.

Rezultate ankete za ocjenu iz Engleskog. Foto: srednja.hr

Podsjetimo, maturanti su na B razini Engleskog trebali organizirati party, što im je, kako su nam otkrili, bilo poprilično lagano. No, problem im je stvaralo slušanje i čitanje.

Pisanje je bilo lagano

– Rješavala sam baš dosta prošlih ispita i po meni, bili su puno lakši. Ispit čitanja bio je težak. U pisanju sam se snašla dosta dobro s obzirom da nisam najbolja u engleskom. Smatram da se moglo dosta toga napisati i lako skupiti 80 minimalnih riječi. Najteži dio ispita bilo mi je čitanje. Bilo mi je baš zbunjujuće i uopće nisam bila sigurna niti u jedan odgovor, rekla nam je maturantica Melani iz Srednje škole ‘August Šenoa’ u Garešnici.

Kad je, pak, riječ o A razini, maturantima je najviše problema zadalo slušanje, dok im je dio iz razumijevanja i esej uglavnom bili lagani. Esejska tema bila je ‘Some people say we lived healthier lives 100 years ago. Others say how we are living our healthiest lives now’ – u prijevodu, maturanti su morali raspisati zašto neki ljudi tvrde da smo živjeli zdravije prije 100 godina, dok drugi tvrde da zapravo sada živimo zdravije nego ikad. Zanimljivo je da je osam godina nakon maturiranja, ispitu pristupio i naš novinar.

@srednja_hr

A što vi kažete, kako je prošao engleski? 😅 #justsrednjathings #srednjahr #matura #maturanti #matura2023 #drzavnamatura #fyp #foryoupage

♬ original sound – srednja_hr – srednja_hr

– Test razumijevanja kao i sami esej nisu bili teški, snašao sam se u pisanju, po meni tema nije bila teška.. Test slušanja je po meni bio zbunjujuć te malo i teži nego inače. Kod slušanja spominjale su se neke tri kompanije pa smo trebali povezati te kompanije s rečenicama o kojima su osobe razgovarali, to mi je bio najteži dio, podijelio je svoje dojmove o A razini Renato, maturant iz Pmorske škole Split.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

 

Copy link
Powered by Social Snap