Pretraga

Pitali smo USKOK što je s istragom u aferi ‘Daj pet’, odgovor nas baš i nije iznenadio

A- A+

Izvidi u slučaju događaja u Klasičnoj gimnaziji u srpnju 2022. još uvijek traju, kažu nam iz USKOK-a. Istraga je pokrenuta kada su sinu predsjednika Zorana Milanovića uvećane već zaključene ocjene iz Matematike i Latinskog i prošao je s 5,0, a nakon što je prava dama Sanja Musić Milanović pisala ravnateljici i žalila se na rad profesorice matematike. Profesorica matematike u jeku ove afere rekla je kako je na nju vršen pritisak da izmijeni ocjene.

Sanja Musić Milanović

Sanja Musić Milanović | foto: srednja.hr

Prije više od godine dana, u srpnju 2022. godine u javnost je izašao mail Sanje Musić Milanović, supruge predsjednika RH Zorana Milanovića, koje je uputila ravnateljici Klasične gimnazije Zdravki Martinić-Jerčić. U njemu naširoko kritizira rad nastavnice matematike, koja je njenom i sinu predsjednika zaključila četvorku iz Matematike. U razdoblju koje je uslijedilo ta zaključena četvorka, kao i ona iz Latinskog brzo su pretočene u odličan, pa je sin predsjednika i prve dame prošao s 5,0.

USKOK: Izvidi su još uvijek u tijeku

Profesorica iz matematike rekla je da je na nju vršen pritisak da promijeni ocjenu, a policija je tada, po nalogu USKOK-a, počela s provedbom izvida u ovom slučaju. Više od godinu dana od njihova početka – nisu dovršeni.

– Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da su u predmetnom slučaju izvidi u tijeku. Sukladno zakonskim odredbama izvidi su tajni, a po njihovom dovršetku javnost će biti obaviještena o daljnjem postupanju, odgovaraju iz USKOK-a na naš upit.

Podsjetimo, ocjene su promijenjene još nekim učenicima, ne samo sinu predsjednika, a nakon što su informacije o ovom slučaju objavljene u medijima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u školu je poslalo inspekciju. Profesorica matematike upravo je inspektoru izjavila da je na nju vršen pritisak kako bi promijenila ocjenu.

Izdvojeni članak
xvi gimnazija

Detalji skandala u XVI. gimnaziji: Ravnateljica brisala jedinice na ‘usmeni zahtjev’ pa učeniku digla ocjenu

Kako su tekle stvari nakon posjeta inspekcije?

Tijekom inspekcijskog nadzora provedenog u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu uočen je niz administrativnih propusta u radu škole, odnosno ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić. Izdan je prekršajni nalog ravnateljici i školi te joj je predloženo da pisano upozori nastavnicu matematike. No, poklonjene ocjene sinu predsjednika republike nisu poništene – u izvješću inspekcije stoji da su ocjene formalno-pravno valjane jer su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća, koje potvrđuje ocjene. Ravnateljica je, kako joj je inspekcija i predložila, nastavnici matematike uručila opomenu pred otkaz, jer je naknadno upisala ocjenu u e-Dnevnik, jer nije javno objavila termine primanja roditelja te zato što su učenici pušteni sa sata ranije. No, nekoliko tjedana kasnije Školski odbor poništio je tu opomenu, nakon što je nastavnica matematike zatražila zaštitu svojih prava.

Valja podsjetiti i na to kako je o tome da će se policija baviti ovim slučajem, izvijestila i prosvjetna inspekcija te ministar Radovan Fuchs. Policiji je slučaj proslijeđen radi tvrdnje profesorice matematike da se na nju vršio pritisak da izmjeni ocjenu.

– Gledajte, ja sam taj mail poslala zaista u dobroj vjeri. Ja vam na cijelu tu priču gledam, roditelji i nastavnici su tu sa zajedničkim ciljem, a to je odgoj i obrazovanje djece. Uočila sam, po mojem mišljenju, na određene stvari na koje sam htjela ukazati i zapravo imala sam isključivo jedan cilj. Ukazati na nešto što sam primijetila da stručne službe te škole procijene je li tomu tako ili nije. I ako je, tijekom ljetnih mjeseci eventualno nađu način da se poboljša kvaliteta nastave jer to je za svu djecu dobro, komentirala je u rujnu prošle godine Musić Milanović.