Pretraga

Poznato što će uslijediti ako roditelji odbiju testirati dijete, Fuchs se danas sastaje s ravnateljima

A- A+

Još uvijek nije poznato kada će učenicima u školama biti podijeljeni brzi antigenski testovi, niti od kada će se početi s dobrovoljnim samotestiranjem. Otprije je poznato da sankcija za one koji odbiju testiranje neće biti, nego takvi, kao i do sada, idu u samoizolaciju. Za roditelje koji odbiju testirati dijete priprema se posebna izjava u kojoj će trebati potpisati da su svjesni da u slučaju kontakta njihovo dijete mora u samoizolaciju.

Foto: Unsplash

Još je proteklog tjedna najavljeno da se zbog prevelikog broja samoizolacija uvodi nova mjera za školarce. Učenici će se testirati kućnim antigenskim testovima ponedjeljkom prije dolaska na nastavu, a oni negativni neće morati u samoizolaciju. Od obveze samotestiranja, prema dosadašnjim najavama, trebali bi biti izuzeti učenici koji već sada ne moraju u samoizolaciju – oni cijepljeni s dvije doze ili oni koji su preboljeli pa su cijepljeni jednom dozom. Još su ranije iz Ministarstva obrazovanja potvrdili da kazni za one koji odbiju samotestiranje nema, ali učenici koji neće imati evidentiran negativan test moraju u samoizolaciju, osim poviše navedene dvije skupine koje imaju izuzeće.

Kako doznaje Jutarnji list, za one roditelje koji ne žele djeci provesti metodu brzog antigenskog testa putem školjke nosa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je poseban obrazac. U njemu roditelj/skrbnik potpisuje izjavu o svjesnosti da će njegovo dijete u slučaju kontakta s pozitivnom osobom biti u samoizolaciji. Potpisanu izjavu roditelj daje školi, a škola nadležnom epidemiologu kako bi dobio informaciju koje dijete nije izuzeto od mjere samoizolacije.

Izdvojeni članak

Fuchs otkrio kada bi moglo krenuti testiranje učenika, poznato i koliko ih je trenutno zaraženo

Jutarnji piše i da u petak u popodnevnim satima ministar Radovan Fuchs održava na ovu temu sastanak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola. Plan je i ravnateljima poslati prijedlog uputa za roditelje, a spominju i mogućnost slanja videouputa za samotestiranje.

Podsjetimo, još je jučer ministar Fuchs rekao kako je plan da se samotestiranje učenika kod kuće provodi oko mjesec dana. Nakon toga bi se ono provodilo samo u razredima u kojima se pojavi neki slučaj.