Pretraga

Predstavljeni projekti za digitalizacije obrazovnog sustava od 330 milijuna eura, evo o čemu je riječ

A- A+

Ovoga četvrtak CARNET je svečano obilježio 30. godišnjicu .hr domene – vršne internetske domene Republike Hrvatske. Tim povodom predstavljeni su i projekti CARNETA u segmentu digitalizacije obrazovnoga sustava ukupno vrijedni više od 330 milijuna eura.

Ilustracija: Unsplash

Formalno priznavanje Hrvatske u globalnom internetskom prostoru započelo je 27. veljače 1993. godine potvrdom korištenja nove vršne .hr domene od strane međunarodne organizacije ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

‘U 30 godina došli smo do brojke od gotovo 125 tisuća .hr domena’

Upravo ovog četvrtka obilježena je 30. godišnjica te domene.

– U proteklih 30 godina došli smo do brojke od gotovo 125 tisuća .hr domena, izgradili smo infrastrukturu, brinemo o sigurnosti nacionalnog domenskog prostora i korisnika .hr domena, pratimo i usklađujemo se s međunarodnim smjerovima razvoja domena te potrebama digitalnoga svijeta. Danas možemo s ponosom reći kako je naša nacionalna domena jedna od najsigurnijih i najpouzdanijih u Europskoj uniji te snažno doprinosi identitetu naše zemlje u digitalnom svijetu, istaknuo je ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz.

Kako stoji u priopćenju CARNET-a, Hrvatska je jedina europska zemlja u kojoj pravne i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost mogu registrirati po jednu nacionalnu domenu potpuno besplatno. Svaki građanin Hrvatske može besplatno registrirati .from.hr domenu.

Izdvojeni članak
online ispit_online test

Kreće dosad najveće online ispitivanje učenika u Hrvatskoj: U provedbi sudjeluje oko 18.000 školaraca

Digitalizacija obrazovnog sustava vrijedna preko 330 milijuna kuna

Prilikom obilježavanja ove ‘okrugle’ obljetnice CARNET je predstavio i projekte digitalizacije obrazovnog sustava ukupne vrijednosti preko 330 milijuna kuna. Riječ je o projektima koji obuhvaćaju vrtiće, osnovne i srednje škole, centre za odgoj i obrazovanje i javna visoka učilišta. Kroz ove su projekte digitalizirani upisi u odgojno-obrazovne ustanove, praćenje polaznika tijekom cijelog procesa obrazovanja, te su doveli do digitalne preobrazbe nastavnih i poslovnih procesa u osnovnim i srednjim školama, visokom obrazovanju, kao i razvoju računalnih mreža. Projektima je obuhvaćeno više od milijun djelatnika u odgojno-obrazovnom sustavu, učenika, studenata i roditelja.

– Tako CARNETOV projekt e-Škole, vrijedan 212 milijuna eura, obuhvaća sve osnovne i srednje škole financirane iz državnoga proračuna te doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno obrazovanje. Projekt školama donosi nove lokalne mreže visokih performansi, opremu za djelatnike, modernu opremu za po dvije učionice, digitalne obrazovne sadržaje, brojne usluge za nastavnike te za učinkovitije upravljanje školom, navode iz CARNET-a.

Nastavak projekta e-Škole je i projekt BrAin vrijedan 15 milijuna eura. U okviru tog projekta, navode iz CARNET-a, provest će se istraživanje utjecaja digitalnih tehnologija na mentalno i tjelesno zdravlje, razviti kurikulum za novi izborni predmet usmjeren na razvoj informacijske pismenosti učenika te sustav pametnih preporuka za nastavnike i učenike.

Izdvojeni članak

Stiže novi model upisa u prve razrede, roditelji neće sami prijavljivati dijete: U pilot-projektu jedna županija

Krenuo pilot projekt e-upisa u 1. razrede osnovnih škola

– Projektom Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND, vrijednim 3,5 milijuna eura, CARNET nastoji poboljšati obrazovanje djece s teškoćama u razvoju osiguravanjem pristupa digitalnim asistivnim tehnologijama, kao i adekvatnom i učinkovitom korištenju tih tehnologija u obrazovnim aktivnostima. Cilj projekta je doprinijeti stvaranju jednakih obrazovnih mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju i njihovom uspješnijem uključivanju u društvo. CARNET sudjeluje i u projektu e-Upisi, koji obuhvaća cjelovitu informatizaciju sustava odgoja i obrazovanja, navode iz CARNET-a.

Podsjećaju i da su protekle godine provedeni e-upisi u vrtiće te da je u funkciju stavljen novi sustav upisa u srednje škole.

– Ove godine provodi pilot projekt e-upisa učenika u osnovne škole u Zadarskoj županiji. Nastavak ovoga projekta je 8 milijuna eura vrijedan projekt Cjelovita informatizacija sustava odgoja i obrazovanja koji će unaprijediti i povezati postojeće elektroničke usluge i upisnike kroz cijelu obrazovnu vertikalu, navode iz CARNET-a.

Dodaju i da će do kraja 2025. provesti projekt e-Sveučilišta ‘s ciljem digitalne preobrazbe visokog obrazovanja u Hrvatskoj poboljšanjem digitalne nastavne infrastrukture i uvođenjem digitalnih nastavnih alata’. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 84 milijuna eura i jedan je od najvećih projekata u području visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

– Krajem prošle godine CARNET je postao nositelj uvođenja eksperimentalne kvantne komunikacijske infrastrukture kojim će Hrvatska doprinijeti izgradnji europske kvantne komunikacijske infrastrukture. Cilj projekta CroQCI, vrijednog 10 milijuna eura, jest uspostaviti eksperimentalnu mrežnu infrastrukturu koja će kriptirati promet na razini fotona i postaviti temelje za razvoj iznimno sigurne komunikacijske mreže visokih performansi, navode iz CARNET-a.