Pretraga

Kreće dosad najveće online ispitivanje učenika u Hrvatskoj: U provedbi sudjeluje oko 18.000 školaraca

U školama diljem Hrvatske prije polaganja nacionalnih ispita započinje provedba još jednog velikog ispitivanja učenika. Riječ je o testiranju u sklopu projekta e-Škole, kroz koje će se ispitivati digitalne kompetencije i ishodi iz Hrvatskog jezika i Matematike. U njemu sudjeluje oko 18.000 učenika 6. i 8. razreda u oko 135 osnovnih škola te učenici 2. razreda srednjih škola u oko 85 škola. Ispitivanje se u potpunosti provodi online i bit će to do sada najveće ispitivanje takve vrste u Hrvatskoj.

online ispit_online test

Ilustracija: Unsplash

U drugoj polovici ožujka sve učenike osmih razreda diljem Hrvatske očekuje pisanje nacionalnih ispita. No, prije toga u pojedine škole ulazi još jedno veliko ispitivanje školaraca. Riječ je o testiranju učenika u sklopu CARNET-ovog projekta e-Škole, koje će se provoditi od 13. veljače do 17. ožujka.

U online ispitivanju sudjeluje oko 18.000 školaraca

U ispitivanje su uključeni učenici 6. i 8. razreda osnovnih te 2. razreda srednje škole koji se školuju prema gimnazijskom programu ili četverogodišnjem strukovnom programu.

–  Provedba ispitivanja digitalnih kompetencija i odabranih ishoda iz Hrvatskog jezika i Matematike dio je aktivnosti istraživanja učinka primjene digitalnih tehnologija na ostvarivanje ishoda učenja, digitalne kompetencije, iskustva i stavove učenika koje provodi NCVVO kao partner na projektu e-Škole. Ispitivanje se provodi u potpunosti digitalno online na uzorku od približno 18.000 učenika osnovnih i srednjih škola, ističe Hrvoje Mladinić iz Odjela za informacijsko-računalne poslove Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Dodaje, učenici ispitivanju mogu pristupiti putem stolnog računala, laptopa ili tableta ovisno o organizacijskim mogućnostima i opremljenosti škole.

– S obzirom na broj učenika uključenih u provedbu ispitivanja, ovo će biti do sada najveće online ispitivanje provedeno u Hrvatskoj, ističe Mladinić.

Izdvojeni članak

Izašle upute za provedbu nacionalnih ispita: Taj dan ne bi trebalo biti drugih provjera, evo što je s onima koji zakasne

Škole samostalno predlažu termine ispitivanja

Ispitivanjem će biti obuhvaćeno približno 135 osnovnih škola i približno 85 srednjih škola, a sve one samostalno predlažu termine provedbe ispitivanja i uz podršku NCVVO provode u dogovorenom terminu ili više njih.

– Specifikacije ispita temelje se na odabranim ishodima iz kurikuluma nastavnog predmeta Matematika, kurikuluma nastavnog predmeta Hrvatski jezik, kurikuluma međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije i kurikuluma nastavnog predmeta Informatika za osnovne škole i gimnazije i četverogodišnje strukovne programe. Za učenike 6. razreda obuhvaćeni su ishodi zaključno s 5. razredom. Za učenike 8. razreda obuhvaćeni su ishodi zaključno sa 7. razredom. Za učenike 2. razreda srednje škole obuhvaćeni su ishodi zaključno s 1. razredom srednje škole, ističe Mladinić.

Za kraj smo željeli doznati i hoće li rezultati biti dostupni javnosti i kada.

– Očekujemo da će analiza i statistička obrada rezultata ispitivanja biti dovršena do kraja svibnja, 2023. godine. Rezultati analize i statističke obrade biti će prikazani u izvješću o rezultatima istraživanja, odgovara Mladinić na naš upit.

online ispit_online test
Share via
Copy link
Powered by Social Snap