Pretraga

Preduhitrite oboljenje od neugodnog HPV-a: Organizirano je besplatno cijepljenje za osnovce i srednjoškolce

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je vijest da će se i ove godine, provoditi besplatno cijepljenje protiv HPV infekcije, i to za sve osnovce i srednjoškolce. Akcija je startala 1. siječnja i trajat će najkasnije do 1. srpnja. Ako se zalihe cjepiva prije istroše, može dakle trajati i nešto kraće.

 

Srednjoškolke i srednjoškolce, kao i učenice i učenike 8. razreda osnovne škole, cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa, kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju. (Provedbeni program imunizacije 2019.)

Izdvojeni članak

Pomoću ovog kalkulatora izračunajte kolika je šansa da imate spolno prenosivu bolest

Za cijepljenje učenica i učenika 8. razreda osnovne škole i za srednjoškolce u ovoj akciji besplatnog cijepljenja, nabavljeno je devetvalentno cjepivo, priopćava HZJZ.

Ovom prilikom valja naglasiti da je cijepljenje besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu.

Inače, ovo je treća školska godina za redom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Cijepljenje osnovaca 

U svome priopćenju HZJZ također naglašava da prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a. Roditeljima koji se ne odazovu na sastanak, putem škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.

Izdvojeni članak

Popravni rok: znanje naših čitatelja o HPV-u i spolnim bolestima tek za slabu trojku

Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s pozivom na cijepljenje protiv HPV-a koji je za maloljetnike (prije 18. rođendana) potpisao roditelj ili staratelj. Ukoliko roditelj ili staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice/ka.

Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a za učenike 8. razreda osnovne škole centralno priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. U slučaju da se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, može se preuzeti ovdje i takav obrazac vrijedi jednako kao onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

Za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu djeteta učenica i učenika 8. razreda osnovne škole zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje.

Cijepljenje srednjoškolaca

Besplatno cijepljenje za sve srednjoškolke i srednjoškolce, kao što smo prethodno naveli, počinje 1. siječnja 2019. godine, a traje ovisno o raspoloživosti cjepiva najdulje do 1. srpnja 2019. godine.

Zainteresirani učenici i učenice srednjih škola i njihovi roditelji trebaju se javiti školskom liječniku nadležnom za školu koju učenik/ca pohađa, radi informiranja i cijepljenja.

Za dodatne informacije se možete obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo čije podatke za kontakt možete pronaći na ovoj adresi: http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/.

Izračunajte kolika je šansa da imate spolno prenosivu bolest

Upravo je završila kampanja pod nazivom ‘Meni se to ne može dogoditi’, koja su pokrenula Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ).

Cilj joj je bio podizanje svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti, uključujući infekciju HIV-om te čuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kroz kampanju se promovirala i mobilna aplikacija Spolno zdravlje. Dostupna je i u desktop verziji, a njena glavna odlika je kalkulator koji pruža procjenu rizika od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima. Kalkulatoru možete pristupiti ovdje.