Pretraga

Sindikati ne popuštaju, kraj štrajka ipak se ne nazire: ‘Mislim da je ovo kritična granica’

A- A+

U tijeku je dvadeseti dan štrajka koji se prema cirkularnom modelu odvija u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Iako su sindikati započeli razgovore s Vladom o svojim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova, štrajk se nastavlja i u ponedjeljak, a više detalja o nastavku štrajka doznat ćemo danas u podne na konferenciji koju održavaju školski sindikati. U srijedu se štrajkalo u čitavoj Hrvatskoj, a održan je i prosvjed prosvjetnih djelatnika na Markovu trgu u Zagrebu. Tema sinoćnje HRT-ove emisije Otvoreno bila je ponovno štrajk u školama. I dok sindikalisti ističu kako od zahtjeva i dalje ne odustaju, predstavnici vladajućih ističu da bi nastavak štrajka mogao ugroziti školsku godinu.

Screenshot: HRT na zahtjev

Školski sindikati i troje ministara u Vladi prije dva su dana održali sastanak nakon kojega su od strane ministrice obrazovanja i sindikata stizale poruke da se bliži rasplet štrajkaške situacije. Ipak, rasprava u sinoćnjoj emisiji Otvoreno nije ostavila dojam da su strane u sporu blizu ikakvog dogovora.

U emisiji su gostovali ministar rada Josip Aladrović, pomoćnik ministrice obrazovanja, Stipe Mamić, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika te Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

‘Dok vlada ne uvaži naše zahtjeve, štrajkat ćemo’

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Šprem je na samom početku poručila da je vrijeme da se Vlada zapita je li obrazovanje važno u Hrvatskoj te je još jednom istaknula da na ustupke ne pristaju. O uvažavanju zahtjeva sindikalista ovisi do kada će se oduljiti štrajk koji traje već četiri tjedna.

– Dok Vlada ne uvaži naše zahtjeve, štrajkat ćemo, rekla je Šprem.

Aladrović je još jednom istaknuo kako se treba vratiti dijalogu te da oni komuniciraju o povećanju osnovice za 6,12% za sve zaposlenike javnih i državnih službi te da im je želja na stol staviti sve nelogičnosti. Svjestan je da će se štrajk će se potencijalno nastaviti i ističe da Vlada nudi određena rješenja te da je svima mjesto za pregovaračkim stolom. Iako je upravo Aladrović potencirao temu neplaćanja štrajka, sada kaže da je to nekonstruktivno te da jedna strana treba popustiti. Ustvrdio je i da će se ‘s ovakvim pozicijama će jako teško doći do dogovora’.

Podsjetimo, jučer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo uputu školama o načinu nadoknade nastavnih dana provedenih u štrajku. Stipe Mamić, pomoćnik ministrice Divjak, stava je da bi nastavak štrajka mogao ugroziti školsku godinu i tvrdi da je već naneseno mnogo štete učenicima. S druge strane, Šprem odgovara da za eventualno ugrožavanje školske godine nisu krivi sindikati nego Vlada koja ‘svojim postupcima još više demotivira profesore i odgovorna je što nisu uvaženi zahtjevi zaposlenih u sustavu obrazovanja’.

Aladrovića je pitala i smatra li da će horizontalni pristup riješiti probleme plaća, a on je kazao da će, ako govorimo o redizajnu kompletnog sustava plaća, to riješiti sve probleme jer učitelji i liječnici žive od apsolutnih, a ne od relativnih iznosa. Ministar rada izražava uvjerenje da učiteljima neće biti problem ako im plaća bude veća za 400 kuna.

Jagić: Policijski službenici najpotplaćeniji

U emisiji Otvoreno gost je bio i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. Istaknuo je da su policijski službenici najpotplaćeniji, ispod prosvjete, iako bi obje skupine trebale biti jednakog prioriteta. Smatra da svako zanimanje ima svoje specifičnosti, no kaže da je sramotno da policajac s 20 godina staža ima oko 5.800 kuna plaće, s kojom ‘ne mogu živjeti kao normalni ljudi’. Gost Otvorenog bio je i Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji je istaknuo da postoji sindikalna solidarnost sa školskim sindikatima te kako bi situaciju trebalo riješiti tako da nema ni gubitnika ni pobjednika. Ponovio je i da državni službenici pregovore o osnovici nastavljaju u ponedjeljaka.

Štrajk dosegnuo kritičnu granicu

U zaključku emisije Šprem je još jednom istaknula kako zaposlenici u sustavu obrazovanja moraju dobiti input kakav zaslužuju i da će sindikati ostati ustrajni u zahtjevima.

– Smatram da naša domovina zaslužuje motivirane učitelje, zadovoljne roditelje, zadovoljne učenike i u konačnici bolje obrazovanje. Ako nećemo motivirati učitelje, na žalost, nećemo imati bolje obrazovanje, a bolje obrazovanje stvara bolju budućnost i, naravno, što smo danas govorili na prosvjedu – bolju domovinu, rekla je na kraju emisije Šprem.

Izdvojeni članak
štrajk 6.11.

[Uživo] Pogledajte u kojim županijama u četvrtak zbog štrajka nema redovne nastave

Koliko dugo možemo izdržati sa štrajkom u školama, pitanje je postavljeno pomoćniku ministrice obrazovanja.

– Ne predugo. Ja mislim da je ovo kritična granica. Apeliram na razumijevanje svih zaposlenika u sustavu da je zapravo činjenica da u tri godine plaće rastu preko 20%, da to što su se sindikalni čelnici ne znamo iz kojih razloga poveli nekom idejom da sada trebaju mijenjati odnose, a ti odnosi su definirani u uredbi iz 2001. godine, znači koliko koje zanimanje i zvanje bi trebalo nositi u osnovici i osnovica bi trebala biti ta koja regulira plaću, tako da mislimo da će prevladati razum da se to neće produžiti. U pregovorima tijekom mirenja nije prihvaćena naša ponuda od 2/3 njihovog zahtjeva kroz dodatke i nije nam preostalo ništa drugo nego da to izdašnije pretočimo u horizontalno kroz rast osnovice svima, kazao je Mamić.

Ministar rada ne odustaje od svoje tvrdnje da je ponuda za povišenjem osnovice najbolje rješenje.

– Vlada stoji kod svog prijedloga, u ponedjeljak nastavljamo pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru. Ovaj tjedan je u Saboru rasprava o proračunu, sljedeći tjedan bi trebalo biti glasanje o proračunu, dakle u proračunu je omogućeno više od milijardu i 200 milijuna kuna za povećanje plaća. Mi se iskreno nadamo da ćemo to kroz TKU, odnosno kroz povećanje osnovice, upravo to ponuditi. Nadamo se da će sindikati to prihvatiti. Oko dinamike ćemo još razgovarati, zaključuje Aladrović.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Sindikati završili pregovore s ministrima: Štrajk se nastavlja

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema