Pretraga

Sisak u šoku: Više od 88 posto mladih pije

A- A+

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Hrvati su deseta nacija po konzumaciji alkohola u svijetu pa se ne trebate čuditi što je i broj mladih osoba koje se radovito alkoholiziraju sve veći. U Sisačko-moslavačkoj županiji je provedeno istraživanje koje je pokazalo kako se čak 88,5 posto mladih Sisačana povremeno ili često opija.

Odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječnje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije provelo je istraživanje u 2008. godini kojim su došli do rezultata koji pokazuju da 88,5 posto mladih Siščana povremeno ili često opija.

Prvo istraživanje se provodilo 1998. godine, zatim 2003. te zadnje 2008., a upravo ovo posljednje je šokiralo veliki dio stanovništva.

Izdvojeni članak

U Splitu nezapamćeni broj pijanih maloljetnika za Novu godinu


– Ove godine provest ćemo četvrto veliko istraživanje o konzumiranju alkohola na populaciji od 14 do 18 godina. Moram priznati, jako se bojim rezultata, ustvrdila je voditeljica odsjeka za izvanbolničko liječenje ovisnost doktorica Suzana Fabijanić za jutarnji.hr.

Dodala je kako je u razdoblju od 1998. do 2008. godine konzumiranje alkohola među mladom populacijom poraslo za više od 20 posto.

Sisačko-moslovačka županija je po ovim podacima iznad državnog prosjeka, a na tom području upravo je alkohol najveći problem. Iza njega su čak i ovisnost o duhanu, kocki, Facebooku ili videoigrama.