Pretraga

‘Spavala s profesorom za veću ocjenu’: Evo zašto mediji ne bi trebali ovako izvještavati

A- A+

‘Studentica spavala s profesorom da bi dobila veću ocjenu’. Do 2021. i našeg regionalnog vala svjedočanstava, u medijima se i javnosti gotovo pa samo na ovaj način govorilo o seksualnom nasilju i uznemiravanju na domaćim fakultetima. Danas smo nešto ozbiljniji, no medijske stupce i reklame i dalje preplavljuju seksistički, mizogini, diskriminatorni elementi. Seksizam naš svagdašnji, platforma koju vodi Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, o tome svakodnevno objavljuje na društvenim mrežama, a sad su izdali i cijeli priručnik.

djevojka pognute glave stoji naslonjena na zid

Foto: Unsplash

Prošle su dvije godine otkako su brojne žene i djevojke podijelile svoja mučna iskustva sa seksualnim zlostavljanjem koje su susrele na domaćim fakultetima. Saznali smo da se nekim profesorima godinama progledavalo kroz prste.

‘Spavaju s profesorima za veću ocjenu’

Studentice su prijavljivale, nitko ih nije shvaćao ozbiljno, a notorni bivši rektor Damir Boras nagradio je jednog profesora počasnom titulom, iako je znao da ga kolegice terete za seksualno uznemiravanje. Sve je došlo do policije, podijeljeno je nekoliko suspenzija, a tek je jedan profesor, po našem saznanju, dobio otkaz zbog uznemiravanja studentica.

Do te 2021. i naše regionalne inicijative #NisamTrazila ni mediji nisu ozbiljnije izvještavali o seksualnom nasilju na fakultetima. Takve su priče, u pravilu, obično ispričane kroz okvir studentica koje ‘spavaju s profesorima za veću ocjenu’. Nešto se promijenilo prije dvije godine, malo ozbiljnije se u javnosti o tome priča, ali prostora za poboljšanje i dalje ima.

Izdvojeni članak
seksualno uznemiravanje

Država ima plan suzbiti seksualno nasilje na fakultetu do 2027.: Neki od vas će dobiti nove kolegije

Seksizam naš svagdašnji ima svoj prvi priručnik

Najbolje to znaju iz inicijative Seksizam naš svagdašnji gdje već godinama, na dnevnoj bazi, objavljuju primjere seksizma, mizoginije, homofobije i transfobije u medijima. Ovih dana objavili su svoj prvi, obuhvatni Priručnik za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji.

Dokument je to prvenstveno namijenjen novinarima i urednicama, no koristit će i, ističu s platforme, i oglašivačima, civilnim organizacijama te studentima. U ovome priručniku može se naći objašnjenje što je to seksizam, kako ga prepoznati, kome ga prijaviti. Pojašnjava se zašto je važno suzbiti seksizam te kako njegova pojava u javnosti utječe na djecu.

-Potičemo medije i oglašivače da preispitaju svoje prakse i postupke te preuzmu odgovornost za utjecaj koji imaju na društvo. Kroz promicanje svijesti o seksizmu i pozitivnim promjenama, možemo zajedno stvoriti društvo koje cijeni ravnopravnost, poštuje ljudska prava te podržava inkluzivnost, objavili su na platformi Seksizam naš svagdašnji vezano za Priručnik.

Cijeli priručnik, u kojemu možete naći stvarne primjere, savjete i preporuke Europske unije, pregledajte u dokumentu ispod.

(Napomena: ako vam se ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Projekt Seksizam naš svagdašnji je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Centra za građanske inicijative Poreč ine odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.