Pretraga

Splitskoj maturantici ginekologinja u KBC-u odbila dati ‘tabletu za dan poslije’

A- A+

Sasvim prirodna situacija postala je prilično neugodna u splitskom KBC-u u subotu popodne. U hitnoj ginekološkoj ambulanti dežurna liječnica odbila je pregledati maturanticu koja je došla po ‘tabletu za dan poslije’ jer se to kosi s doktoričinim uvjerenjima. Djevojka je na kraju ipak pregledana, ali traženu tabletu nije dobila.

Negativno iskustvo je kod dežurne ginekologinje u Kliničkoj bolnici Split doživjela jedna maturantica. Nakon što je njoj i dečku prilikom spolnog odnosa puknuo kondom, djevojka je otišla kod dežurne liječnice u bolnicu. Ova joj je odbila propisati ‘tabletu za dan poslije’ uz obrazloženje da će si tim abortivnim sredstvom uništiti život.

Izdvojeni članak

Argumenti za korištenje kontracepcijskih pilula

Tableta za dan poslije joj trn u oku

– Kakav je to ginekolog koji odbija pregledati pacijenticu jer je pomislila o ‘day after tabletama’? Možda se i ne bih žalila da sam došla i našla medicinsku sestru, ujedno časnu, koja dobrovoljno volontira u bolnici i ne želi izdati tablete. Ali riječ je o doktorici koja za to prima plaću. Kako je mogu staviti da JEDINA dežura preko vikenda ako ima ta svoja vjerska uvjerenja, požalila se prijateljica nesretne maturantice u pismu Slobodnoj Dalmaciji.

Naime 18-godišnja Splićanka je revoltirana stavom ginekologinje u KBC-u Split prema svojoj kolegici vršnjakinji odlučila javno istupiti i objasniti što se dogodilo. Zajedno sa svojom prijateljicom došla je u subotu popodne došla na na Hitni ginekološki prijam bolnice, gdje ih je primila dežurna liječnica dr. Katarina Dvornik. Međutim, kad je jedna od djevojaka objasnila da je došla na pregled jer je njoj i dečku noć prije puknuo kondom prilikom spolnog odnosa, Dvornik ju je isprva odbila pregledati, pa i propisati ‘tabletu za dan poslije’.

– Tražila je od nas da nađemo nekog drugog tko će nam izdati recept za tu tabletu. Ali koga da nađemo u subotu popodne? Tražila sam da moju prijateljicu pregleda neki drugi liječnik, ali rekli su mi da nema nikoga drugog, nastavlja frustrirana tinejdžerica.

Izdvojeni članak

Seks i mladi: Više od pola mladih vjernika se seksa prije braka

Rekli joj da ima samo jedna ginekologinja, na kraju ih troje bilo dežurno

Iako je djevojkama rečeno da nema nikoga, zanimljivo je da je u KBC-u Split u subotu popodne bilo dežurno još troje ginekologa.

Međutim doktorica Dvornik ipak je na kraju pregledala pacijenticu, no tek uz inzistiranje pacijentičine kolegice koja je zbog nastalih problema tražila i razgovor sa šefom klinike.
Nakon što je pregledala djevojku, Dvornik je odbila propisati recept za ‘tabletu za dan poslije’.

– Nije mi dala ni konkretan odgovor na pitanje jesam li u fazi ciklusa kad bih mogla ostati trudna, požalila se mlada Splićanka.
Prozvana doktorica nije htjela komentirati situaciju jer ‘su glave još vruće, pa bih mogla u afektu reći nešto što ne bih htjela’.

Izdvojeni članak

Stupidne metode kontracepcije iz davnina

Liječnik ima pravo na prigovor savjesti, ali onda mora pronaći nekog drugog

Šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a dr. Tomislav Strinić je objasnio kako bolnica nema liječničke recepte za pilulu za dan poslije, no da je doktorica svejedno mogla djevojci napisati nalaz uz preporuku uzimanja sporne tablete.
Djevojka je onda s tim nalazom trebala otići kod svojeg obiteljskog liječnika koji bi joj ispisao recept za ljekarnu.

Nakon toga bi u ljekarni iz svog džepa trebala ‘iskeširati’ od 197 do 230 kuna za kontracepcijsku tabletu.
Međutim ako liječnik, poput doktorice Dvornik iz ove priče, ne želi liječiti pacijente jer ima prigovor svoje savjesti, dužan je pacijentici dati sve potrebne informacije o načinu rješavanja zdravstvenog problema. O toj odluci liječnik mora pacijenta uputiti drugom liječniku iste struke, ali mora s prigovorom savjesti upoznati i svog nadređenog.