Pretraga

Sve Šustarove odluke od pada Vlade na jednom mjestu

A- A+

Nakon što je 16.6. ove godine, poslije mjesec dana političke krize i trzavica između HDZ-a i Mosta, Hrvatski Sabor izglasao nepovjerenje premijeru Oreškoviću, Vlada je pala i postala tehnička. Ministri su ostali na svojim položajima, ali s ograničenim ovlastima. Donosimo sve odluke koje je ministar obrazovanja Predrag Šustar donio kao tehnički ministar.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

Mreža mladih: ‘Odbijmo sudjelovati u smijuriji koju Šustar radi iz kurikularne reforme’

Ministar Šustar već je gotovo tri mjeseca tehnički. Tehnička Vlada, mora raditi do novih izbora i službene primopredaje vlasti, ali s ograničenim ovlastima.. 

Kako piše Večernji list, od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ako je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora.  

U zakonu nije precizirano kolika je to ‘značajnija vrijednost’. Tehnički ministar ima pravo smjenjivati kadrove ako je došlo do ‘suglasnosti volja’, odnosno, ako je smijenjena strana ponudila ostavku, ali nema pravo postavljati nove kadrove, osim kao vršitelje dužnosti.

Tehnička Vlada nema ovlasti ni mijenjati zakone, s obzirom da radi bez parlamenta.

Donosimo pregled svih odluka koje je donio MZOS pod vladavinom tehničkom ministra Šustara.

Izdvojeni članak

Najlošiji ministar obrazovanja Šustar pozdravio školarce uz ambiciozne planove za novu školsku godinu

1. Smjena Borisa Jokića

Samo dan nakon što je Vlada HDZ-a i Mosta pala u Saboru, smijenjena je Ekspertna radna skupina za provedbu Cjelovite kurikularne reforme na čelu s voditeljem Borisom Jokićem. Šustar je odlukom prihvatio zahtjev Ekspertne skupine za razrješenjem, koji su poslali nakon političkih pritisaka na njihov rad. 

2. Pokrenuta procedura za izmjenu Zakona o sportu

Tri mjeseca prije novih izbora MZOS na čelu s tehničkim ministrom pokrenulo je proceduru za izmjenu Zakona o sportu koji je na snagu stupio u veljači. Zakon o sportu predviđa i izmjenu izbornog sustava unutar nogometnog saveza.

Iako bez sabora tehnička Vlada ne može mijenjati zakone, postoji mogućnost da izmjene zakona stupe na snagu u obliku uredbe.

3. Imenovanje novih voditelja kurikularne reforme

Nakon što se Boris Jokić oprostio od projekta kurikularne reforme, MZOS i tehnički ministar Šustar na mjesto novih voditelja reforme imenovali su Dijanu Vican i Matka Glunčića.

Iako se Jokiću predbacivalo da je politički imenovan i da je za imenovanje osobe na tako važnu funkciju potreban širi politički konsenzus, Vican i Glunčić imenovani su bez javnog natječaja.

Na pitanje novinara index.hr-a na temelju kojih su kriterija Vican i Glunčić odabrani, iz ministarsta su odgovorili: ‘prema kriteriju izvrsnosti i kontinuiteta obrazovne politike’. 

4. Na čelo Veleučilišta u Kninu imenovao direktora komunalnog poduzeća i sestru HDZ-ove zastupnice

Nakon što je na dan pada Vlade smijenio tri sveučilišna profesora tri sveučilišna profesora, Šustar je na njihovo mjesto postavio direktora kninskog komunalnog poduzeća Miroslava Zorića, sestru HDZ-ove zastupnice Josipe Rimac i voditeljicu Narodnih novina u Kninu Biserku Vujić te teologa i ravnatelja jedne kninske osnovne škole Ivana Uzuna.

5. Pokrenuo postupak za ponovno uvođenje zaključivanja ocjena na polugodištu

Zaključivanje ocjena na polugodištu ukinuto je u školskoj godini 2012/2013 uredbom tadašnjeg ministra Željka Jovanovića. Te su godine završne ocjene učenika na kraju godine drastično pale. 

Na kraju svog mandata Šustar je pokrenuo postupak da se zaključivanje na polugodištu vrati.

– Mi smo izmijenili plan normativne aktivnosti kako bi stigli u četvrtom kvartalu napraviti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama jer ta mjera pokazuje da je bila donesena čisto iz političkih razloga, rekao je tada Šustar za HRT.

6. Imenovao 14 članova Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja

Nakon što je na čelo kurikularne postavio Vican i Gluničića, Šustar je imenovao i 14 nasljednika ekspertne radne skupine koja bi trebala reformirati hrvatsko školstvo. 

Novi članovi povjerenstva dolaze iz Ministarstva rada, Hrvatske gospodarske komore, HZZ-a, Hrvatske obrtničke komore, NCVVO-a, Akademije znanosti i umjetnosti, Agencije za odgoj i obrazovanje i ostalih institucija.  

7. Odluka o sufinanciranju prijevoza učenika

Vlada Republike Hrvatske objavila je u Narodnim novinama Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca ove godine.

Redovni učenici ostvaruju pravo na financiranje 75% troškova međumjesnog prijevoza ako kupuju mjesečnu kartu za vlak i autobus i žive više od pet kilometara od škole.

Novost je da od sada autoprijevoznici neće moći reketariti državu s većim cijenama karte od radničkih, a uštedit će se milijuni kuna kroz kupovanje dnevnih karata u mjesecima kada škola traje kraće