Pretraga

U svijetu je ovo najbolje plaćeno zanimanje uz najmanju razinu stresa: Evo kolika je plaća kod nas

A- A+

Američka medijska kuća U.S. News & World Report, koja rangira i svjetska sveučilišta, ovoga je puta provela istraživanje o najbolje plaćenim zanimanjima s obzirom na razinu stresa. Rezultati su pokazali kako je vrh liste najbolje plaćenih poslova uz nisku razinu stresa zauzela stomatologija.

Foto: srednja.hr

Kako prenosi novac.jutarnji.hr, prema istraživanju medijske kuće U.S. News & World Report, stomatologija je najbolje plaćeno zanimanje uz najmanju razinu stresa. Djelatnici te profesije u SAD- u u prosjeku primaju godišnju plaću od 225.760 dolara, odnosno oko 1,5 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

HZZ objavio koja su zanimanja tražena, a za koja u 2020. treba smanjiti upisnu kvotu

Jedan od razloga zbog koji se stomatologija nalazi na vrhu ljestvice najbolje plaćenih zanimanjima s obzirom na razinu stresa, leži u dobroj organizaciji dnevnog rasporeda – s obzirom na to da pacijenti unaprijed rezerviraju termine, djelatnici znaju točan dnevni raspored i po više dana unaprijed. Dodatno na smanjenje stresa pozitivno utječe i činjenica da stomatolozi u prosjeku imaju vrlo mali broj hitnih intervencija, navodi se u istraživanju.

Portal novac.jutarnji.hr piše kako u Hrvatskoj prosječna mjesečna plaća u ovoj djelatnosti iznosi 7.635 kuna neto.

U analizu U.S. News & World Reporta uključeno je 187 visoko plaćenih poslova, a uz stomatologiju na listu najmanje stresnih zanimanja, mogućnosti napretka i dobrog balansa privatnog i poslovnog života ušli su još i programeri, statističari, logopedi, veterinari kao i dio medicinskih djelatnika, piše spomenuti izvor.