Pretraga

Zar dvije najveće stranke zbilja misle da će mlade osvojiti fotkama Plenkovića i pitanjem ‘Žene u politici?’

A- A+

Što ususret izborima na društvenim mrežama nude pomladci dvije najveće stranke, HDZ-a i SDP-a? Pa, Mladež HDZ-a u borbu za mlade glasače ide promjenom profilnih fotografija na Facebooku u 53-godišnjeg Andreja Plenkovića. Mladi suradnici Plenkovića su savjetovali da otvori TikTok pa smo ga gledali kako u odijelu vrti loptu. Mladi SDP-ovci iz Foruma mladih pak se diče fizičkim izgledom svojeg predsjednika Lovre Lukavečkog koji je bar po godinama u skupini mladih. Nezgodno je više pak što su postavili pitanje ‘Žene u politici?’.

plenković i lukavečki

Andrej Plenković (lijevo) i Lovro Lukavečki (desno) | foto: HDZ, Forum mladih SDP-a

I pomladci dviju najvećih stranki, HDZ-a i SDP-a, na društvenim mrežama pokušavaju privući svoje glasače. Mladež HDZ-a, jasno je iz njihovog Facebooka, krenula je u kampanju za nadolazeće parlamentarne izbore. Kao prvi korak u tome odlučili su promijeniti svoju profilnu fotografiju i na nju postaviti 53-godišnjeg Andreja Plenkovića.

Mladež HDZ-a na Fejsu objavljuje lik i djelo Plenkovića, savjetovali ga na TikTok gdje u odijelu vrti loptu

Za takav potez doduše odlučili su se gotovo svi HDZ-ovi profili na Facebooku, no onaj Mladeži HDZ-a koji gotovo svakodnevno objavljuje Plenkovića posebno zapinje za oko. Na društvenim mrežama Mladeži HDZ-a u posljednje vrijeme čak nećete pronaći ni kako je HDZ pomogao mladima, učenicima i studentima u svojem mandatu, već isključivo lik i djelo Plenkovića.

Njegove fotografije s predstavljanja izbornog programa, njegovo gostovanje na nacionalnoj televiziji, a potom i usporedbe s Milanovićem. I to ne možda o usporedbi stambenih politika za mlade ili nacionalnog programa za mlade, već usporedbe broja litre dizela koji se mogao kupiti prosječnom plaćom, radovi na Pelješkom mostu, broj zaposlenih i dakako prosvjed SDP-a u nekoliko gradova.

Izdvojeni članak
17 razloga zašto trebate izaći na izbore

17 razloga zašto trebate izaći na izbore

Nadasve i cijena benzina i prosječna plaća važna je za mlade i sve se to prelijeva na njihov život, no Mladež HDZ-a na svojem Facebooku ne daje konkretne prijedloge za mlade. Pokojim opisom spominju da mladi ne žele dokazano nesposobne lijeve političare koji su unazadili položaj mladih generacija, a na fotografiju opet stavljaju, očito, svog heroja Plenkovića. I predsjednik Mladeži HDZ- u svom je programu rekao da će širiti glas o Plenkovićevoj Vladi, a sada je na HDZ-ovoj listi za Hrvatski sabor u prvoj izbornoj jedinici.

U objavama koje nisu u ovom tjednu kada se predaju kandidacijske liste, Mladež HDZ-a spomenula je rast studentske satnice. No, sat studentske satnice direktno je povezan s rastom minimalne plaće. Spomenuli su i velike projekte ulaganja u infrastrukturu dječjih vrtića, ali očito to nije dalo neke rezultate pa su mladi Plenkovića savjetovali da otvori TikTok. U kratko vrijeme Plenkovićev videozapis u kojem vrti košarkašku loptu u odijelu prikupio je pozamašan broj pregleda, a ostaje za vidjeti hoće li onda barem Plenković na TikToku, kada to ne može sama Mladež, progovoriti o pokojem problemu koje muči mlade – visoke cijene najma i stanova, nedovoljan broj soba u studentskim domovima, premale stipendije…

@plenkovic_andrej Dobrodošli na moj službeni TikTok profil! Moji mlađi suradnici često mi govore da je vrijeme za priključenje novim komunikacijskim tehnologijama kako bismo naše djelovanje približili sugrađanima, osobito mladima. Izazov prihvaćen! Radujem se našim raspravama i dijalogu! 💬 #ZaSveIzazove #politika #mladi #andrejplenkovic #izbori2024 #hrvatska ♬ A short sound effect – KKLab

Fizički izgled predsjednika i pitanje ‘Žene u politici?’ pružaju mladi SDP-ovci

Forum mladih SDP-a, koji okuplja mlade druge najveće stranke, već je dulje vrijeme na TikToku. Ali, tamo objavljuju neredovito i nemaštovito. U svom posljednjem sadržaju diče se fizičkim izgledom svog predsjednika, 26-godišnjeg Lovre Lukavečkog. Naime, portal 24sata.hr proveo je anketu među građankama u Zagrebu uz pitanje tko vam je najzgodniji političar, a jedna djevojka kazala je Lukavečki.

Potaknulo je to Forum mladih SDP-a da objave dio tog videozapisa gdje se spominje Lukavečki te da tome pridodaju niz isječaka u kojima je sam Lukavečki. Pa tako Lukavečki priča na mobitel u odijelu, drži govor u nešto neformalnijoj odjevnoj kombinaciji, gostuje na televiziji, priča u prostorima Hrvatskog sabora. Sve je to popraćeno zvukom pobjedničkog tona. Naime, i sam Lukavečki kandidat je na SDP-ovoj listi u trećoj izbornoj jedinici.

I možda bi takav videozapis bio simpatičan ili smiješan da Forum mladih na društvenim mrežama ima bazu u kojoj objavljuju podatke o mladima u Hrvatskoj, što ih muči i kako će to riješiti. Oni radije objavljuju pet brzopoteznih pitanja sa svojim članovima (iako nije ni posve jasno tko su intervjuirane osobe jer znamo samo ime) u kojem primjerice jednu djevojku pitaju ‘Žene u politici?’. Ona odgovara s ‘Da, treba nas puno više’, a pitanje je gotovo identično onom seksističkom iz udžbenika Politike i gospodarstva. Nakon što je na to upozorila zagrebačka učenica i Grof Darkula, nakladnik je pitanje iz ‘Želiš li žene u politici’ promijenio u ‘S kojim se preprekama suočavaju žene kada ulaze u politiku?’.

@forum.mladih @lovrolukavecki 🔥 Izvor: @24sata #forummladih #hrvatska #mladi #politika #izbori2024 #lovrolukavecki ♬ original sound – WWE

Video o prilikama za mlade u Koprivnici sniman u – Virovitici

Pitaju mladi SDP-ovci i ‘Amerika ili Europa’ i ‘Zašto Forum mladih’, sve redom pitanja koja veze s parlamentarnim izborima i mladima u Hrvatskoj nemaju. I oni objavljuju lik i djelo Andreja Plenkovića, ali kao memeove. Nedavno su objavili na prvu edukativan video o prilikama za mlade u Koprivnici. Fokus videa je kupnja zemljišta u Koprivnici, stipendije u Koprivnici. Ponovno ne znamo tko su akteri koji govore o tome, za pretpostavljati je mladi SDP-ovci možda baš iz Koprivnice. Da to možda nije tako otkrivaju komentari u kojima je uočeno da video nije sniman u Koprivnici, već u Virovitici. U zadnje vrijeme mladi SDP-ovci uopće ne govore o svom Planu za stan, konkretnoj ideji SDP-a kako riješiti problem stanovanja mladih.

Posve je nejasno misle li dvije najveće stranke ovakvim sadržajem osvojiti mlade birače. Zanemarivanjem konkretnih problema i rješenja za mlade mladi u dvije najveće stranke odlučili su se koncentrirati na svoje heroje, fizički izgled. Spasti na razinu onih TikTokera koji na ulici fotografiju jednog prolaznika da bi od drugog tražili ocjenu njihovog izgleda. Takvo što može biti simpatičan dodatak ako postoji kontinuirani, kvalitetni sadržaj, a bez njega veliki je promašaj za gotovo pola milijuna mladih koji će za tri tjedna, 17. travnja, imati priliku izaći na birališta.

*Komentar je stav autora i ne odražava nužno stavove redakcije.