Pretraga

…sa srećom u džepu i osmjehom na licu – jedna sasvim posebna knjiga Luke Ritza

A- A+

…sa srećom u džepu i osmjehom na licu sasvim je posebna knjiga koja nam daje priliku da vidimo kako je Luka Ritz bio mnogo više od običnog tinejdžera. Načinjena je s namjerom da se ovog mladića izvuće sa stranica crne kronike i pokaže u njegovom svijetu.

Već šesta godine teče otkad je tada 18-godišnji maturant srednje grafičke škole Luka Ritz ušao u hrvatsku kolektivnu svijest i savjest. Početkom lipnja 2008. godine preminuo je od posljedica premlaćivanja na zagrebačkom Mostu mladosti . Smrt ovog multitalentiranog mladića potaknula je do tada neviđenu akciju. Lukini prijatelji i obitelj su tražili pomoć u pronalaženju krivaca, a policija je usprkos dovoljnoj količini dokaza tek nekoliko mjeseci kasnije počinitelje i uhitila.

Godine su prolazile, a Luka Ritz je u međuvremenu postao simbol borbe protiv nasilja među mladima. Dvije nagrade nose njegovo ime, a roditelji su pokrenuli i savjetovalište u kojem pomažu svima onima kojima je nasilje zamaglilo mladost.

Izdvojeni članak

Savjetovalište Luka Ritz potpuno besplatno pomaže svim studentima

Luka Ritz … sa srećom u džepu i osmjehom na licu knjiga je nastala par godina nakon njegove smrti. Suzana i Reno, Lukini roditelji, željeli su ga istrgnuti iz redaka crne kronike i ljudima ga predstaviti kakav je doista bio. Knjiga je to koju nisu o Luki pisali drugi, već ju je Luka napisao za sebe ne sluteći da će jednoga dana biti objavljena.

– Tijekom 2008. godine, nakon Lukine smrti, njegovi su prijatelji razgovarajući sa mnom i s Renom pitali da im damo neku Lukinu pjesmu, strip, priču. Mislili smo napraviti nekakvu skripticu, isprintat je i uvezati kako bi je podjelili njegovim prijateljima. Kad smo krenuli sređivati bilježnice i bilješke, The Teku, shvatili smo da je toga jako, jako puno. U razgovoru s jednim našim prijateljem shvatili smo kako je najpametnije od sveg tog napraviti knjigu. kako smo i Reno i ja iz grafičarske struke mnogo nam je ljudi izašlo u susret i knjiga je naposljetku izašla u nakladi od tisuću primjeraka što je mnogo više nego što smo mislili, priča nam Suzana Ritz.

Izdvojeni članak

Dominiku i Stjepanu dodijeljena nagrada Luka Ritz

Lukin svijet

Čitajući rukotvorine Luke Ritza ući ćete u jedan poseban svijet, šaljivih, pomalo bizarnih i luckastih likova koji se tinejdžerskom razigranošću isprepliću s ozbiljnim idejama koje su se u mladićevoj glavi razvijali tijekom adolescencije. Upoznat ćete jednog drugačijeg Luku, njegove svjetonazore, glazbeni ukus i smisao za humor. Spoznat ćete da se iza lijepog lica s tužnih stranica crne kronike krije mnogo više od jednog običnog tinejdžera. Likovi poput Tužne krhotine stakla, Suzdržanog praseta i glupog Janka pričat će vam priče, ne uvijek povezane ilogične, o glazbi, pravu na vlastito mišljenje, slobodi i nasilju koje je Luku stajalo vremena potrebnog da proživi svoje snove.

…sa srećom u džepu i osmjehom na licu posebna je knjiga iz više razloga. Fragmenti su počeli nastajati još za najranijih Lukinih dana, a većina materijala je bila sabrana u The Teki.

The Teka

– Kako je uvijek šarao po bilježnicama iz svih predmeta, one su uvijek bile neuredne, a profesori su se ljutili. U petom razredu smo kupili jednu veliku debelu bilježnicu, na kvadratiće u koju je Luka umjesto da šara po školskim tekama, mogao zapisivati i bilježiti što mu je god bilo na umu. Zvao ju je The Teka i većina materijala koji se našao u knjizi je izravno iz te bilježnice, otkrila nam je Lukina majka.

Spomenuta knjiga jedinstvena je i zbog činjenice da je otisnuta u fontu koji je vjerna replika autorovog rukopisa. Za to izuzetno kreativno rješenje zaslužan je Mario Depicolzuane koji je skenirao Ritzovu bilježnicu i stvorio font Luka Ritz.

Izdvojeni članak

Zbog ovih poremećaja u učenju se mladi smatraju glupima

– Mario ga je napravio za plakat koji je predstavljao nagradu u organizaciji MZOS-a. Koristeći taj font ova je knjiga postala prva i jedina knjiga napravljena na takav način u svijetu. Mi je nismo mislili praviti, nismo to planirali, ali ispalo je tako, kazala nam je Suzana Ritz.

U izradi knjige su sudjelovali mnogi koji su svoje usluge stavili na raspolaganje obitelji Ritz tako da se od početne ideje razvila krasna knjiga s tvrdim uvezom otisnuta u 1000 primjeraka. Nema je u slobodnoj prodaji već je se može nabaviti u Savjetovalištu Luka Ritz, a svi prihodi idu za borbu protiv nasilja među djecom i mladima.

Ovom knjigom – izborom Lukinih zapisa i crteža, možda ćemo uspjeti istrgnuti Luku iz redaka crne kronike, otkriti ga onakvim kakav je doista bio i ostaviti ga u njegovom svijetu, svijetu kakvog je on sanjao, napisali su Suzana i Reno Ritz na početku knjige, a mi se na kraju nadamo da će u tome i uspjeti.