Pretraga

Učenici napravili aplikaciju za praćenje cijena: Možda je čak bolja od ‘bijele liste’ ministarstva

U vrijeme inflacije, uvođenja eura i konstantnih najava poskupljenja, teško je uopće pratiti kako se kreću cijene proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Upravo su iz tog razloga učenici iz Elektrotehničke škole Split, Mateo, Ivan i Mihael napravili aplikaciju za praćenje cijena. Zove se WeCollect i dečki ju još dorađuju, a nama su otkrili kako će točno funkcionirati i hoće li biti besplatna.

prolaz u trgovini s policama hrane i screenshot aplikacije za praćenje cijena koju su napravili učenici

Foto: Unsplash | Screenshot WeCollect aplikacije

Aplikacija koju je plasiralo Ministarstvo gospodarstva, tzv. ‘bijela lista’ funkcionira tako da trgovci, odnosno samo njih troje, Konzum, Tommy i KTC, dostave cijene više od 300 artikala koje će građani moći usporediti svaka dva tjedna. No, učenici Elektrotehničke škole Split su napravili vlastitu aplikaciju za praćenje cijena koja bi obuhvaćala sve trgovine koje postoje u Hrvatskoj.

– Na samu ideju smo došli još početkom školske godine kada smo razmišljali o projektu koji bi radili za natjecanje iz Informatike. Sam projekt popunjava prazninu na tržištu aplikacija jer za razliku od aplikacija koje ovise o dobroj volji trgovaca, a naša je bazirana na samim korisnicima i omogućava da sam korisnik dodaje proizvode i/ili trgovine koje najčešće posjećuje te tako sebi i drugima olakšava snalaženje u moru cijena istih proizvoda, objasnili su nam Mateo Juretić, Ivan Stepinac i Mihael Purar.

S aplikacijom za praćenje cijena debitirat će na natjecanju iz Informatike

Njih troje čini ekipu WeDesign i pohađaju smjer Tehničar za računalstvo, a ovo im je bio prvi put da su se susreli s izradom aplikacije.

– Ovo nam je debitantski nastup na natjecanju iz Informatike. Mateov dosadašnji fokus je bio primarno na multimedijalnom dijelu, rad u alatima za obradu videa, priprema i produkcija clipova za društvene mreže i aktualne projekte. Ivan se bavi robotikom što uključuje razne grane programiranja, grafičkim dizajnom i web developmentom, pa mu je to bio i fokus prilikom izrade ove platforme. Mihael se u slobodno vrijeme bavio programiranjem na manjim projektima, i okušao se u drugim IT područjima poput 3D modeliranja, 3D animacije, a u ovom projektu se fokusirao na razvoj Android aplikacije i upravljanje bazom podataka, ispričali su nam učenici.

Izdvojeni članak
računi

Izračunali smo koliko košta studentski život u Zagrebu: Jedna stipendija neće vam biti dovoljna

Evo kako će njihova aplikacija WeCollect funkcionirati

Iako je njihova aplikacija za praćenje cijena ‘WeCollect’ još u razvoju, objasnili su nam kako će ona u konačnici funkcionirati.

– Nakon što pokrenemo aplikaciju dočekuje nas ekran za prijavu korisnika u sustav. Nakon toga dobijemo prikaz svih proizvoda unesenih u aplikaciju te imamo mogućnost pretraživanja proizvoda kojeg želimo kupiti. Na osnovi upita, za proizvod dobivamo detalje koji uključuju osnovne informacije o proizvodu uključujući i njegov bar-kod kao i ispis cijena za unesene trgovine čime trenutno možemo vidjeti najpovoljniju trgovinu. Osim toga, imamo modul za unos/ažuriranje novih i/ili postojećih proizvoda, a koji uključuje kameru na mobitelu kojom skeniramo bar-kod, te unosimo podatke o proizvodu (ako ne postoji u bazi), ili ažuriramo (like/dislike/izmjena cijene) postojeći proizvod u nekoj od trgovina, navode dečki iz Elektrotehničke škole Split.

Funkcionalna verzija bit će dostupna nakon državnog natjecanja

No, kako je njihova aplikacija temeljena na društvu, odnosno na korisnicima koji će sami unositi cijene proizvoda, objasnili su kako aktivno rade na sustavima autentifikacije cijena koje su unesene temeljeno na ratingu korisnika. To bi značilo da će se svaku osobu koja koristi aplikaciju i unosi cijene ocjenjivati prema tome koliko su njeni podaci o cijeni, ali i o samom proizvodu, točni.

– Također radimo i na mogućnostima poput košarice koja uspoređuje cijene korisnički odabranih proizvoda iz liste prema različitim trgovinama. Aplikacija ima veliki potencijal za proširivanje mogućnosti, tako da ne možemo reći da će ikada u potpunosti biti dovršena, jer stalno nam naviru nove ideje što sve možemo dodati u aplikaciju, ali funkcionalna verzija će biti dostupna nakon mogućeg poziva na državnu razinu natjecanja i primjene svih savjeta koje tamo dobijemo, govore nam članovi ekipe WeDesign.

Izdvojeni članak
nepredviđeni troškovi

Pripazite: Ovi nepredviđeni troškovi mogli bi opasno oštetiti vaš budžet

Aplikacija će biti besplatna

I ono što je najvažnije – aplikacija će biti besplatna. Kako kažu, inicijalna ideja im je bila upravo da ljudi štede koristeći njihovu aplikaciju pa naplata korištenja samim korisnicima aplikacije ne bi imala smisla.

– Rad na ovoj aplikaciji zahtjeva poprilično vremena, pogotovo zato što pruža mogućnosti kakve aplikacije poput ‘Bijela Lista’ ne nude. Osnovna razlika je što aplikacija Bijela Lista koristi gotove informacije od ograničenog broja trgovaca, dok mi nemamo takvu privilegiju i koristimo sustav skeniranja i ažuriranja proizvoda koji je potpuno neovisan o vanjskim izvorima. Tako imamo mogućnost unosa bilo kojeg trgovca i bilo kojeg proizvoda u našu bazu pa ne postoji mogućnost da se trgovci sakriju. Isključivo njihova konkurentnost na tržištu ih može pogurati na sam vrh naše liste najpovoljnijih trgovina za pojedini proizvod, tvrde Matei, Ivani Mihael.

Izdvojeni članak
novčanice eura i kuna

Mučite muku s eurima i preračunavanjem? Ova aplikacija olakšat će vam sve probleme

Učenici se s razvojem aplikacija za mobitele susreću kroz predmet ‘Programiranje mobilnih uređaja’

Njihov mentor, kako nam kažu, ne sudjeluje izravno u izradi, već im daje sugestije, ideje, ali i oštre kritike te im je primarno kontrolni element tijekom razvoja.

– Učenici u 3. razredu počinju s razvojem aplikacija za mobilne uređaje na Android platformi kroz predmet ‘Programiranje mobilnih uređaja’, ali se s programiranjem susreću i kroz 2. i 4. razred. Osim toga, članovi ekipe WeCollect su se u nekom od oblika i prije susretali s razvojem sličnih programa, tako da je ovo bio logičan nastavak, otkrio nam je njihov mentor, Ante Vlah.

Izdvojeni članak

Isprobali smo aplikaciju koja bi trebala razotkriti varanje studenta pomoću AI-ja, ovo su rezultati

Motiviranih učenika, kaže profesor, ne nedostaje

On se sam počeo baviti izradom programa još u doba Commodore64 koristeći tadašnji Basic programski jezik, a u međuvremenu gotovo da nema tehnologije koju nije barem isprobao.

– Najviše bih izdvojio rad s mikrokontrolerima i njihovo programiranje u asembleru od kojeg mnogi bježe, vjerojatno zato što nema brzih rješenja i gotovih modula. Projekti koje tamo radim u pravilu nisu za širu javnost, već specifični za pojedinu namjenu. Ipak, danas je gotovo nemoguće izbjeći povezivost takvih projekata na net, pa mobilna aplikacija i web nerijetko budu ‘nužno zlo’ takvog projekta. Od ostalih projekata i interesa, tu je natjecanje solarnih električnih vozila SOELA, gdje smo i prošle godine osvojili prvo mjesto, a sada spremamo još dva vozila, tako da se može reći kako nemam mira, pogotovo kad radim s jednako motiviranim učenicima, ispričao nam je profesor Vlah.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Jeste li znali da se računi iz trgovine ne mogu reciklirati? Evo kamo s njima

Dečki su programiranje usporedili s – pečenjem kolača

Mateo, Ivan i Mihael pokušali su nam objasniti kako točno izgleda programiranje jedne ovakve aplikacije pa su to usporedili s – pečenjem kolača.

– Imate sve sastojke na broju i svi mi zapravo imamo isto na raspolaganju, a opet, ni jednom od nas kolač neće biti isti, čak i kada ga radimo po istom receptu. Programiranje je utoliko slično što imamo alate potrebne za programiranje na raspolaganju, a na svakom od nas je da te ‘sastojke’ koje nam programski jezici pružaju iskoristimo najbolje što znamo, navode dečki.

Izdvojeni članak

Vodič kroz više od 250 artikala: Usporedili smo cijene pribora za osnovnu i srednju u sedam trgovina

‘Onaj tko misli da će postati programer isključivo kroz školsku nastavu u teškoj je zabludi’

Dodaju i da, kao što se kuharom ne postaje preko noći, tako je isto i s razvojem softvera.

– Ne ovisimo isključivo o nastavi u školi jer programiranje zahtjeva puno više vremena, volje i živaca. Onaj tko misli da će postati programer isključivo kroz školsku nastavu, kroz nekakve tečaje ili programe obrazovanja, u teškoj je zabludi. Na svaki ‘obvezni’ sat, treba doći barem deset kojih sami ulažete u sebe, poručili su.

Mentor smatra kako budućnost njihove aplikacije ovisi isključivo o samim korisnicima.

– Baš kao i druge aplikacije temeljene na korisnicima poput aplikacije Waze za upozoravanje vozača na policiju koja je onoliko dobra koliko i njegovi korisnici, i ova aplikacija ima veliki potencijal ako je dovoljno korisnika prihvati kao svakodnevicu kojom štede. Zajednički aktivno radimo na tome da aplikacija što prije bude dostupna krajnjim korisnicima, ističe profesor Vlah.