Pretraga

[UŽIVO] Pogledajte raspored za sutra i sažetak svega što se ove srijede dogodilo u obrazovanju

A- A+

Već smo na sredini devetog tjedna nastave na daljinu i tjedna u kojem se u klupe vratio dio najmlađih učenika, onih u razrednoj nastavi. Uskoro bi se za izvođenje praktičnih vježbi, popravnih ispita i obrana završnih radova trebale otvoriti i srednje škole – ove srijede Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute i za njih. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Foto: Niamat Ullah; Unsplash

17:13h Raspored online nastave za četvrtak, 14. svibnja

Raspored nastave za četvrtak, 14. svibnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.52 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.50 MB]

17:11h Odgađaju se i pregledi za upis u osnovne škole: Poznati su krajnji rokovi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu pustilo izmjene Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta. Psihofizičko stanje djeteta inače se obavlja do 15. lipnja, a ove se godine ono može provesti do 20. kolovoza 2020. godine. Također, roditelj djeteta koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja a dužan je to javiti najkasnije do 1. kolovoza 2020., a ne do 30. svibnja, kada je inače rok. Neki bi prvašići na pregled mogli ići i online. Više na poveznici.

17:08h Pokrenuta linija za psihološku podršku maturantima: Možete se javiti zbog teškoća u učenju, ali i iz drugih razloga

Ova nastavna godina puna je neizvjesnosti za sve učenike, a u posebno nepovoljnom položaju nalaze se maturanti koji donedavno nisu niti znali kada će i u kojem obliku polagati državnu maturu. Kod dijela njih trenutna će situacija možda uzrokovati određene psihološke poteškoće, ali ovih dana pokrenuta je linija koja im u tome može pomoći. Više na poveznici.

17:02h Pogledajte koliko maturanata želi upisati svaki od studija u Hrvatskoj i koji su trenutno najpoželjniji

Državna matura se prema novom kalendaru polaže od 8. lipnja do 3. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja. U pravilu, ako fakultet nema prijemni ispit, sve do objave rezultata maturanti mogu mijenjati svoje liste prioriteta, dodavati i uklanjati studije s njih. Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je podatke o tome koliko je kandidata prijavilo pojedini studij i koji su od njih trenutno najpoželjniji. Opširnije čitajte na linku.

16:49h Predstavljanje škola od sada i na Instagramu!

Portal srednja.hr pokrenuo je projekt ‘Online predstavljanje škola’ u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Lako pretraživa baza podataka škola u Hrvatskoj nalazi se na portalu srednja.hr, a zapratiti nas možete i na Instagram profilu predstavljanje_škola.

https://www.instagram.com/p/CAF7PByqFiY/

15:00h Capak okrenuo ploču: Kaže da se o polaganju mature za one u samoizolaciji još razgovara s MZO-om

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je objavio upute za pisanje državne mature u kojima je jasno navedeno da maturanti prije ispita moraju potpisati izjavu kojom jamče da im nije određena mjera samoizolacije i da pristupnici kojima je samoizolacija određena ne mogu pristupiti ispitu. No, dva dana nakon objave upute, ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak izjavljuje sljedeće:

– Upravo smo danas imali diskusiju o tome trebaju li djeca koja su u samoizolaciji pisati maturu ili ne. Konačni zaključak nas nekoliko epidemiologa koji smo o tome razgovarali je da trebaju pisati maturu jer su to zdrava djeca i pod određenim stupnjem zaštite, dakle ako imaju masku, oni mogu pisati maturu, rekao je Capak.

To je zbunilo mnoge jer su samo donedavno kazne za kršenje samoizolacije bile vrlo visoke, a pojedini članovi stožera taj su postupak nazvali ‘bioterorizmom’. Pa su na konferenciji za medije ove srijede novinari ponovno pitali Capaka hoće li maturanti koji su u samoizolaciji moći pisati maturu, a danas je njegov odgovor bio drugačiji.

– Mi još uvijek razgovaramo o tome i razgovori između epidemiološke službe koja ima svoj stav o tome i nadležnog Ministarstva su u tijeku i onog časa kad se to odluči ćemo obavijestiti javnost i bit će objavljene preporuke, rekao je kratko Capak.

13:40h Nastavnici odbili ponudu Vlade: Neće se odreći povišice, božićnice i regresa

Na prvom sastanku Vlade i sindikata javnih službi, među kojima su i tri školska sindikata, razgovaralo se o izmjenama u materijalnim primanjima zaposlenika škola. Vlada je predložila da se obustavi dogovoreno povećanje osnovice plaće u 2020. godinu – za 2% osnovica je trebala biti uvećana u lipnju i još 2% u listopadu. Uz to, ministri su sindikatima predložili i odricanje od regresa, božićnice i jubilarne nagrade. Sindikati su to odbili, a Sindikat Preporod proveo je i izjašnjavanje među članstvom, koje je većinski odbilo ponudu Vlade.

– Na izjašnjavanju, provedenom u 388 osnovnih i srednjih škola, 11. i 12. svibnja, 95,35% članova sindikata odbacilo je, a 4,50% podržalo Vladin prijedlog o suspenziji ugovorenih povišica osnovice plaće u 2020. godini te odricanju od regresa, božićnice i jubilarne nagrade. Riječ je o prvom izjašnjavanju članstva koje se istovremeno provodilo kako među radnicima koji rade od doma, provodeći nastavu na daljinu, tako i
radnicima čije je radno mjesto u školi. Zanemariv je broj, svega 0,15% onih koji se o prijedlogu nisu željeli izjasniti. Rezultati provedenog izjašnjavanja obvezuju predstavnika Sindikata Preporod da na sastanku predstavnika Vlade i sindikata javnih službi, najavljenom za početak idućeg tjedna, odbije prijedlog Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, priopćio je Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

12:43h Upute za organizaciju mature nekim će školama teško pasti: ‘Snaći ćemo se’

Škole s malim učionicama, kao i one s jednim ulazom, mogle bi imati velike probleme. Jer, zbog uputa HZJZ-a ovogodišnja matura mora se održati na fizičkoj distanci. I dok su neki ravnatelji u velikim problemima zbg manjka prostora, drugi su sretni jer su se već uspjeli snaći. Više čitajte na linku.

12:19h Maturanti, sudjelujte u našoj novoj anketi 

Proteklog utorka maturanti su pisali probni online esej, što nije prošlo bez poteškoća, o čemu više možete čitati ovdje. Učenici koji su uspjeli otvoriti esejski zadatak rekli su nam kako će im povratna informacija biti od koristi kada dođe vrijeme za pisanje pravog eseja. U novoj anketi pitamo vas koju ocjenu očekujete na probnom:

11:55h U pauzi od učenja riješite kviz iz psihologije temeljen na pitanjima s državne mature

11:00h Srednje škole otvaraju se za popravne i obrane: Pojedine skupine učenika ipak se neće smjeti u učionice, potpisuje se i izjava

Proteklih je dana ministrica Blaženka Divjak kazala da epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izrađuju upute kako bi se srednje škole uskoro otvorile za obrane završnih radova, praktičnu nastavu, kao i za popravne ispite. HZJZ je ove upute objavio danas, a pravila su slična onima kakvih se moraju pridržavati i učenici razredne nastave za koje su škole otvorene ovoga tjedna. Na ispite i obrane te praktični dio nastave neće moći učenici s akutnim respiratornim bolestima, kao ni oni u samoizolaciji. Upute detaljno proučite ovdje.


 


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.