Pretraga

Odgađaju se i pregledi za upis u osnovne škole: Poznati su krajnji rokovi

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu pustilo izmjene Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta. Psihofizičko stanje djeteta inače se obavlja do 15. lipnja, a ove se godine ono može provesti do 20. kolovoza 2020. godine. Također, roditelj djeteta koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja a dužan je to javiti najkasnije do 1. kolovoza 2020., a ne do 30. svibnja, kada je inače rok. Neki bi prvašići pregled mogli obaviti i online.

Osnovna škola Krune Krstića Zadar | Foto: os-kkrstica-zd.skole.hr

Mijenja se Pravilnik o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava.

Ministarstvo je nacrt novog pravilnika pustilo u javnu raspravu, a njegove se izmjene tiču budućih prvašića i njihovih roditelja.

Pomiču se datumi

Naime, Psihofizičko stanje djeteta inače se obavlja do 15. lipnja, a ove se godine ono može provesti do 20. kolovoza 2020. godine.

Također, roditelj djeteta koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja  u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, dužan je to javiti najkasnije do 1. kolovoza 2020., a ne do 30. svibnja, kada je inače rok.

Online pregled?

No to nije jedina izmjena. Neki će budući prvašići na pregled možda ići online.

– U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije (…), a zbog koje nije moguće provesti postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta sukladno odredbama ovoga Pravilnika, isti se može provesti na daljinu sukladno prethodnom dogovoru roditelja i Povjerenstva, uvažavajući posebne okolnosti svakog pojedinog slučaj, stoji u prijedlogu izmjena pravilnika.

Valjda napomenuti da o tome je li situacija nepovoljna ili ne, ne odlučuju ni roditelji ni članovi Povjerenstva, već ili nacionalni ili lokalni stožeri civilne zaštite.

Izmjene Pravilnika su u javnoj raspravi do 20. svibnja, a svoje komentare građani mogu ostaviti u sustavu eSavjetovanja.