Pretraga

Velik uspjeh naših mladih inovatora na međunarodnoj izložbi u Poljskoj

A- A+

Na devetoj po redu međunarodnoj izložbi ekonomskih i znanstvenih inovacija ‘Intarg 2016.’ hrvatski su inovatori ostvarili izniman uspjeh. S ukupno 17 osvojenih nagrada u poljskim Katowicama, Hrvatska se svijetu istaknula kao zemlja inovacija. U konkurenciji poljskih inovacija i drugih petnaest država iz cijeloga dvanaest hrvatskih inovatora slavilo je na izložbi održanoj od 14. do 15 lipnja. 

Izvor: Savez inovatora Zagreba, screenshot

Kako su izvijestili iz Saveza hrvatskih inovatora, kao najuspješniji izlagač istaknuo se Tomislav Bronzin iz tvrtke CITUS d.o.o. s inovacijom ‘C@N Person Recog’ te je Velikom nagradom i zlatnom medaljom postao pobjednik međunarodnog dijela ove cijenjene izložbe inovacija. Inovacije mladih hrvatskih srednjoškolaca također nisu prošle nezapaženo. 

Izdvojeni članak

Četiri Hrvata među 100 najvećih inovatora prema Googleu

Velika priznanja dvojici hrvatskih srednjoškolaca

Među svjetskom konkurencijom, dvoje hrvatskih srednjoškolaca ostvarilo je izuzetan rezultat. Iz Saveza naglašavaju kako je osobito uspješan bio učenik 3. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, Robert Sigurnjak, čija je inovacija ‘Hibridna baterija’ nagrađena s čak četiri nagrade: zlatnom medaljom, Posebnom nagradom svjetske organizacije, WIIPA i posebnom nagradom Foruma rumunjskih inovatora. 

Na ovogodišnjem ‘Intargu’ slavio je i učenik srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke, Bruno Pogorelić, koji je za inovaciju ‘ECO HEATING’ osvojio srebrnu medalju. 

Svoja priznanja i medalje osvojili su i stariji inovatori i poduzetnici iz raznih tvrtki. Tako je Anita Bušić za inovaciju ‘BodyRecog – aplikacija za mjerenje i analizu ljudskog tijela’ dobila platinu. Zlatnim medaljama nagrađeni su još i Melita i Dora Močan za inovaciju ‘EYE CREAM – za osjetljivu kožu oko očiju’, Mirjana Brlečić za inovaciju ‘NiKEL zaštita od štetnih učinaka UV-zraka biljkama i antioksidansima koji obnavljaju, umiruju kožu i čuvaju je od prijevremenog starenja’, Marko Kravar za ‘CROFENDER’ i Almir Karabegović za inovaciju ‘Kontracepcijska spirala za pse’.

Nositelji srebrnih medalja su i Darija Breitenberger i Maks Udov za ‘HERBAFERTIL – Biorazgradiva vrećica s organomineralnim gnojivima za intenzivnu prihranu, rast i biološku sanaciju bilja’, Slobodan Rajić za inovaciju ‘Antiteroristička brava za šahtove’, i Tomislav Juratovac za inovaciju ‘helloquent’.

Brončanom medaljom nagrađena je inovacija ‘Grynco-Save the planet’ autora Tomislava Marjanovića.

Izdvojeni članak

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

Poticanje suradnje između Poljske i Hrvatske

Kako ističu iz Saveza cilj ovogodišnjeg inovacijskog okupljanja u Katowicama bio je upravo komercijalizacija hrvatskih inovacija te poticanje poslovne suradnje između Hrvatske i Poljske.

Uz brojne sastanke s potencijalnim poslovnim partnerima iz Poljske te u ugodnoj dobrodošlici hrvatskoga izaslanstva, brojni su poljski inovatori, poduzetnici i znanstvenici, najavili su sudjelovanje na 41. hrvatskom salonu inovacija ‘INOVA-BUDI UZOR’ na Zagrebačkom velesajmu u studenom ove godine.