Pretraga

Mate Rimac dospio u udžbenik: No, nije jedini Hrvat u knjigama prepunih stripova

A- A+

Nova serija udžbenika Svijet tehnike u izdanju Školske knjige ima jednu veliku novost – učenicima donosi inspirativne priče poznatih hrvatskih inovatora, poput Mate Rimca i Alberta Gajšaka, ali i drugih, manje poznatih zaljubljenika u svoj posao, poput Irene Petir, jedine žene s automehaničarskim majstoskim ispitom u Hrvatskoj. Učenje Tehničkog s ovim udžbenicima svakako bi moglo postati zanimljvije.

Mate Rimac u udžbeniku | screenshot: Svijet tehnike

– Razmišljajući o konceptu novih udžbenika kako bi trebali izgledati te kako ih uskladiti sa novim kurikulom, došla sam na iznimnu ideju – u udžbenike ubaciti stripove sa pričama o Hrvatskim inovatorima i poduzetnicima koji su divan uzor današnjim mladima. Umjesto klasičnih priča o već dobro poznatim znanstvenicima poput Tesle, u stripovima su se našle motivacijske priče ljudi poput Mate Rimca, sa njihovim koracima od školskih klupa do onoga što danas jesu. Nakon mnogo poziva, e-mailova i razmjene priča između nje i osoba u stripu nastala je mala riznica priča u slikama.

Priča to urednica Maja Mačinko koja je ujedno i učiteljica tehničke kulture u osnovnoj školi Ivana Cankara u Zagrebu i veliki zaljubljenik u svoj poziv. Njezinim trudom nastala su četiri udžbenika u izdanju Školske knjige zbog kojih sat Tehničke kulture ne bi trebao biti isti.

Podsjetimo, Mačinko nije obična profesorica pa tako, primjerice, svojim učenicima na satu daje da slušaju glazbu, o čemu smo već pisali.

Izdvojeni članak

Djeci daje da slušaju glazbu na satu, ali napominje: ‘Tableti ne mogu zamijeniti topli obrok i uvjete koje mnoga djeca i dalje nemaju’

Tako je i u svoje udžbenike stavila stripove, a svaki strip povezuje nečiju životnu priču sa cjelinom iz područja kojom se bavi i na taj način pokušali su današnjim novim generacijama pokazati da mogu postati što god žele.

Tako se u udžbeniku Svijet tehnike 5 pojavljuje priča akademika Nikole Bašića kako su nastale Zadarske orgulje; Alberta Gajšaka koji je sa 18 godina lansirao MakerBuino; Ivana Mrvoša i njegovih inovacija koje su rezultirale najpoznatijom te priznatom u svijetu- Pametna klupa; te Mate Rimca i njegovog puta od natjecanja u školi do tvrtke Rimac automobili, električnih automobila i svega čime se danas bavi.

Priča o nastanku zadarskih orgulja | screenshot: Svijet tehnike

Kako se gradio MSU, a kako prvi hrvatski bicikl na vodik?

Udžbenik Svijet tehnike 6 pokriva i područje graditeljstva te se u njemu nalaze priče shitekta Igora Franića – sveučilišnog profesora koji je radio na projektu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu; arhitektice Kate Marunice koja je sa svojim timom zaslužna za spomenik Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici; priču o nastanku vjetroelektrana na otoku Pagu; te priču o Ivanu Kožaru koji je zahvaljujući svojim izumima završio na sajmu inovacija u Genevi sa glazbenom Teslinom zavojnicom.

Svijet tehnike 7 bavi se strojarstvom i metalima pa je tako u stripu priča o Metalurškome fakultetu u Sisku kroz oči dekanice Zdenke Zovko Brodarac; Kreši Kordiću koji povezuje automatizaciju i strojeve; Ireni Petir – prvoj ženi auto mehaničarki sa vlastitom servisom i položenim majstorskim ispitom čime su autori djecu htjeli usmjeriti i prema strukovnim zanimanjima; te docentici Ankici Kovač koja je nakon studija zrakoplovstva kroz rad na FSB-u napravila prototip prvog hrvatskog bicikla na vodik te i prvu punionicu vodika u Hrvatskoj.

Priča o automehaničarki Ireni Petir | screenshot: Svijet tehnike

Svijet tehnike 8 pokriva područje elektonike, elektrotehnike te robotike a automatikom i ovdje su svoju priču ispričali dečki koji su napravili STEMI heksapod – edukacijskog robota kojeg djeca sama sastavljaju i programiranju, te njihov put do uspjeha. Drugi strip priča o dr. sc. Ani Sović Kržić koja osim što je profesorica na FER-u ujedno je i prva žena predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza koji se bavi popularizacijom robotike kod mladih.

Poruka za učenike: Sad je red na vama

– Koliko im je važno isticati hrvatske uspjehe i pokazati da i mi imamo ono nešto čime možemo u svije vidi se i u primjer gdje Ana u jednoj ruci drži Albertov MakerBuino, a u drugoj VidiX mikrokontroler kao još jednu sjajnu inovaciju, pojašnjavaju autori.

Strip o Mati Rimcu | screenshot: Svijet tehnike

Serija udžbenika također završava stipom kojim akteri šalju poruku svim učenicima kako i oni mogu biti sve što požele.

– Dragi učenici, pokazali smo vam svoje korake od školskih klupa do uspjeha. A sada je red na vama da radite velike i korisne stvari. Budite uporni i ustrajni. Nadamo se da će neko od područja tehničke kulture iz naših udžbenika inspirirati i vas u izboru vašeg budućeg zanimanja. Jer u životu je najvažnije pronaći ono nešto što voliš i što te usrećuje, kao što tehnika usrećuje sve nas, poručili su učenicima.