Pretraga

VIDEO: Nove hrvatske riječi, USB ili CD, pretilost i izbori – ovo su vijesti tjedna

A- A+

Jedna je od bizarnijih vijesti prošlog tjedna je da su kandidata za dekana Učiteljskog fakulteta u Zagrebu odbili jer je dokumentaciju poslao na USB-u umjesto na CD-u. Objavljeno je i da će parlamentarni izbori biti u srijedu 17. travnja kada neće biti nastave u školama, a punoljetni učenici obavit će svoju građansku dužnost. Svako treće dijete u Hrvatskoj je pretilo, a najpopularniji studiji na upisima trenutno su gluma, logopedija i sestrinstvo.

laptop

Laptop | foto: Unsplash, Glenn Carstens-Peters

U novoj epizodi Newsflasha donosimo pregled vijesti posljednjih tjedan dana. Medijski prostor zadnjih dana najviše pune vijesti o parlamentarnim izborima koji će biti u srijedu 17. travnja.

Tako će ta srijeda biti neradni dan pa nastave neće biti u školama i na fakultetima. Bit će to prva prilika za punoljetne učenike da izađu na izbore i daju svoj glas, a zašto to trebaju učiniti postoji barem 17 razloga. Na natječaj za Nagradu dr. Ivana Šretera koja se dodjeljuje najboljim prijedlozima novih hrvatskih riječi pristigle su riječi rabljaonica za second hand shop, vodomet za vaterpolo, ubrusnik za držač za ubruse. Ni jedna od njih ipak nije oduševila žiri da njihovi autori osvoje novčanu nagradu.

Izdvojeni članak

Na jednom od studija koje je najteže upisati Kristina prolazi s pet: Otkriva zanimljiv recept za to

Kandidat za dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu odbijen je jer dokumentaciju nije poslao na CD-u, već na USB-u. Zbog svega se žalio rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću čemu je priložio i mišljenje sudskog vještaka koji kaže da je USB jednakovrijedan CD-u. Što će biti s izborima dekana, obećao je rektor, trebalo bi biti poznato ovog tjedna.

Sveučilišni profesori na tribini u Hrvatskom državnom arhivu iznijeli su svoje mišljenje o novom Zakonu o plaćama koji predviđa da profesore ocjenjuju ravnatelji, dekani ili rektori. Na upisima za fakultete trenutno je najpopularniji studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebi, a slijede studiji logopedije na ERF-u u Zagrebu i sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb. Svako treće dijete u Hrvatskoj je pretilo, a dio studenata u Grubišnom Polju, Svetom Martinu na Muri i Viškovcima dobit će uskrsnice. Osmaši nastavljaju pisati nacionalne ispite, a cijeli Newsflash pogledajte u videozapisu ispod.

Pretplatom na srednja.hr možete redovito dobivati najvažniji pregled vijesti iz obrazovanja i znanosti.