Pretraga

[Ideja godine ’20] Mateju Pleškovu Ideja godine bila je vjetar u leđa: Nakon srednje škole otvorio je svoju tvrtku

A- A+

Matej Pleškov bio je maturant Elektrotehničke i prometne škole Osijek kada se prijavio na Ideju godine, poslovno natjecanje za srednjoškolce u organizaciji portala srednja.hr. Bilo je to 2018., a u finalu je osvojio visoko drugo mjesto predstavivši svoj projekt ‘Wine STEM’. Danas na to gleda kao na jedan od najboljih koraka u životu jer mu je Ideja godine dala vjetar u leđa da nakon srednje škole otvori tvrtku. Projekt je nastavio razvijati, dobio novac od EU i ove godine planira plasirati proizvod na tržište.

Matej Pleškov, tim ELPROS | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Projekt Wine STEM na čijem je osmišljavanju Matej Pleškov radio skoro tri mjeseca služi za nadzor vinskih podruma, odnosno procesa proizvodnje vina koje se bazira na malim i srednjim proizvođačima. Na Ideji godine 2018. osvojio je drugo mjesto, a ideju je nastavio razvijati i nakon natjecanja te je otvorio i tvrtku Future Vision za računalno programiranje.

‘Jedan od najboljih koraka u mom životu’

Na Ideju godine Matej se odlučio prijaviti na nagovor svoje profesorice koja mu je bila i pratnja na Ideji godine.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’20] Tražimo najbolje srednjoškolske ideje koje nagrađujemo putovanjem u Bruxelles

– Bio sam maturant u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek i za kraj srednjoškolskog obrazovanja trebao sam osmisliti završni rad. Pošto mi je usmeno izražavanje i prezentiranje uvijek bilo “jača” strana, profesorica je smatrala da je ovakav oblik natjecanja pravo mjesto za mene ( i očito je bila u pravu). Danas na taj korak gledam kao na jedan od najboljih koraka u mom životu. Natjecanje mi je dalo “vjetar u leđa” mojoj skrivenoj želji da nakon srednje škole otvorim svoju tvrtku. Dalo mi je dokaz da je u tehničkoj struci jednako bitno imati osobe koje su dobre u socijalnim vještinama kao i osobe koje su talentirane u samoj tehničkoj teoriji i praksi, prisjeća se Matej.

Cijelo natjecanje doživio je, kako kaže, kao neopisivi val adrenalina, emocija, stresa, ali i radosti. Ubrzo nakon finala Ideje godine završio je srednju školu i upisao izvanredni preddiplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Usto, otvorio je i svoju tvrtku Future Vision za računalno programiranje.

Proizvod planira plasirati na tržište tijekom ove godine

– Ideju Winestem sam nastavio razvijati te su mi odobrena sredstava iz EU fonda na natječaju “Inovacije za novoosnovane MSP-ove” u vrijednosti od 450.000 kuna. Sustav razvijamo paralelno s primarnim poslom te proizvod planiramo plasirati na tržište tijekom ove godine. Ništa od toga se ne bi dogodilo bez Ideje godine, govori nam Matej.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’20] Često postavljana pitanja

Srednjoškolcima koji se ove godine planiraju prijaviti na Ideju godine Matej poručuje nekoliko stvari.

– Rekao bih im da vjeruju u sebe, da ne posustaju. Puno puta će vam pojedinci reći da ste premladi da se bolje uhvatite knjige i da je to sve lako da bi to svi radili. Reći će vam da je okruženje loše i da je stanje u državi katastrofa. Možda u svemu tome i ima nešto istine, ali vi niste bilo tko ako razmišljate o svojoj ideji. Ako se planirate prijaviti već ste napravili prvi poduzetnički korak i nemojte dopustiti da ga itko ugasi. Ako vas izaberu da dođete prezentirati svoju ideju nemojte se zamarati sa stvarima poput “što ako zaboravim tekst?”, “što ako me pitaju nešto što ne znam?”, “što ako zablokiram?”, to nisu bitne stvari, bitno je da sve što radite da to odradite iz srca, a to je ono što će žiri cijeniti i prepoznati kao i jednog dana svi koji se susretnu tijekom razvoja vašeg projekta s vama, govori Matej svima onima koji se planiraju prijaviti na Ideju godine 2020.

_____________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].