Pretraga

Blamaža na online nastavi: Studenti i učenici prepričali neugodnjake koje su doživjeli

A- A+

Video pozivi su postali dio naše svakodnevice, a već na samom početku smo znali da to neće dobro proći. Od loših kompjutera i mobitela, pa do slabog interneta i ometanja mreže, vjerojatno je ipak najgore što se može dogoditi slučajna blamaža pred profesorima i profesoricama. I događa se…

Foto: Samuel Bourke; Unsplash

Online nastava je sasvim sigurno obilježila drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama, a još više ljetni semestar na fakultetima, koji je počeo tek desetak dana prije nego što je praktički završio. Sve se prebacilo online, a s obzirom na to kako je moglo proći, dobro se sve i održava.

Izdvojeni članak

Sveučilište tvrdi: Većina studenata smatra da se nastavnici više nego dobro snalaze u online nastavi

Postoji milijun metoda održavanja online nastave, no ona koja je ipak najsličnija normalnoj nastavi jest putem video poziva. Za neke predmete i kolegije je takav način nastave neophodan, ali to ne znači da je savršen.

Online nastava sigurno ima nekih mana, ali ima i prednosti. Na primjer, ne morate putovati do škole/fakulteta, možete se pojaviti u pidžami i ne morate toliko pratiti nastavu koliko biste inače morali. Naravno, taj opušteni stav vodi do raznih katastrofa, a mi smo pričali s nekolicinom učenika i studenata koji su s nama podijelili svoje najneugodnije trenutke.

Jedino rješenje

– Online nastava nam je sada jako potrebna jer realno nema drugog načina za rješavanje godine, nije baš sve najbolje ali nije ni preloše, snalazimo se kako možemo. Preko jednog predavanja sam jela kekse i profesorica me je vidjela i rekla da ne smijem jesti preko sata pa ako baš moram da isključim kameru.. ali vjerujem da će biti još više neugodnih trenutaka jer smo svi u kućama s obitelji. Ne smeta me što moram paliti kameru, dapače sviđa mi se jer tako više možemo imati doživljaj kao da smo stvarno na nastavi, stav je Lucije (21) s Filozofskog.

Upravo je to jedenje za vrijeme sata najprimamljivija stvar na svijetu. Ipak, u svojem ste domu, možda čak i u kuhinji. Ladice pune slatkiša gledaju u vas, vi gledate u njih i teško je odoljeti. Neki profesori možda neće ni primijetiti, ali oni koji primijete… Svakako će vam dati do znanja da su primijetili.

Krivi primatelj

– Iako su mi online predavanja dosta naporna, moram priznati da se sve više-manje održava normalno. Puno mi je teže pratiti nastavu preko kompjutera nego što bi bilo u dvorani, ali snalazimo se. Najgore je upravo to, što se skoro uvijek dogodi nešto nepredviđeno… Jednom mi je usred ispitivanja počeo zvoniti fiksni telefon, a skoro na svako predavanje mi uleti netko od ukućana. I to najčešće kada je baš moj red za govoriti, a gotovo nikada ne pričam. Daleko najgora stvar je bila kada sam otkrila chat na Zoom-u, i tijekom predavanja slala privatne poruke prijatelju, i jednu slučajno poslala profesorici…privatno…. Neugodno, ali mislim da nije niti primijetila poruku. Na svu sreću, nije bila pre-grozna poruka, već samo grozna, ispričala nam je Anita (22) s Filozofskog.

Privatno dopisivanje na Zoom-u je moderni ekvivalent došaptavanja na satu/predavanju, pa je naravno i izrazito bezobrazno, rekli bi neki da pokazuje manjak poštovanja prema profesorima. Ipak, svi to rade, samo neki očito manje ili više pažljivo…

Ni prva, ni zadnja

– Online nastava je u redu koncept koji još nema dovoljno dorađen sustav provođenja, koji ne smatram ni lošim ni dobrim. Moja online neugodnost se nije dogodila na video pozivu, već u aplikaciji Jammer, koju koristi moja škola. Izgledalo je tako da je profesorica postavila pitanje odgovara li nam termin ispita, a ja sam u komentaru odgovorila jednu stvar, dok je sustav označio neku meni nepoznatu osobu, s prezimenom sličnim mom odgovoru… Izbrisala sam to čim sam prije mogla, ali je naravno ostao trag, koji je primijetila i profesorica, pa smo se tome svi zajedno kasnije smijali. Nažalost, pretpostavljam da nisam ni prva ni zadnja osoba kojoj se to dogodilo, rekla nam je maturantica Maria (18).

Sustavi često nisu na našoj strani, a do kraja online nastave ima još otprilike mjesec dana, što znači još toliko vremena za nove (ne)zgode. Samo je pitanje o koliko se ozbiljnim stvarima radi i hoće li na kraju sve završiti u smijehu… Svakako se nadamo da ćete uspjeti izbjeći sve neugodnjake!