Pretraga

Djevojke su bolje u kreiranju video igri od dječaka, tvrdi studija

A- A+

Mladići u tinejdžerskoj dobi često su stereotipizirani kao tipični ‘gameri’, no novo istraživanje sugerira kako su djevojke možda i bolje u kreiranju video igri.

Znastvenici u polju računalstva otkrili su kako su djevojke, onda kada trebaju napraviti video igru sklonije pisati kompleksije programe nego mladići, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Odustao od škole kako bi programirao video igrice

Djevojke pišu bolje i kompleksnije kodove

Studija provedena na Sveučilištu Sussex također je pokazala kako su za vrijeme kreiranja igara djevojke naučile više o kodovima od njihovih muških vršnjaka.

Do ovih je otkrića došlo nakon što se na spomenutom sveučilištu pojavila zabrinutost uslijed toga što je premalo žena diplomiralo u računalnoj znanosti. Tek je 17 posto onih koji zarade upravo tu diplomu ženskog spola.

Istraživači vjeruju kako se unatoč tome što djevojke pokazuju veći talent za programiranje, njih odgovara od karijere u području računalstva uz pomoć portretiranja programera kao ‘geekovskih’ likova u medijima.

Općenito, djevojke bi trebalo što više poticati da se bave programiranjem, smatra dr. Judith Good iz škole inženjerestva i informatike na Sveučilištu Sussex.

– Ako su priče djevojaka tipično kompleksnije i razvijenije nego one mladića, to u svijetu video igara znači da će takva ostvarenja trebati sofisticiranije programe kako bi igre radile, rekla je Good. Upravo zbog toga ženski spol istraživači smatraju darovitijim u području programiranja.

Izdvojeni članak

Vješti student osječkog ETF-a izradio zaraznu video igru

Rodni stereotipi i dalje vladaju poljem računalstva

Stručnjaci su ovo otkrili uz pomoć eksperimenta za vrijeme kojeg su tinejdžeri stari između 12 i 13 godina proveli osam tjedana kreirajući svoje vlastite 3-D igre. One su napravljene jednostavnim računalnim kodom, odnosno skriptama, koji opisuje što se dogodi u određenoj situaciji.

Istraživači su razvili novi program nazvan ‘Flip’, koji dozvoljava korisnicima kreiranje skripti povezujući grafičke blokove u cjelinu.

Različiti događaji koristili su se od strane ispitanika kako bi potakli njihovu skriptu.

Pokazalo se kako su djevojke koristile sedam različitih ‘trigera’, gotovo dvostruko više od dječaka, što znači da su bile mnogo uspješnije u kreiranju kompleksnih skripti.

Istraživanje sugerira kako su stereotipi koji poretretiraju muški rod kako ‘gamere’ i programere netočni te da su djevojke možda bolje u izradi video igri. Navedeno potvrđuje činjenica da je otprilike polovina od američkih 190 milijuna gamera sada ženskog roda.