Pretraga

[Glas učenika] ‘Niti jedan naš profesor iz zahtjevnijih predmeta nije priložio video u kojem objašnjava gradivo’

A- A+

Anketa Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazala je kako je 95% učitelja koji su u njoj sudjelovali u potpunosti ili uglavnom zadovoljni kako izvode nastavu na daljinu. No, u novom pismu koje nam je poslao jedan učenik (podaci poznati redakciji, op.a.), naš čitatelj ističe da je predstavljanje online nastave uspješnom zapravo ‘mazanje očiju naroda’. Naveo je i zašto je takvog stava, a njegovo pismo u nastavku možete pročitati u cijelosti.

Foto: Paco Vaca, Unsplash

Za početak, htio bih se osvrnuti na tijek ove školske godine i ono što ju je najviše obilježilo – štrajk. Jedan vrlo stresan, kompliciran i težak period za sve nas, učenike, profesore i naše obitelji. Nažalost, štrajk je, što je naravno bilo jasno od samog njegovog početka, najviše problema i štete donio nama – učenicima, zbog kojih prosvjeta postoji te cjelokupno školstvo i obrazovanje. Siguran sam kako je ovo najgora školska godina u povijesti Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

[Glas učenice] ‘Ako se obrazovanje svelo samo na to, jesu li nam profesori uopće potrebni?’

Nitko od suprotstavljenih strana nije razmišljao o nama – učenicima, jer da su zaista razmišljali, štrajk ne bi trajao 36 dana. Tih 36 dana obilježilo je cjelokupni nastavak školske godine 2019./2020. Ovdje smo mi učenici počinili najveću grešku time što smo ga podržali. Jedan od glavnih činova podržavanja štrajka bio je nedolazak ispred školskih vrata. Da smo bili pametniji i ujedinjeniji, stajali bismo i prosvjedovali pred tim istim vratima sve dok se ta politička farsa zvana štrajk ne bi obustavila. Bila su u pitanju i naša prava, a najvažnije je od njih pravo na obrazovanje, koje nam je bilo uskraćeno, a o kojem se inače trubi i raspreda na sva zvona. Naravno, prosvjetni djelatnici ne bi imali toliko hrabrosti da nisu imali zaleđe. Znate, veliki broj radnika koji rade u privatnim poduzećima nema prava ni na kakav štrajk, jer bi se s njima postupalo potpuno drugačije, a svi jako dobro znamo i kako. Zaposlenje u, kako bi narod rekao, “državnoj firmi” je nebo i zemlja naspram rada u privatnim poduzećima.

Nakon završetka štrajka uslijedila je još veća farsa – nadoknade. Skoro svake druge subote bile su nadoknade, a za sve te nadoknade doznavali smo tek dva dana prije nego će se one održati, dok smo raspored sati za iste te subote dobivali večer prije. Još jedan veliki problem koji se ovdje pojavio svakako je bilo licemjerje. S jedne strane se govorilo kako svi naši profesori imaju razumijevanja za nas i kako će se truditi što manje nas opteretiti, a s druge strane se činilo sve potpuno suprotno. A zašto? Pa naravno zato što je to profesoru još jedna godina predavanja jednog te istog gradiva iz godine u godinu te se “vrednovanje” njegovog rada ne provodi.

Izdvojeni članak
pisanje

[Glas čitatelja] Apel majke: Dosta je prepucavanja roditelja i nastavnika, trenutno najviše trpe učenici

Vrednovanje – termin kojim se u zadnje vrijeme vrlo često služimo zahvaljujući našoj reformi ‘Škola za život’. Pitam se zašto se u školi za život ne vrednuje i rad profesora? Kako je moguće da razred ima pola onih koji imaju jedva ocjene dovoljan, a pola dobar i vrlo dobar, a taj isti profesor ima mjesečne prihode jednake kao možda neki profesor koji zaista ulaže u svoj posao i čiji učenici uspijevaju na pravi način i jako dobro svladati njegovo gradivo? Naravno, ne bih volio izostaviti one profesore koji su zaista divni i koji su požrtvovni u svome poslu. HVALA IM! Ali također hvala i onima koji ne rade tako reći ništa, jer su nam pravi primjer onoga što ne bismo trebali činiti i odraz su našeg sustava.

Drugi problem je “mazanje” očiju naroda i predstavljanje online nastave kao vrlo uspješnog i hvale vrijednog načina poučavanja. Naravno, ništa na ovome svijetu nije idealno, niti mi očekujemo da ne radimo ništa preko online škole i siguran sam kako je najveći broj nas itekako svjestan cijele situacije i imamo potpuno razumijevanje za naše profesore i za sve sto oni rade. Ali, ne mogu reći kako je to razumijevanje obostrano. Već prvi tjedan online nastave bili smo pretrpani zadacima, zadaćama. Sustav je u velikom problemu te vrlo sporo funkcionira jer je veliki broj korisnika aktivan u isto vrijeme i vrlo je teško snalaziti se. Koliko puta mi se samo cijeli laptop zablokirao i zamrznuo seviše i ne brojim. Niti jedan naš profesor iz zahtjevnijih predmeta poput fizike, kemije, matematike nije priložio video u kojem objašnjava gradivo, a svi jako dobro znamo da se u tim predmetima gradivo mora obraditi vrlo pažljivo i postupno. Davanje primjera i prezentacija te zadataka nije baš od velike koristi.

Izdvojeni članak

[Glas čitatelja] Učiteljica odgovorila pravobraniteljici: ‘Uopće ne razumijete kako ova nova škola funkcionira’

Treći problem koji se pojavio kada je u pitanju online nastava je taj da su i roditelji zaduženi za pomaganje učenicima. Koja glupost! Naši roditelji su pretrpani problemima uz posao, mnogi od njih ne rade, bore se da nam osiguraju ručak i krov nad glavom i još na sve to da im nametnemo i našu školu? Pa mislim da bi to zaista bilo krajnje bezobrazno i nezahvalno. Nasa škola je naša obveza i roditelj nije dužan provesti s nama 3 sata rješavajući zadatke. Naravno u redu je da roditelj tu i tamo pripomogne, ali ne da to postane svakodnevna rutina . Niti smatram da je roditelj dužan kontrolirati nas jesmo li aktivni na nastavi. Kako ćemo razviti samostalnost i osjećaj odgovornosti na taj način? Nikako. Naravno, naši roditelji trebaju razgovarati s nama i biti upućeni, ali ne i postati našim asistentima. Smatram kako se u posljednjih nekoliko godina previše opteretilo roditelje našom školom.

Ima tu još puno toga, ali siguran sam kako smo svi mi jako dobro upoznati s cijelom situacijom, ali se mnogi boje nešto konkretno poduzeti. Ono sto bih volio poručiti svima u obrazovnom sustavu je jedno veliko HVALA! HVALA VAM ZA SVE!

Izdvojeni članak

[Video] Toni Milun profesorima dao savjete za snimanje dobrog edukativnog videa

Srdačno, vaši učenici!


Sa svojim pismom možete nam se javiti preko naših društvenih mreža, Facebooka, Instagrama ili možete direktno na mail [email protected] poslati svoju priču. Rado ćemo ju pročitati i podijeliti s našim čitateljima!Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s Filozofskog predstavljamo vam serijal “Kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Ostali podcasti:

Snimku konferencije na kojoj je predstavljena Uputa za vrednovanje u online nastavi možete pogledati u videu: