Pretraga

Za sve kojima se ne da online nastavu slušati u dosadnoj prostoriji: Evo kako preurediti studentsku sobu

A- A+

Sve što itko od nas želi jest imati svoj maleni dio svijeta. Bilo da je riječ o samo sobi ili dijelu sobe, to nije bitno. Ono što je važno jest da imate neko mjesto za koje možete reći da je vaše, da ste si tu doma. Pogotovo ako ste student koji studira daleko od kuće…

foto: pixabay

I prije početka pandemije, koja nas je ipak natjerala da više vremena provodimo doma no inače, uvijek je bilo bitno kako izgleda vaša soba, ili dio sobe. Sada kada smo po cijele dane doma, pa čak imamo i nastavu direktno iz naših soba, još nam je bitnije da se tu osjećamo dobro.

Izdvojeni članak

Ove cool inovacije trebala bi imati svaka studentska soba

Naravno, do tog osjećaja nećemo doći samo ako postavimo par fotografija na zid, već nakon stvaranja nekih uspomena i provođenja vremena na tom mjestu. Ipak, sasvim sigurno će pomoći ako se okružimo stvarima koje su nam bitne, pa i bila riječ o fotografijama.

Također, sad kad svi mogu vidjeti kako izgleda vaša soba, sasvim je normalno da se želite dodatno potruditi oko toga da sve bude baš onako kako biste vi to željeli. No, hoćete li sada potrošiti stotine i stotine kuna na to da biste izgledali dobro na video pozivu? Naravno da nećete… Ili ste školarac ili student, no koji god bio slučaj – nemate te novce na raspolaganju, pogotovo ne za nešto tako.

Na svu sreću, studenti su vrlo snalažljiva sorta, pogotovo kada su u pitanju novci. Ako ste ikad bili u sobi nekog studentskog doma, jasno vam je na što mislimo. Kako bismo i vama prenijeli našu ‘mudrost’, donosimo vam nekoliko savjeta kako do promjene.

Raspored sobe

Najjednostavnija stvar koju možete napraviti jest ta da stvari koje imate već samo namjestite drugačije. Postoji milijun i jedan princip po kojem možete raditi raspored sobe, no sasvim sigurno nećete pogriješiti ako radni stol stavite pokraj prozora. Naravno, tako ćete moći iskoristiti svijetlo, a i kada se uključite na video poziv, neće doći do toga da ste u sjeni.

Što se tiče položaja kreveta, postoje dvije vrste ljudi – oni koji vole spavati uz zid i oni koji vole imati krevet u sredini sobe. Ovisno o tome, radite dalje raspored. Imajte na umu da možete uvijek isprobati nešto, pa se i vratiti nazad ako vam se stari raspored više svidio.

Osim kreveta i stola, vjerojatno u sobi imate i neke police te ormare. Uzmite si jedan dan te se poigrajte – izmjerite sve elemente u sobi, kao i zidove i probajte zamisliti kako biste mogli što bolje iskoristiti prostor. Idealno je kada u sobi vlada sklad, pa kad uđete u prostoriju zaista imate osjećaj da je sve na svom mjestu.

Prostor za video poziv

Možda ne najbitnija stvar, ali definitivno bitna ovih dana, je i mjesto na kojem se priključujete na video poziv. Nije to bitno samo zbog toga kakav dojam ostavljate, već zbog toga što treba skrivati nered…

Nećemo se lagati, održavati red u ovo vrijeme je skoro pa nemoguće. Dobro, možda i je moguće, no tko ima živaca brinuti o tim stvarima kada pandemija hara svijetom? Ipak, hoće li to zaustaviti ljude od toga da osuđuju vaš nered koji vide na kameri? Hoće li profesori imati razumijevanja za to? Vrlo vjerojatno ne.

Najgora stvar koju možete napraviti jest ta da se javljate tako da je u pozadini vaš krevet. Idealno bi bilo namjestiti si radni stol tako da je iza vas nekakav zid (na koji onda možete zalijepiti sve i svašta) ili neke police (koje ne koristite često jer je inače i tu nered). Ako ne možete izbjeći krevet, onda investirajte u prekrivač koji možete baciti preko nereda, kakav god on bio.

Sitnice

Život zaista čine detalji, pa je to i slučaj sa stvaranjem dobre atmosfere u sobi. Kakav god bio namještaj u sobi, sitnice kojima uljepšavate sobu su ključne. Odaberite si posude u kojima držite olovke takve da vas vesele, stavite si neku biljčicu na radni stol i naravno – razvijte nekoliko fotografija.

Uz te stvari, još jedna bitna sitnica jest čišćenje. Možda mislite da je riječ o nečemu što ne može napraviti stvarnu razliku, no iznenadili biste se. Čak ne mora niti biti generalka u pitanju, dovoljno je da tu i tamo prođete s krpom za prašinu po stolu te nekad očistite pod. Razlika će biti vidljiva odmah i neće vam biti žao!