Pretraga

Nakon objave vloga u kojemu je prikazao tijelo obješenog muškarca, popularni YouTuber snimio novi video

A- A+

Puno je prašine u javnosti izazvao početkom 2018. Logan Paul, YouTuber koji je na svom kanalu objavio video u kojemu je prikazano truplo obješenog muškarca, pritom se ponašajući potpuno neprimjereno. Publika ga je osudila, nakon čega je video uklonjen, a uslijedio je novi s isprikom zbog nepromišljenog čina. Usljedila su 22 dana šutnje, a Logan Paul od srijede je ponovno online i traži drugu priliku.

screenshot: YouTube

Sve od 12. rujna 2016. do 2. siječnja ove godine, popularni YouTuber Logan Paul na svom je YouTube kanalu objavljivao vlogove svakoga dana. Među posljednjima, kojega je i posebno najavio, bio je vlog iz japanske šume Aokigahara, gdje su Logan i njegovi prijatelji naišli na tijelo obješenog muškarca. Logan je taj šokantan događaj snimio, kao i upade i pošalice svojih prijatelja uz truplo žrtve, a potom video montirao i postavio na svoj kanal.

Osuda javnosti zbog njegova nepromišljenog čina stigla je istoga trenutka, a nakon prikupljenih 600 tisuća ‘lajkova’ na video, Logan ga uklanja, i ubrzo objavljuje ispriku zbog svog čina. I dok su ga najzagriženiji fanovi pravdali, drugi su i dalje smatrali da YouTube mora poduzeti određene mjere protiv 22-godišnjaka. Peticija koja traži uklanjanje njegova kanala sa 16 milijuna pretplatnika i 3,1 milijarde pregleda, sakupila je preko pola milijuna pregleda. No, YouTube se ipak odlučio na malo blažu kaznu. Logan je izuzet iz tzv. ‘Preferred Programmea’ (preferiranog programa), koji dozvoljava kompanijama da svoje oglase stavljaju uz sadržaje najpopularnijih YouTubera. Konkretnije, ovaj program kreatorima sadržaja omogućuje pouzdane prihode od premium oglašivača. Osim toga za sada se neće pojavljivati u njihovim filmovima, poput nastavka filma The Thinning.

Izdvojeni članak

Jedan od najpopularnijih YouTubera naišao na truplo čovjeka koji je počinio samoubojstvo pa objavio snimku

O samoubojstvu se educirao od osobe koja ga je pokušala počiniti

Nakon trotjedne šutnje, Logan Paul ponovno je online. Ovoga puta objavio je video posvećen prevenciji samoubojstva, a u kojemu je istovremeno obznanio da okreće novu životnu stranicu. Kaže, posljednja tri tjedna duboko je promišljao o svome činu i ravnodušnosti prema temi samoubojstva.

U svom novom videu naslovljenom ‘Suicide: Be Here Tomorrow’, Logan razgovara s Johnom Draperom, ravnateljem National Suicide Prevention Lifelinea te se sastaje s Bobom Forrestom, osnivačem Alo House Recovery Centera. Priznaje svoje neznanje o temi samoubojstva i kaže kako nikada nije poznavao osobu koja je počinila taj strašan čin.

Osim toga, Logan je, u pokušaju da razumje kroz što žrtva prolazi, porazgovarao i s čovjekom koji je preživio pokušaj samoubojstva. Svojoj publici obećao je da donira milijun američkih dolara raznim organizacijama koje se bave prevencijom samoubojstva.

– Vrijeme je da započnem novo životno poglavlje, kontinuirano educirajući sebe i druge o temi samoubojstva. Ponizno i zahvalno mogu kazati da je ovo samo početak, zaključuje Logan.

Izdvojeni članak

YouTube kažnjava vlogera koji je objavio snimku obješenog tijela: Peticija za uklanjanje kanala sakupila pola milijuna potpisa

Internet podijeljena stava oko nastavka vlogiranja

Kao i nakon prve isprike, komentatori na društvenim mrežama podijeljena su stava oko novog Loganovog poteza.

– Ne sviđa mi se, ali bez obzira na to voljeli ga ili ne, ovaj video mogao bi spasiti živote. To je ono što bi on trebao raditi – koristiti ovu platformu i svoj utjecaj za edukaciju ljudi oko mentalnog zdravlja i poticati svijest oko samoubojstva. Iskoristi svoju drugu priliku u dobre svrhe, poručila je Loganu korisnica Facebooka.

Drugi nisu bili tako pozitivna stava.

– Ovo je zbilja presmiješno. Vraćen mu je kanal i vrlo vjerojatno će za to biti plaćen. S druge strane, moja najdraža YouTuberica radi makeup tutorijale s efektima i kanal joj je demonetiziran jer je sadržaj ‘uznemirujuć’. Izgubila je novac jer je ljude pokušala nešto naučiti? Nema smisla, jedan je u nizu komentara koji Logana ne podržavaju.