Pretraga

Nevjerojatan uspjeh: Splićanka Dina je postala najmlađa žena koja je preplivala sedam velikih kanala

A- A+

Splićanka Dina Levačić postala je najmlađa žena koja je preplivala sedam velikih tjesnaca i 23. po redu osoba kojoj je to pošlo za rukom. Posljednji u nizu ‘Oceanovih sedam’ bio je Cookov prolaz na Novom Zelandu širok čak 23 kilometra.

Splićanka Dina Levačić upisala se u povijest kao 23. osoba u svijetu i najmlađa ženu koja je preplivala tzv. ‘Oceanovih sedam‘, odnosno sedam velikih tjesnaca. Upravo ovog utorka, na svoj 27. rođendan uspješno je preplivala posljednji, Cookov prolaz na Novom Zelandu.

Prije tog tjesnaca, Dina je preplivala je kanale Catalina u Kaliforniji (2017.), La Manche (2017.), Molokaʻi na Havajima (2018.), Tsugaru u Japanu (2019.), Gibraltarska vrata (2022.) te Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske (2022.).

Izdvojeni članak

Fantastičan uspjeh studentice ERF-a: Dina je postala prva Hrvatica koja je preplivala La Manche

Kako prenosi 24sata.hr, Levačić je kroz Cookov prolaz širok 23 kilometra plivala je 11 sati i jednu minutu uz visoke valove i temperaturu oceana od oko 16°C. Nadala se je, navodi, mirnijem vremenu, ali ovaj je sport nepredvidiv te su valovi i struje bili poprilično nemilosrdni. Ipak, uspjela je u svom pothvatu započetom još 2017. godine.

– Sad mogu krenuti u ostvarivanje novih projekata. Treniram 23 godine, ovo je kruna svega. Sva žrtva, rad, trud… Sve se isplatilo. Na tom putu bilo je puno uspona, padova, ali ljubav prema moru prevladala je sve. Nije ovo samo moj uspjeh, nego i svih koji stoje iza mene. Ponosna sam što sam među 22 ljudi koji su imali svih sedam preplivavanja i što će hrvatska zastava stajati uz to, rekla je Dina, prenosi 24sata.hr.