Pretraga

Osam stvari koje morate napraviti zadnji tjedan praznika prije početka nastave

A- A+

Stigao je i taj trenutak – zadnji tjedan ljetnih praznika. Povratak u školske klupe sve je bliži, oni koji su na moru sada se vraćaju svojim kućama, a polako se nabavlja i školski pribor. Ipak, zadnji tjedan prije početka nastave treba dobro iskoristiti pa donosimo osam stvari koje još možete napraviti dok ne traje škola.

Pišu: Ramona Ščuric, Hrvoje Debeljak

učenica leži u parku i ima knjigu na glavi

Povratak u školu | foto: Unsplash

Iako bi još mnogi učenici htjeli uživati na praznicima, njima polako dolazi kraj. Kada pogledamo školski kalendar jasno je da nova nastavna godina započinje u ponedjeljak 4. rujna, što znači da praznici traju još samo tjedan dana. No, taj tjedan treba dobro iskoristiti i nadoknaditi sve na što se možda zaboravilo tijekom ljeta. Zato donosimo osam stvari koje morate napraviti zadnji tjedan prije nastave.

#1 Poraditi na tenu

Jedna od prvih stvari koja se na početku nastave radi je natjecanje u tome tko je više ‘pocrnio’ preko ljeta. Ako vam je ten već izblijedio ili jednostavno ne ‘pocrnite’ toliko brzo i jako, posljednji tjedan idealan je za izležavanje na balkonu i sunčanje. Naravno, ne zaboravite kremu za sunčanje, a kada vas u razredu pitaju kako ste tako ‘pocrnili’, možete reći da ste cijelo ljeto proveli na moru. A pravu istinu znat ćete samo vi i vaš balkon.

#2 Gledati serije cijeli dan

Zadnji tjedan praznika dovoljan je za pogledati neku seriju. Možda konačno možete pogledati neku koja je popularna, a uvijek ste ju izbjegavali ili jednostavno niste imali vremena dati joj šansu. Ako vam ponestane inspiracije nedavno smo pisali kako nas je iznenadila nova sezona Heartstoppera, a možete pročitati i koje su serije i filmovi nedavno bili najpopularniji na Netflixu.

#3 Nova školska godina – novi ja

Nova školska godina je mala nova godina za sve učenike. Imaju priliku krenuti ispočetka i donijeti ‘novoškolske’ odluke: da će imati bolje ocjene nego prošle godine, da više neće učiti kampanjski, nego redovito i ponavljati svaki dan nakon nastave, da će napisati svaku domaću zadaću, pročitati svaku lektiru i ostale slatke male nadobudne laži.

Stoga je za novi početak potreban i ‘novi ja’, ako ne ponašanjem, onda barem izgledom. Rezervirajte si termin kod frizera i u školsku godinu 2023./2024. uđite s novom frizurom, a koje su frizure ove godine ‘in’ pogledajte na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Školski kalendar s praznicima za 2023. I 2024. školsku godinu

#4 Očistiti mobitel

Tijekom ljeta sigurno ste napunili memoriju fotografijama. Iako svi znamo da je to vrlo dosadan i naporan posao, prije početka nove nastavne godine i novih fotografija treba obrisati stare. Neke od njih sigurno vam više ni ne trebaju, a ostale možete prebaciti u oblak ili na računalo.

#5 Ažurirati ljubavni status

Bilo da ste solo, u ljetnoj romansi, ‘situaciji’ ili u nekoj dugoročnoj vezi, možda je početak nove školske godine pravo vrijeme da svoj ljubavni status malo ažurirate. Ako ste solo, možda se ove godine konačno odvažite prići svojoj simpatiji u koju ste zatreskani od prvog razreda osnovne. Možda je 2023./2024. baš vaša godina. S druge strane, ako ste preko ljeta ušli u neku filmsku romansu, morate odlučiti hoćete li s time nastaviti i tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Posebice ako je osoba koju ste upoznali na moru udaljena od vašeg mjesta prebivališta, dobro razmislite želite li se upuštati u vezu na daljinu.

Za one koji se nalaze u ‘situaciji’, najbolje bi bilo da ju stave postrani barem na početku školske godine kada se toliko toga događa i kada se trebate prebaciti u školski mode. Kome treba stres koji sa sobom donosi ‘situacija’ kada škola sama po sebi mnogima zadaje i više nego dovoljno brige? Učinite sebi uslugu i fokusirajte se na učenje i gradnju bolje budućnosti, a ljubav će doći usput. Ako ste pak u dugoročnoj vezi i niste sretni, možda bi bilo dobro da posljednjeg tjedna praznika porazgovarate sa svojim dečkom/curom i vidite na čemu ste.

#6 Očistiti ormar i sobu

I ovo je pomalo dosadan posao, ali ako uz njega pustite glazbu sigurno će vam biti lakše. Pobrišite prašinu, posložite ormar i pogledajte koje vam stvari više ne trebaju. Njih možete pokloniti nekom tko ih treba ili odnijeti u Caritas. Možete razmisliti i o eventualnom razmještaju sobe ako u novu nastavnu godinu želite ući s novim rasporedom namještaja.

Izdvojeni članak
fotoaparat

Učenici i studenti, ovo je natječaj za vas: Pošaljite fotografiju ili video i osvojite 500 eura

#7 Kupiti školski pribor

Ponekad se treba suočiti i s pripremom za novu nastavnu godinu. Treba nabaviti ruksak, pernicu, bilježnice i ostale potrepštine. Zbog toga smo napravili veliki vodič s cijenama školskog pribora u kojem možete saznati gdje ćete proći najjeftinije, a gdje najskuplje. Kupovina će vam uz to biti puno lakša.

#8 Konačno pronaći svoju metodu učenja

Teško priznajemo, ali vrlo brzo na red će ponovno doći učenje i ponavljanje gradiva. Ako dosad niste, svakako proučite koje sve metode učenja postoje te razmislite koju biste mogli isprobati. Naš savjet je metoda tri boje za koju vam trebaju samo tri penkale, tri markera ili tri različite boje. Možda baš to postane vaša metoda učenja koja će u novoj nastavnoj godini biti zaslužna za uspjeh.