Pretraga

Potres koji im je oštetio školu vukovarske gimnazijalce potaknuo na smišljanje genijalne naprave

A- A+

Osim mogućeg potresa koji je davne 1963. pogodio i znatno oštetio statiku zagrade, Gimnazija Vukovar nalazi se i na potencijalnom klizištu. Bio je to poticaj mladim inovatorima iz te škole da osmisle seizmograf koji će detektirati potres u realnom vremenu. Tim projektom zaslužili su pozivnicu na jedan od najvećih sajmova inovacija u svijetu – Maker Fair u Rimu, na kojemu su vukovarski učenici bili jedini predstavnici Hrvatske među 1.500 izlagača.

Prije otprilike godinu dana skupina inovativnih i kreativnih učenika iz Gimnazije Vukovar dobila je genijalnu ideju – izradit će maketu svog grada koji će za olakšavanje svakodnevice građanima koristi pametnu tehnologiju. Taj projekt proglašen najboljim na svijetu u kategoriji obrazovanja na natjecanju u Milanu, a na srednjoškolskom natjecanju Ideja godine 2019. osvojio je drugo mjesto.

Osmislili detektor potresa u realnom vremenu

Izdvojeni članak

Mladi genijalci Vukovar pretvorili u ‘pametni grad’: Projekt proglašen najboljim na svijetu

No, nisu na tome stali. Vrlo brzo nakon ovog, osmislili su i novi projekt ‘Seizmograf – detektor potresa u realnom vremenu’. Riječ je o pametnoj napravi koja ažurno prikuplja podatke o budućim potresima, odnosno prati podrhtavanja tla i u stvarnom vremenu putem šalje podatke na internet. Na izradu ove naprave potaknuo ih je potres koji je davne 1963. oštetio statiku zgrade njihove Gimnazije.

– Nadahnuti dosadašnjim uspjesima prošlih projekata odlučili smo se upustiti u novi složeniji pothvat s cijelim nizom novih sustava u kojem predstavljamo potpuno novi skup unaprjeđenja implementiranih u zaokruženi proizvod. Ideja našeg završnog rada izrodila se iz stvarne potrebe za praćenjem sigurnosti zgrade Gimnazije Vukovar koja se nalazi na vrlo trusnom lesnom uzvišenju grada Vukovara. Imajući u vidu tu spoznaju, zgrada se osim mogućeg potresa koji je 1963. pogodio i znatno oštetio statiku nalazi i na potencijalnom klizištu, što dodatno ugrožava sigurnost zgrade Gimnazije Vukovar, stoji u opisu projekta.

Hrvatsku predstavljali na najvećem europskom sajmu inovacija

Dobar glas o njemu proširili su vukovarski gimnazijalci i izvan granica Lijepe naše, sudjelovanjem na najvećem europskom i jednom od najvećih svjetskih sajmova inovacija Maker Faire Rome – European edition 2019. Na sajam u Rim putovali su učenici Matija Hardi i Marko Macura u pratnji mentora i nastavnika Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Vukovarski Smogovci nadaju se realizaciji svog ‘pametnog grada’ i već rade na novim idejama

– Maker Faire Rome predstavlja europsko izdanje sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti i drugo je po veličini u svijetu nakon SAD-a.Maker Faire okuplja tehničke entuzijaste, obrtnike, edukatore, hobiste, inženjere, znanstvene klubove, umjetnike, studente, učenike i komercijalne izlagače koji dolaze pokazati svoje kreacije i dijeliti svoja znanja i iskustva te na taj način slaviti Maker movement – pokret koji ujedinjuje kreativnost, stvaralaštvo, nove tehnologije i inovativnost. Maker Faire – ovi održavaju se diljem svijeta, a ovaj u Rimu najveći je u Europi i jedan od najvećih sajmova ovoga tipa na svijetu. Ove godine tako ga je posjetilo preko 100.000 posjetitelja, a svoje projekte izložilo je više od 1.500 izlagača iz 40 zemalja iz svih dijelova svijeta predstavljajući preko 600 projekata, pojašnjava profesor Šijanović.

Jedva došli do sredstava za put

Njihov prethodni projekt pametnog grada priskrbio im je pobjedu na jednom natjecanju u Milanu, no tužna hrvatska realnost primorala ih je da se na natjecanje uključe putem video veze uživo. Nakon što su dobili poziv na Maker Faire u Rimu, sličan scenarij očekivali su i ovoga puta.

– Na žalost, na naše zamolbe za financijskom pomoći kako bismo se mogli uputiti na put dugačak 1.200 km u jednom smjeru, nije bilo odgovora, što nas je ne samo obeshrabrilo već i uvelike rastužilo. Na svakom natjecanju, izložbi, smotri isticali smo ideju vodilju kako svojim primjerom želimo poslati poruku učenicima i mladim ljudima da bez obzira na početne izgovore poput manjka iskustva, podrške i znanja, novčanih sredstava, malog mjesta i škole, početnog straha od poraza, neuspjeha i konkurencije, budu odvažni i ustrajni u savladavanju prepreka i dožive ih kao dodatnu motivaciju iz koje će crpiti snagu za onaj prvi korak u nepoznato i nepredvidivo jer najvažnije su volja i ideja. A upravo smo se našli u situaciji da nedostatak financijskih sredstava postane prepreka za daljnji napredak, učenje i stjecanje iskustva. Međutim, za našu priču imali su sluha u Hrvatskom Telekomu, te su bezuvjetno ponudili da nam u potpunosti financiraju putovanje, kaže profesor Šijanović.

Stekli neprocjenjivo iskustvo

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Rješenjem splitskih srednjoškolaca vječna čekanja javnog prijevoza odlaze u povijest

Dodaje, na Maker Fairu u Rimu stekli su neprocjenjiva iskustva i na njemu nisu predstavljali samo svoj Seizmograf, nego i školu, svoj Vukovar i čitavu Hrvatsku.

– Bilo je naporno, zahtjevno ali iznimno uzbudljivo. Sva komunikacija odvijala se na engleskom jeziku, a događanja su kroz sva tri dana bila organizirana od 10 do 19 sati. Brojna događanja bila su iznimno dinamična, tako su se u našem paviljonu izmjenjivala zbivanja u izložbenim područjima Open Lab, Fablab, House of Drones, Attractions, Show i Teaching and Kids islands. Posjetiteljima je za razgledavanje bilo na raspolaganju sedam paviljona: Re-think, Learn (paviljon u kojem smo izlagali i mi u kategoriji School sand Young Makers), Create, Discover, Make, Research i Agora te su zainteresirani mogli vidjeti najnovije proizvode, brojne izume, startupove, primjenu umjetne inteligencije i robotike i još niz zanimljivih sadržaja, pa čak i nogometnu utakmicu robota. U našem paviljonu izložbenih štandova bilo je preko 70 pri čemu je Gimnazija Vukovar jedina predstavljala Republiku Hrvatsku. Večernji termini bili su rezervirani za tematske rasprave, stjecanje iskustva ali i novih poznanstava i suradnji. Posebno bi izdvojili događaj Groundbreakers – Re:making the future, svečano otvorenje konferencije „ Maker Faire Rome – Europsko izdanje“ održane u srcu grada, a predvođene eminentnim govornicima i njihovim inspirativnim pričama, idejama i vizijama, prepričava nam profesor Šijanović.

Uz sve to, napominje na kraju, imali su priliku posjetiti i neke od važnijih povijesnih znamenitosti Rima te kušati poneku tamošnju deliciju.

– Dojmila nam se energija tog grada, talijanski temperament i otvorenost ljudi, pa bismo mogli zaključiti da je Rim način života i doista centar svijeta. Vječni grad pružio nam je na tisuće predivnih detalja, iskustava, znanja i pogled koji ćemo pamtiti zauvijek, zaključuje naš sugovornik.