Pretraga

Zabrinjavajuće: Mladi sve više oboljevaju od ove vrste raka

A- A+

U posljednjih 35 godina sve više mladih ljudi boluje od raka usne šupljine i grla, a stručnjaci upozoravaju kako je jedan od glavnih uzroka ove smrtonosne bolesti sve veća popularnost oralnog seksa.

HPV virus

Među mladim odraslim ljudima u posljednjih 35 godina naglo je porasla stopa raka usne šupljine i grla, pokazala je nova studija koja otkriva i da je jedan od glavnih razloga povećana popularnost oralnog seksa i širenje HPV-a,  piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Oralni seks češće uzrokuje rak grla nego pušenje

Stopa oboljelih u 36 godina porasla za 60 posto

Rak u tom dijelu tijela manifestira se pojavom tumora na korijenu jezika, grlu, mekom nepcu i krajnicima. U razdoblju između 1973. i 2009. stopa ovakvih tumora povećala se za visokih 60 posto među osobama mlađim od 45 godina. Najveći je porast zabilježen kod mladih bijelaca, kod kojih je zabilježen porast od 113 posto, izjavio je voditelj istraživanja dr. Farzan Siddiqui.

Stopa preživljavanja tek 54 posto

Ravnatelj Head and Neck Radiation Programa na onkologiji jedne bolnice u Detroitu predstavio je u nalazu i podatak o 1600 odraslih osoba mlađih od 45 godina, kojima je između spomenutih godina dijagnosticiran invazivni orofaringealni rak skvamoznih stanica. Čak 73 posto oboljelih osoba su bijelci, a stopa preživljavanja tijekom pet godina bila je 54 posto, što znači da polovina oboljelih ne preživi ovu bolest.

Izdvojeni članak

Oralni seks prakticira se već u osnovnoj školi

HPV kao faktor rizika, no ni duhan i alkohol ne pomažu

– Porast incidencija orofaringealnog raka u velikoj se mjeri pripisuje seksualnoj revoluciji 1960-ih i 1970-ih, što je dovelo do povećanog prijenosa HPV-a visokog rizika, izjavio je Siddiqui.

HPV je poznat kao faktor rizika za ovaj smrtonosni tumor, no čimbenici su često i duhan, te alkohol. Humani papilloma virus (HPV) prenosi se seksualnim putem i može uzrokovati genitalne bradavice, ali i proći bez vidljivih simptoma. Kod većine seksualno aktivnih osoba infekcija će prolazi sama od sebe za godinu ili dvije, a osoba nije niti svjesna da je zaražena. No, ako se ne liječi, kod nekih osoba HPV može izazvati rak vrata maternice, anusa, penisa i vagine, ali i rak glave i vrata.

Copy link
Powered by Social Snap