Pretraga

Trebaju li škole propisivati pravila odijevanja? ‘Nije nimalo fer što ignoriraju pravila na temelju spola’

A- A+

Stigli su nam vrući ljetni dani koje bismo svi najradije proveli na moru ili bazenu, ali školska godina još traje. Vrućine je teško podnositi u učionicama koje obično nisu klimatizirane, a još je teže ako u školu morate doći u dugim hlačama i suknjama. Pitali smo učenike osnovnih i srednjih škola imaju li njihove škole dress code i što oni misle: trebaju li škole ograničavati njihovu slobodu u oblačenju ili ne?

dress code

Foto: Tamara Bellis, Unsplash

Većina škola nema strogo propisani dress code, ali obično postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se učenici trebaju pridržavati. Najčešće je zabranjena prekratka, poderana odjeća te vulgarni natpisi na majicama. Većina učenika se slaže da neka pravila trebaju postojati, ali misle da pravila trebaju biti razumna. Pavel, učenik Tehničke škole Ruđer Boškovića smatra za škole vrijede određena pravila, s obzirom na to da je riječ o javnim ustanovama.

– Dečki ne smiju nositi majice bez rukava i hlače iznad koljena, a cure kratke hlače i minice. Pravila nisu toliko stroga kao u nekim školama. Učenici ih često krše, pogotovo sada kad su vrući dani. Svatko bi se trebao odijevati kako želi, no u javnim ustanovama bi ipak trebalo biti malo poštovanja. Tako da se s nekim pravilima slažem iako ih i ja tu i tamo prekršim, kaže Pavel.

Izdvojeni članak
odjeća na vješalici

Trebaju li faksevi dress code? ‘Nije u redu da se curama brane minice, a dečkima su dozvoljene kratke hlače’

Pravila u skladu s funkcijom škole

S njim se slaže i Luka, učenik Ekonomske i elektrotehničke škole Nova Gradiška. Smatra da su pravila razumljiva u skladu s funkcijom škole kao odgojno-obrazovne ustanove.

– Kod mene u suštini nije propisan dress code no ima restrikcija: nema (previše) poderanih traperica, vulgarnih natpisa na majicama, previše kratkih suknji (moraju biti ispod koljena), nema majica dubokih dekoltea. Sankcije s najčešće slanje kući ili opomene razrednika, profesora ili ravnateljice. To je javna ustanova i trebali bi izgledati u skladu s njezinom odgojno-obrazovnom funkcijom, tako da me to baš i ne dira, ali smatram da dress code nije najnužnija stvar, kaže Luka.

Učenici se pravila o odijevanju ne pridržavaju uvijek, a najčešći oblik kažnjavanja su opomene ili slanje kući kako bi se presvukli u nešto prikladnije. No, nisu sve škole jednako revne u održavanju pravila o odijevanju. Vito iz Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab kaže da njegova škola uglavnom ne kažnjava zbog kršenja pravila.

– Učenici u mojoj školi se pravila odijevanja pridržavaju što je više moguće. Često se pojavljuje kršenje tih pravila, ali naša škola nije toliko stroga prema tome pitanju, izuzmemo li par profesora. Još nikada nisam doživio da je netko kažnjen, ali pretpostavljam da bi kazne bile ili pedagoške mjere ili odlazak kući i presvlačenje u primjerenu odjeću za nastavu, kaže Vito.

‘Profesori postavljaju pitanje što želimo postići takvim oblačenjem’

Neke škole su zbog čestog kršenja pravila postale znatno strože. Marija, učenica I. gimnazije Karlovac kaže da su u njezinoj školi od iduće školske godine zabranjene kratke hlače i majice s ‘v’ izrezom.

– Neka vrsta pravila za oblačenje je već postojala, ali uglavnom ih se nitko ne drži, nitko ih ne provodi, a nikoga nije ni zanimalo kako se netko oblači, osim ponekog profesora kojemu bi to zasmetalo. Sada je valjda došlo do kapi koja je prelila čašu, jer se u školu se na početku petog mjeseca dolazilo u minicama i topovima. Koliko ja znam na oblačenje se uglavnom žale profesori, odnosno postavljaju pitanje što mi želimo postići takvim oblačenjem i kakvu sliku sebe prikazujemo. Slažem se s time, u redu je kada dođu oni užasno topli dani da se obučeno u nešto prozračno i udobno, ali zašto bi to bio neki top ili suknja koja je previše iznad koljena, kada to može biti neka duga, prozračna suknja i kratka majica. Definitivno bi neka pravila trebala postojati, ali da ta pravila vrijede za sve. Cure, dečke, profesore i profesorice, kaže Marija.

Izdvojeni članak

Komentar: Problem nije odjeća, već činjenica da djevojčice gledate kao seksualne objekte

Stroža pravila za učenice

I dok se pravila o odijevanju formalno odnose na sve učenike, neki smatraju da pravila nisu pravedno raspoređena po spolovima. Lea, učenica jedne osnovne škole u okolici Splita smatra da se od djevojaka puno više očekuje da se pridržavaju pravila.

– Hlače iznad koljena su zabranjene, ali kada ih muški učenici nose onda se to pravilo ignorira. Ako se dođe u hlačama iznad koljena ili u poderanim hlačama u kojima se vidi dio noge mora se otići kući presvući, osim ako kod sebe nemamo niti jedne druge hlače. Mislim da je zabrana odjeće nepotrebna, ali ako već žele zabranjivati odjeću neka zabranjuju svima. Nije nimalo fer što ignoriraju pravila na temelju spola, smatra Lea.

S njom se slaže i Vito koji smatra da bi pravila trebala vrijediti za sve i biti zasnovana na praktičnosti.

– Mislim kako bi oba spola u školu trebala nositi ono što im najviše odgovara i u čemu se osjećaju udobno, a pogotovo za vrijeme vrućih ljetnih dana kada život u dugoj odjeći nije moguć, zaključio je Vito.