Pretraga

Cirkus na testiranju za zapošljavanje učitelja: Dio nastavnika prepisivao s mobitela, od kolega i fotografirao ispite

A- A+

Tko je uglazbio, a tko napisao tekst hrvatske himne i tko je otac hrvatske književnosti – samo su neka od pitanja na koja su u subotu morali odgovoriti pristupnici ispitu za izbor učitelja za rad u inozemstvu. Riječ je o testiranju koje se provodi u sklopu javnog natječaja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu, a kojega je krajem veljače raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kako testu pristupaju nastavnici čija bi uloga trebala biti promicanje znanja i etičkih vrijednosti, za očekivati je bilo da isti prođe, u najmanju ruku, disciplinarno. No, dio pristupnika ostao je šokiran cirkusom koji se odvijao o dvorani 7 Filozofskog fakulteta – pojedini nastavnici prepisivali su s mobitela, jedni od drugih, a neki čak i fotografirali ispite.

Foto i obrada: Srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 21. veljače raspisalo je javni natječaj za izbor učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu. Natječaj je raspisan za rad na određeno vrijeme, na rok od četiri godine, a ukupno se njime potražuje 16 izvršitelja koji bi bili zaposleni u sedam zemalja. Nakon što se kandidati koji ispunjavaju uvjete prijave na natječaj, stručno povjerenstvo za provedbu tog javnog natječaja utvrđuje popis kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete te ih upućuje na pismeni ispit.

Pismeni ispit za kandidate s natječaja iz veljače održan je prošle subote, 7. travnja. I dok bi upravo učitelji i nastavnici trebali biti prenositelji, znanja, moralnih i etičkih vrijednosti, dio pristupnika testiranju ostao je šokiran subotnjim događanjima u dvorani 7 Filozofskog fakulteta. Na ispitu na kojem se od učitelja traži osnovno poznavanje hrvatskog jezika i književnosti, kulture, povijesti i hrvatske tradicije – masovno se prepisivalo.

Prepisivali s mobitela, jedni od drugih i fotografirali ispite

Izdvojeni članak

Ovakve vas sankcije očekuju za prepisivanje na državnoj maturi

Naša sugovornica i pristupnica ovom ispitu prvi se puta prijavila na natječaj i pristupila testiranju. Željela je ostati anonimna, zbog potencijalne štete koja bi joj mogla biti nanesena u daljnjem natječajnom postupku, pa smo joj zbog toga odlučili u ovome tekstu dodijeliti alijas Mia.

– Ispit smo pisali na Filozofskom fakultetu, u dvorani broj 7, po mojoj procjeni bilo nas je osamdesetak i barem još toliko kolega se nije odazvalo ispitivanju. Sjeli smo tko je kako htio, s tim da su nam rekli da ne može više od tri osobe u klupi (uistinu je velika dvorana i klupe su dugačke). Prozivali su nas i bez provjeravanja identifikacija davali nam isprintane papire s našim imenom i prezimenom i dodijeljenom nam lozinkom, prisjeća se nastavnica Mia.

Pristupnici su započeli s pisanjem ispita, a dvije ispitivačice i ispitivač smjestili su se za katedru. Svega 15-ak minuta nakon toga uslijedio je pravi cirkus.

– Pojedini kolege – sjedila sam u sredini u gornjim klupama pa se sve lijepo moglo vidjeti – počeli su vaditi mobitele, stavili bi torbu u krilo, mobitel u jednu ruku, druga ruka s olovkom na stolu i prepisivanje je krenulo. Jedna je osoba tako tražila odgovore i nakon što bi ih zapisala, samo bi se diskretno pomaknula u jednu stranu da osoba iza nje može sve prepisati. Ispitivači se nisu micali od katedre i tko je htio, mogao je sve prepisati. Jedna je osoba čak i izvadila mobitel i fotografirala svoj esej, kaže nam Mia i dodaje kako su gotovo sva pitanja bila jednostavna, no bilo je par ‘težih koja će vjerojatno raditi razliku’.

‘Razočarana sam i demotivirana načinom provođenja testiranja’

Izdvojeni članak

Prepisivanje na državnoj maturi ove godine će se oštrije sankcionirati

Šokirana situacijom kojoj je svjedočila, kaže, nije sigurna u to kako bi Ministarstvo po ovom pitanju trebalo postupiti te je li poništavanje ispita dobra opcija.

– Sumnjam da će se ispit poništavati, a pojedincima nije ni jednostavno opet dolaziti u Zagreb na testiranje. Sve u svemu razočarana sam i demotivirana načinom provođenja testiranja, ističe Mia.

Naša druga sugovornica, nazvat ćemo ju Vesna, kaže, nije primijetila nikakve nepravilnosti. No, kaže, i njoj bilo bi joj problematično da ovaj se ispit poništi.

– Ja nisam primijetila nepravilnosti. Učila sam za to od 7. mjeseca prošle godine i velik mi je problem ići ponovno u Zagreb prolaziti isto. Mislim da se bune oni koji nisu pristupili pismenom dijelu ispita da bi dobili šansu pojaviti se samo na usmenom. Neka rade ono što misle da je ispravno. Pravila natječaja su jasna. Oni koji nisu pristupili pismenom dijelu ispita nisu više kandidati. Neka nas pozovu sutra na usmeni. Briga me. Ja sam spremna, kaže nam Vesna.

Pristupnicima stigao anonimni mail koji ih potiče da zatraže poništenje ispita

Izdvojeni članak

Varalice na ispitima, skloniji radu u državnim službama

No, priči oko testiranja za zapošljavanje u inozemstvu tu nije kraj. Nakon ispita, pristupnicima na privatne adrese stiže e-mail s anonimne adrese. U mailu su pristupnici upozoreni na još neke nepravilnosti u postupku pismenog testiranja te ih anonimac poziva da zatraže poništenje ispita.

– Poštovani, pismeni ispit za odabir učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu koji je održan 7. travnja 2018. u prostorijama Filozofskog fakulteta nije bio u skladu sa Zakonom u ovim točkama: 1. Pristupnicima ispitu nije provjeravan identitet (od pristupnika nije zatraženo da pokažu identifikacijski dokument) što znači da je umjesto nekoga od onih koji su pristupili ispitu ispit u stvari mogao pisati netko drugi. 2. Na ispitu pokraj svakog zadatka NIJE bio naznačen broj bodova koje pojedini zadatak nosi. To znači da uvidom u svoj test ne možete znati je li vam za svaki zadatak priznat odgovarajući broj bodova ili je nekomu drugom priznato više. A nemate mogućnost uvida u tuđe ispite. Ono što je potrebno uraditi jest pismeno (mejlom i poštom) obratiti se Ministarstvu znanosti i obrazovanja i tražiti poništenje pismenog ispita na osnovu gore navedenih točki, stoji u e-mailu.

Navedene su i adrese na koje se pristupnici mogu obratiti , uz dodatak kako će svi oni koji nisu ‘pristupili pismenom ispitu možda zbog poništenja ispita ipak imati pravo pristupiti usmenom’. Taj mail dobila je i nastavnica Mia, ali nije joj jasno odakle osobi koja ga je poslala njena privatna mail adresa.

– Dobila sam mail koji spominjete, ne znam tko ga je poslao niti odakle mu/joj/im naši kontakti i popis pristupnika, zaključuje Mia.

Državni tajnik i pomoćnica ministra zamoljeni da istraže nepravilnosti

Izdvojeni članak

Zbog prepisivanja Strategije od FPZG-a, Studentski zbor Hrvatskih studija traži razrješenje pročelnika Grčevića

O ovom nemilom događaju naveliko se vodila rasprava u jednoj nastavničkoj Facebook grupi, nakon čega su se pojavile i dezinformacije kako je ispit poništen. S poviše spomenutima anonimnim mailom koji pristupnicima stigao na privatne adrese upoznato je i samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Upravo iz Sektora za zajedničke poslove i programe MZO-a danas pristupnicima stiže obavijest ‘da su relevantne informacije o postupku odabira učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu samo one informacije koje se objavljuju na internetskoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja i koje dolaze sa službene adrese elektroničke pošte voditeljice Službe za zajedničke poslove i programe’.

– Vaši ispiti su pod šiframa poslani na ocjenjivanje, dodatne informacije o tijeku postupka odabira učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu bit će objavljene na internetskoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Postupak odabira učitelja za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu provodi se i provodit će se na transparentan način. Kolegice i kolege koji su zadovoljili na pismenom ispitu bit će pozvani na usmeni dio, informacija o terminu usmenog dijela ispita bit će objavljena na internetskoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja svim kandidatima koji će biti pozvani na usmeni ispit poslat će se informacija na adresu elektroničke pošte koju ste naveli u prijavi. Sve ostale informacije koje dolaze na Vaše adrese elektroničke pošte o poništenju informacija pripadaju u kategoriju dezinformacija. lako Ministarstvo nema veze s porukama koje dolaze na Vaše adrese primite moju ispriku zbog uznemiravanja od strane meni nepoznate osobe, za koju procjenjujem da svojim ponašanjem ugrožava da se na transparentan i pošten način odabiru učitelji za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu, stoji u mailu kojega potpisuje Darko Tot, načelnik Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva.

Kako su u poviše spomenutim raspravama u nastavničkoj Facebook grupi označeni i zamoljeni da istraže situaciju državni tajnik Tome Antičić i pomoćnica ministrice Lidija Kralj, tijekom prijepodneva smo u MZO poslali upit. Pitali smo Ministarstvo jesu li upoznati sa svim nepravilnostima koje su se na spomenutom ispitu dogodile, što planiraju poduzeti te hoće li u slučaju poništavanja ispita nastavnicima koji na njega putuju biti podmireni putni troškovi. Do zaključenja teksta, odgovor nam nije dostavljen.

Ne možemo se ne zapitati bi li reakcija Ministarstva izostala i da je umjesto učitelja bila riječ o učenicima te da se umjesto testiranja za rad u inozemstvu pisala, primjerice, državna matura.