Pretraga

Hoće li biti 13. plaće, veće osnovice i regresa za javne službenike? Evo što kaže ministar Aladrović

A- A+

Matica hrvatskih sindikata u ponedjeljak je predstavila svoje zahtjeve za sastavljanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora. Među ostalim, traže 13. plaću i povećanje osnovice, ali i veći regres, dar za sv. Nikolu, viša sredstva za sistematski pregled te putne troškove. Ministar rada Josip Aladrović kaže kako su ovi zahtjevi ‘izrazito izdašni’ te da ‘u ovom trenutku nisu realni.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | foto: Mirovina.hr

– Sindikati su nam svoje zahtjeve dostavili prošli tjedan, mi smo si uzeli neko vrijeme da iskalkuliramo, da vidimo što to znači financijski, međutim, mislim da se svi možemo složiti da su ti zahtjevi izrazito, izrazito izdašni i da, mogu to slobodno reći, u ovom trenutku nisu realni, komentirao je ovog utorka ministar rada Josip Aladrović, prenosi N1 televizija.

U tijeku su pregovori za novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike javnih službi, a koji uređuje i materijalna te druga prava oko 70.000 zaposlenika škola. Matica hrvatskih sindikata u ponedjeljak je sazvala konferenciju za medije kako bi javnost upoznala s potraživanjima sindikalne strane.

Izdvojeni članak

Detalji zahtjeva sindikata: Osim 13. plaće i rasta osnovice, traže veći regres i dar za sv. Nikolu

Do sada su održana četiri sastanka predstavnika sindikata i Vlade, na kojima su otvorena pitanja o materijalnim pravima i problematike primjene prava. Sindikati od Vlade traže 13. plaću i povećanje osnovice, ali i veći regres, dar za sv. Nikolu, viša sredstva za sistematski pregled te putne troškove.

– Pred nama su pregovori, mi očekujemo da ćemo za pregovaračkim stolom postići određenu razinu kompromisa, postići određenu razinu međusobnog razumijevanja. Ne treba zanemariti činjenicu da smo fiskalnom odgovornošću i odgovornošću prema javnim financijama došli u situaciju da sljedeće godine očekujemo da će nam biti odobren ulazak u eurozonu. To su sve pretpostavke koje moramo imati na umu kada govorimo, između ostaloga, i o javnoj potrošnji. A u javnu potrošnju ulazi i segment plaća za javni i državni sektor. Dakle, za realne scenarije jesmo, ono što je jučer predstavljeno zaista nadilazi opravdanost i financijski potencijal Hrvatske. Kao i do sada, očekujem da ćemo se uspjeti dogovoriti, međutim u realnim okvirima, komentirao je Aladrović, prenosi N1 televizija.