Pretraga

Sindikat otkrio kada očekuju prve otkaze u školama, propisuju se i kazne za nepoštivanje mjera

A- A+

Zaposlenici u školstvu, kao i ostali javni službenici, od prošlog su tjedna obavezni predočiti COVID potvrde ili negativan test prilikom dolaska na radno mjesto. Za one koji to odbiju učiniti, najprije idu opomene pred otkaz, a iz Sindikata Preporod kažu kako prve otkaze očekuju u prosincu. U utorak je iz Vlade najavljeno i kolike će biti novčane kazne za nepoštivanje COVID potvrda u javnopravnim tijelima.

Ilustracija: Pexels

Kako piše Novi list, početkom prosinca u sustavu školstva za one zaposlenike koji nisu cijepljeni i odbili su testiranje mogu se očekivati prvi izvanredni otkazi, najavio je to predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Ovaj tjedan, što je i bilo najavljeno, nastavnicima bez COVID potvrda uručene prve opomene.

Krenule su prve opomene

– Prve opomene su krenule. Nije ih preveliki broj, a koliko ih je točno, znat ćemo kad prikupimo sve podatke. Ono što trenutno znamo je da među našim članovima ima njih pedesetak koji se nisu željeli cijepiti ni testirati, međutim to nije i broj onih koji su dobili opomene, jer u međuvremenu je bilo i onih koji su se predomislili. Ili su se cijepili, ili su ipak pristali na testiranje, objašnjava Stipić za Novi list i dodaje kako ima i onih koji su zbog odluke da se neće testirati zatražili neplaćeni dopust, a ravnatelji škola su im to odobrili, kao i onih koji su otvorili bolovanja.

Podsjetimo, prema dopisu Ministarstva obrazovanja upućenom ravnateljima, prosvjetarima koji krše odluku Stožera ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test. Zaposleniku koji ne odgovori na traženo, upućuje se drugo upozorenje, a ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U tom upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu.

Iz Sindikata kažu kako će se prvi otkazi pokušati preispitivati na samim školskim odborima, a onda slijedi odabir odvjetničkih ureda specijaliziranih za radno pravo. Potom slijedi sastavljanje tužbe i sam sudski postupak, što su školski sindikati i ranije najavljivali.

Izdvojeni članak

Nastavnički sindikat otkrio koliko zaposlenika nije smjelo ući u školu zbog nove mjere

Novčane kazne za nepoštivanje mjere

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u utorak je najavio izmjene zakona i novčane kazne za nepoštivanje mjere obveznih COVID potvrda u javnopravnim tijelima.

– Novčane kazne za nepoštivanje obaveze o uvođenju COVID potvrda bit će u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna. Vjerujem da ćemo potaknuti čelnike tijela i sve odgovorne osobe u tijelima državne uprave da poštuju odluke Stožera i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, rekao je Malenica novinarima.

Dodao je kako izmjene zakona isključivo idu u smjeru definiranja javnopravnih tijela, odgovornih osoba i njihovog poštivanja zakona.

Uvođenje novčanih kazni za nepoštivanje COVID potvrda u javnopravnim tijelima jedna je od točki dnevnog reda današnje sjednice Vlade, nakon čega će se o tome glasati u Saboru.