Pretraga

Srednjoškolci nesuglasni oko uvođenja suspenzija

A- A+

U nekim zemljama praksa je da se učenici za određene prijestupe kažnjavaju ili sankcioniraju suspenzijama. Ponekad se radi o jednodnevnom suspendiranju, a ovisno o težini prekršaja, broj dana u kojima školarci ne smiju pohađati nastavu logično raste. S obzirom da u našim osnovnim i srednjim školama ne postoji ovakav tip sankcija za neposlušne učenike, a nedavno je skupina profesora tražila uvođenje iste, doznali smo što o suspendiranju misle sami školarci.

Nisu svi učenici besprijekornog ponašanja, što najbolje znaju nastavnici i profesori koji provode najviše vremena s njima. Stoga u svakoj školi postoje određena pravila kojih se moraju pridržavati, inače slijede sankcije. Kad su u pitanju načini kažnjavanja ili sankcioniranja, nedavno je nekolicina profesora zatražila da im se omogući suspenzija učenika, baš kao što to rade u nekim zapadnim zemljama.

Izdvojeni članak

Učenik glumio beskućnika pa ga škola suspendirala

Naša pravila i sankcije su sasvim u redu

Kod nas se neposluh ‘nagrađuje’ neopravdanim satom, odstranjivanjem s istoga ili pak negativnom ocjenom, no suspenzija u pravom smislu riječi nije dozvoljena. Stoga smo doznali od nekoliko srednjoškolaca što oni misle o tome treba li se nastavnicima i profesorima omogućiti da određuju dužinu perioda u kojem prijestupnici ne smiju pohađati nastavu.

– Mislim da su današnja pravila sasvim pravilno postavljena, samo s neopravdanim satima se ne slažem, jer ako je učenik s ocjenama u redu, a prijeti mu izbačenje iz škole zbog neopravdanih, smatram da postoje i drugi načini rješavanja problema, odgovorio nam je Leon Šebrek, učenik trećeg razreda Elektrostrojarske škole u Varaždinu.

Matija iz VII. gimnazije tvrdi da nitko ne bi trebao biti kažnjen na način da mu se zabrani dolazak na nastavu, ali ističe da isto tako profesori ne smiju učenike izbacivati sa sata, što je i dalje ostala praksa nekim predavačima. Gimnazijalac misli da, ako se susretnete s nemogućim učenikom istoga trebate izbaciti, ali po njemu zabrana pohađanja nastave na određeno vrijeme neće riješiti problem, već isti samo produbiti.

Izdvojeni članak

Manje zlo: Negativna ocjena ili neopravdan sat

Neke bi trebao suspendirati na duže vrijeme

Za razliku od svojih vršnjaka, Dora iz I. gimnazije dijeli drugačije mišljenje. – Još u osnovoj školi sa mnom je bio u razredu učenik koji nije znao kontrolirati svoje ponašanje, nije pokazivao poštovanje prema nastavnicima, a kad god bi dobio neopravdani sat ili jedinicu, bio bi još gori. Mislim da bi se on sigurno malo smirio da su ga suspendirali na mjesec ili dva, jer bi mu bilo dosadno po cijele dane kada mu je cijelo društvo u školi, izjavila je Dora.

Također je dodala da u tom slučaju škola i roditelji moraju surađivati, jer ako ga suspendiraju na neko vrijeme, onda bi bilo idealno da, kako 17-godišnjakinja kaže, roditelji u isto vrijeme zabrane korištenje laptopa ili televizije. Nakon čega bi se morao mučiti i pohvatati zaostatke u odnosu na druge kolege u razredu.