Pretraga

Uhićeni duo s Geodetskog imao je još jedan plan kako do javnog novca: Išao bi u njihovu tvrtku

A- A+

Donedavni dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te profesor Boško Pribičević, bili su su skriveni suvlasnici tvrtke Geofocus iz Zagreba. Nisu zbog sukoba interesa smjeli sklapati poslove s Geodetskim fakultetom, no njihovoj je firmi od posla s Ministarstvom kulture isplaćeno više od 1,7 milijuna kuna na namještenim natječajima. Imali su i dodatan plan: ideja je bila osnovati Institut koji bi bio u većinskom vlasništvu Geofocusa i manjinskom vlasništvu Geodetskog i Ministarstva kulture. Radili bi kroz institut slične poslove kao fakultet, a javni novac bi primarno završavao u njihovoj skrivenoj tvrtki Geofocus, većinskom vlasniku Insstituta.

đapo i pribičević

Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog | foto: Akademija tehničkih znanosti hrvatske, screenshot: Danas.hr, obrada: srednja.hr

Proteklo je već 20 dana od uhićenja bivšeg dekana Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almina Đape i profesora Boška Pribičevića, koji su završili u istražnom zatvoru. Tog je jutra početkom mjeseca bilo uhićeno 29 osoba, a iz Ureda europskog javnog tužitelja, jer su suspektno trošena EU sredstva, tog je dana priopćeno da se sumnja na manipulacije u 28 postupka javne nabave i lažiranje 317 putnih naloga. Novac se trošio na razne stvari, među ostalim uređenje vikendica, a suspektan je i projekt kojim je ministrica kulture Geodetskom osobnom odlukom dala 19,1 milijuna kuna. Osim što je posao višestruko preplaćen, dio tih sredstava u Izvršenje državnog proračuna zaveden pod sredstva iz EU fondova.

Uhićeni dekan i profesor skriveni suvlasnici privatne tvrtke

24sata.hr doznaje i da su dekan i profesor razradili novu ideju oko zarade od poslova s državom. Europski tužitelji došli su do saznanja da su Đapo i Pribičević bili skriveni suvlasnici tvrtke Geofocus iz Zagreba, čiji je vlasnik ‘na papiru’ Krunoslav Boc, također osumnjičenik u slučaju. Đapo i Pribičević nisu se mogli prikazivati kao vlasnici jer u tom slučaju, zbog sukoba interesa, njihov Geofocus ne bi mogao sklapati poslove s Geodetskim.

Kako piše 24sata.hr, samo od posla s Ministarstvom kulture isplaćeno je Geofocusu više od 1,7 milijuna tadašnjih kuna na namještenim natječajima. Donosili su odluke o ponudama za druge državne tvrtke, slali račune i obavljali ostale radnje koje rade vlasnici neke tvrtke. Među zaposlenicima Geofocusa je i brat uhićenog Pribičevića. 24sata.hr doznao je i da je Geofocus kroz svoju strategiju razvoja planirao daljnje poslove s Ministarstvom kulture.

Izdvojeni članak
studentski zbor geodetskog

Da, Studentski zbor Geodetskog trebao bi se oglasiti oko afere: I to u ove dvije ključne točke

Željeli su osnovati Institut kroz koji bi novac išao u njihovu privatnu tvrtku

Među ostalim, ideja im je bila osnovati Institut, a dekanu Đapi, prenosi 24sata.hr, najprihvatljiviji je bio scenariji u kojem bi deset posto udjela imalo Ministarstvo kulture, deset posto Geodetski fakultet, a 80 posto njihova skrivena tvrtka Geofocus. Valja napomenuti da institut ne mora biti samo javni, on može biti i tvrtka koja se naziva Institut.

Prema pisanju 24sata.hr, Institut bi radio slične poslove kao Geodetski fakultet, ali bi novac novog Instituta, uz pokriće Ministarstva kulture i Fakulteta, primarno završavao u njihovoj skrivenoj tvrtki Geofocus, većinskom vlasniku Instituta. Ministarstvo kulture i medija nam je za 24sata.hr odgovorilo da Đapo nikad osnivanje instituta nikada nije predložio niti ministarstvu niti ministrici. Nije to učinio, tvrde, ni Boc, koji je vlasnik Geofocusa na papiru. Iz Ministarstva navode i da bi takav prijedlog, da je i stigao, bio odbijen.