Pretraga

Borasov suradnik televiziji poslao demanti na gostovanje studentice: ‘Vidim to kao pokušaj zastrašivanja’

A- A+

Borasov bliski suradnik i zagrebački prorektor Tonći Lazibat malo se obrecnuo na studenticu. Na televizijsko gostovanje Dijane Radovniković, predstavnice inicijative koja se posljednjih godinu dana bori za prava studenata stručnih studija, poslao je demanti. U njemu, ukratko, navodi da su ona i voditeljica pogrešno informirale gledatelje te ih tako navele na neispravne zaključke.

Foto i obrada: Sveučilište u Zagrebu | srednja.hr

Dijana Radovniković, predstavnica inicijative 300=300 koja se posljednjih godinu dana zalaže za prava studenata stručnih studija, 24. veljače gostovala je u Otvorenom studiju Televizije Dalmacija. Komentirala je rad inicijative, izjednačavanje kvalifikacijskih razina stručnih i sveučilišnih studija, a osvrnula se i na ulogu zagrebačkog rektorata u cijeloj priči. Njeno je gostovanje zapelo za oko bliskog Borasovog suradnika i zagrebačkog prorektora Tonćija Lazibata pa je televiziji poslao demanti.

‘Pogrešno informirale gledatelje’

Televizija Dalmacija demanti je u programu objavila jučer. U navedenom su intervjuu s predstavnicom 300=300, kako navodi prorektor Lazibat, “izrečene netočne informacija i neistine, a događaji nekorektno i neprofesionalno predočeni”. Tu je posebno istaknuo tvrdnje “da su novim Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru studenti stručnih studija izjednačeni kvalifikacijskom razinom sa studentima sveučilišnih studija i da su rektor Boras i Pravni fakulteti u svojoj ustavnoj tužbi tražili da se studentima stručnih studija umanji kvalifikacija… zbog čega rektor Boras i Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu moraju otići”

Lazibat tvrdi da sukladno Zakonu o elektroničkim medijima “programi trebaju objavljivati istinite informacije, poštovati ljudsko dostojanstvo i pridonositi objektivnom informiranju”, a onda zaključuje da Televizija Dalmacija u svojoj emisiji nije uvažila te zakonske odredbe. Dalje tvrdi da su voditeljica i njena gošća gledatelje “pogrešno informirale ” te ih navele na “pogrešne zaključke”.

Ističe i kako je izmjenama Zakona ustroje trinaest razina kvalifikacija, čime su kvalifikacije nakon završenih stručnih specijalističkih studija stavljene na devetu, a sveučilišnih diplomskih, kao i integriranih, na desetu razinu. U nastavku prorektor zaključuje kako u emisiji nisu “korektno i profesionalno izvještavali o Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru” pa gledatelji nisu bili u mogućnosti donijeti ispravne zaključke. Demanti prorektora Lazibata možete pogledati na ovoj poveznici, s početkom na 28 minuta i 20 sekundi.

‘Ovo vidim kao pokušaj cenzure i zastrašivanja’

Razgovarali smo s Radovniković koja nam kaže kako joj se prorektor Lazibat ni u jednom trenutku nije osobno obratio, već je za demanti saznala iz medija. Ovaj potez zagrebačkog prorektora vidi kao pokušaj pritiska i zastrašivanja.

– Ovo vidim kao pokušaj cenzure i zastrašivanja mene i medija. Zakonodavac se izjasnio da je izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru došlo do izjednačavanja kvalifikacijskih razina stručnih i sveučilišnih studija. Ja sam to u emisiji i rekla. Sve ovo vidim kao pritisak na slobodu govora i izvještavanja, rekla nam je predstavnica inicijative 300=300.

Napomenimo kako ovo nije prvi put da se vrhuška zagrebačkog sveučilišta bavi studentskim gostovanjima u medijima. Prije nešto više od dvije godine rektor Damir Boras tužio je studenta Hrvatskih studija zbog izjave koju je dao novinarima HINE u vezi provale u studentske prostorije smještene na Borongajskom kampusu. Rektor je, dakle, tužio studenta sveučilišta na čijem je rektorskom čelu, a prije tog poteza nisu pokrenuti ni etički ni stegovni postupci. Nakon golemog pritiska medija i javnosti tužba je povučena.

Zakon uveo simbolične podrazine

Izmjene Zakona o HKO-u, podsjetimo, Hrvatski je sabor donio 19. veljače. Kvalifikacije stečene završetkom stručnih i sveučilišnih studija tim su izmjenama postavljene na istu razinu, a tek simbolično odijeljene različitim podrazinama. Podrazine su označene kraticama st. za stručne, odnosno sv. za sveučilišne studije.

Rektorat zagrebačkog sveučilišta na čelu s Borasom nije bio u potpunosti zadovoljan izmjenama pa su u javnom savjetovanju tražili da se razina stručnih kvalifikacija u hrvatskom okviru pak poveže s nižom razinom kvalifikacija u europskim i međunarodnim propisima. Njihov je prijedlog odbijen, a izmjene Zakona donesene su znakovitom većinom glasova čak 127 zastupnika, s tek tri suzdržana i nijednim glasom protiv. Nakon donošenja prorektor Lazibat je, pak, rekao kako je zadovoljan tim prijedlogom, a onda pokušao objasniti da ipak nije došlo do izjednačavanja, o čemu smo svojedobno izvijestili javnost.

Prorektoru sporno gostovanje Dijane Radovniković u Otvorenom studiju Televizije Dalmacija možete pogledati u videu ispod.