Pretraga

Hrvatica kruzerom oplovila svijet i za to dobila 30 ECTS – a

A- A+

Studentica Iva Soldo iz Belišća (25) prijavila se za studijski program Sveučilišta Virginia, za vrijeme kojeg je u jednom semestru kruzerom obišla 19 zemalja i za sve to dobila 30 ECTS – a. Kruzer je zapravo studentski kampus opremljen najmodernijim predavaonicama, knjižnicom, ali i zabavnim sadržajima.

www.facebook.com

Iva Soldo jedina je Hrvatica koja je u 113 dana vidjela vidjela 19 zemalja na četiri kontinenta, i to sve na kruzeru opremljenom kao studentski kampus u sklopu studijskom programa Sveučilišta Virginia.

Izdvojeni članak

Studiranje u inozemstvu: ‘Krakow bih preporučila svakom studentu kojeg poznajem’

Vrhunski ‘kampus’ i predavači

Studentica koja je završila studij ekonomije pa zatim upisala diplomski studij na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku dvije je godine maštala o ovom programu, za kojeg je trebala pobijediti jaku konkurenciju cijelog svijeta. Ovakvo studiranje nije jeftin sport – jedan semestar stoji 20 tisuća dolara. Iva je dobila četiri stipendije, zbog čega je morala platiti samo kartu, vizu i cjepiva, u čemu joj je pomogla Osječko – baranjska županija i Grad Belišće, piše 24sata.

Kako je Iva sama rekla, oduševila se predavačima koje je slušala na predavanjima, među kojima su se našli mnogi redovni profesori s Harvarda i Yalea, dva NASA – ina astronauta, direktorica IBM – a, nobelovac i aktivist Desmond Tutu i mnogi drugi.

Izdvojeni članak

Iz prve ruke doznajemo zašto je Beč idealan grad za studiranje

Mnogo truda za savršenu priliku

– Plovili smo od pet do sedam dana, i za to vrijeme imali predavanja, ispite i seminare, baš kao i na svakom drugom fakultetu. U lukama smo bili od tri do pet dana. Obilazili smo znamenitosti, razgovarali s ljudima, posjećivali tvornice, luke, imali zadatke koje smo morali odraditi u okviru studija koji smo odabrali. Puno sam naučila o ekonomiji, o funkcioniranju zemalja, o utjecaju Amerike na ostatak svijeta. Imam osjećaj da bih se nakon ovoga snašla i u najtežim situacijama i izazovima, kaže studentica koja je slušala kolegija iz međunarodnog marketinga, a planira s kolegama otvoriti IT marketinšku tvrtku u Osijeku.

Ako se pitate kako je Soldo uspjela doći do ovakve prilike, morate znate da je potrebno mnogo truda i rada. – Nije lako upasti u program jer morate pisati razne projekte, eseje i seminare. Isto to morate činiti i da biste dobili stipendije. Nakon što položite ovaj semestar dobijete i poseban certifikat koji pomaže da lakše dobijete posao u inozemstvu, a možete birati između 75 kolegija, ispričala je studentica.