Pretraga

Nakon izbora za rektora, mogli bi se opet pokrenuti razgovori o izlasku nekih fakseva sa Sveučilišta

A- A+

Ideja da se neki fakulteti zagrebačkog sveučilišta izdvoje postoji već nekoliko godina. Nakon izbora za rektora, u idućih godinu dana, razgovori o tome mogli bi se intenzivirati. Misli tako Dora Kršul, novinarka Telegrama koja je gostovala u podcastu portala srednja.hr o izborima za novog zagrebačkog rektora ili rektoricu.

Trenutno je u tijeku reforma sustava visokog obrazovanja i znanosti kroz nove zakonske okvire. Od Radovana Fuchsa se, kazala nam je Dora Kršul, očekuje da u tome Zakonu uredi cijeli niz stvari – od detaljno raspisanih programskih ugovora, organizacije javnih sveučilišta, promjena u vezi studentskog predstavništva, uvođenja mehanizma nadzora od strane države i potrošnje javnog novca, ali i labaviji mehanizmi za one fakultete koji se žele izdvojiti sa sveučilišta. Trenutno za izdvajanje fakseva s nekog sveučilišta treba dvotrećinska većina u Senatu i, naravno, dobra volja države da zbrine fakseve koji su se odvojili.

– Nije to ideja od prošle godine, koliko je meni poznato ta ideja postoji dulje i tinja na nekim sastavnicama koje su daleko odmaknule od onoga što je prosjek Sveučilišta u Zagrebu. Možda se varam, mislim da će nakon ovih izbora, iako sumnjam da će išta bitno promijeniti, ali mislim da će se ti razgovori o izlasku sa Sveučilišta u narednih godinu dana intenzivirati. Sigurna sam da postoji korpus mladih ljudi na fakultetima koji možda ne vide svoju budućnost unutar Sveučilišta ovakvog kakvo je, da znaju da mogu bolje i da bi negdje procvali. Uopće nije tajna da se o tome raspravljalo i na razini nekih fakultetskih vijeća. Imamo situacije da su na nekim fakultetima mladi zaposlenici, koji su budućnost, vrlo otvoreno za takve opcije, kaže Kršul.

Nada se, dodaje, i da će se u novim zakonima regulirati, odnosno olabaviti taj mehanizam izlaska nezadovoljnih fakulteta sa sveučilišta, recimo na način da se smanji potreba izglasavanja s dvotrećinske većine na natpolovičnu. Cijeli video podcasta pogledajte ispod, a za najzanimljivije trenutke, bacite pogled na ovu poveznicu.


Pogledajte cijeli podcast o izborima za zagrebačkog rektora:


Više tekstova na temu rektorskih izbora:

Marijan Klarica, kandidat za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Tonći Lazibat, koji se natječe za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Boris Jokić komentirao izbore za rektora na zagrebačkom sveučilištu

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Bivši rektor Aleksa Bjeliš za srednja.hr o rektorskim kandidatima i budućnosti zagrebačkog sveučilišta

[VIDEO] ‘Sveučilište u Zagrebu ima jedan ozbiljan problem koji će biti vidljiv za 10 godina’

Sveučilište na webu, mrtvo hladno, objavljuje pismo jednog od kandidata za rektora