Pretraga

Pojedini fakulteti upozorili studente: Uporaba ChatGPT-a bez navođenja izvora teška je povreda obveza

A- A+

ChatGPT-a, alat umjetne inteligencije, u samo nekoliko minuta može, primjerice, sastaviti sasvim pristojan pregledni rad kojeg bi neki student mogao predati kao svoj i tako ostvariti jedan od uvjeta za prolazak kolegija. Njegovo korištenje u školstvu i akademskoj zajednici tema je koja ne jenjava. Vijeće časti Sveučilišta u Rijeci priključilo se krugu tijela koji smatraju da bi svaki pokušaj zabrane ovakvih alata bio uzaludan, ali da studenti i drugi članovi akademske zajednice trebaju biti odgovorni u korištenju. Neki riječki fakulteti već su upozorili studente da je uporaba ChatGPT-a bez navođenja izvora predstavlja tešku povredu obveza.

internet_tipkanje

Foto: Unsplash

ChatGPT još je jedan u nizu alata umjetne inteligencije koji bez većih poteškoća može rješavati zadatke u ispitima ili, primjerice, napisati pregledan seminarski rad. Primjerice, višu razinu Hrvatskog jezika riješio je za trojku, a rad koji smo ga tražili da napiše bio je zastrašujuće precizan.

Neki fakulteti od studenata traže da jasno naznače ako u radu koriste ChatGPT

Pa se postavlja pitanje kakva je budućnost zadataka koje nastavnici na fakultetima zadaju svojim studentima. Rijetke su visokoškolske ustanove izdale neke upute vezane uz korištenje ChatGPT-a u radovima. Među onima koje to jesu napravile su neki od fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Studenti koji su koristili ChatGPT dužni su to nedvosmisleno navesti u radu.

– Svaka upotreba tuđeg teksta ili drugog oblika autorskog djela, kao i upotreba ChatGPT ili bilo kojeg drugog alata čija se funkcionalnost temelji na tehnologiji umjetne inteligencije, bez jasnog i nedvosmislenog navođenja izvora, smatra se povredom tuđeg autorskog prava i načela akademske čestitosti te predstavlja tešku povredu studentskih obveza i za sobom povlači stegovnu odgovornost i stegovne mjere sukladno Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata, stoji u obavijesti riječkog Fakulteta za fiziku.

Istu napomenu ima i Filozofski fakultet u Rijeci. Prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata Sveučilišta u Rijeci, sankcije za tešku povredu studentskih obveza mogu biti zabrana polaganja ispita, kolokvija i drugih oblika provjere znanja, privremeno isključenje sa studija ili trajno isključenje sa studija.

Izdvojeni članak
laptop

ChatGPT uspješno prošao ispite na diplomskim studijima: ‘Ograničenja su potrebna’

Pokušaj zabrane je uzaludan

Ovih je dana na korištenje ChatGPT-a reagiralo i Vijeće časti Sveučilišta u Rijeci. U priopćenju za javnost podsjetili su da je  Upravni odbor za učenje i poučavanje Europske sveučilišne asocijacije podijelio je svoja ključna razmatranja za europska sveučilišta kroz posebnu izjavu ‘Alati umjetne inteligencije i njihova odgovorna uporaba u visokoškolskom učenju i poučavanju’.

– Uzimajući u obzir trenutne nedostatke i potencijalne prednosti ovih tehnologija, u izjavi se navodi da bi svaki pokušaj zabrane umjetne inteligencije bio uzaludan te da sektor visokog obrazovanja mora prilagoditi svoje pristupe na način da se umjetna inteligencija koristi učinkovito i primjereno. Stoga je EUA pozvala sveučilišta da razmotre ključne čimbenike koji se odnose na neposredne posljedice koje alati umjetne inteligencije imaju na učenje i poučavanje, na kontinuirane inovacije u učenju i
poučavanju te na širu ulogu sveučilišta u odnosu na utjecaj takvih tehnologija na naša društva,  navodi Vijeće časti Sveučilišta u Rijeci.

U dokumentu se, dodaju, ističe potreba formalnih rasprava o odgovornoj, etičkoj i transparentnoj upotrebi AI alata i drugih novih tehnologija s osobljem i studentima na sveučilištima.

– Osobito je istaknut značaj vođenja računa o akademskoj čestitosti, kao što je primjerice obveza navođenja upotrebe umjetne inteligencije u akademskom i studentskom radu i ograničavanje njezine uporabe za određene vrste učenja i ocjenjivanja. Vijeće časti pridružuje se dosadašnjem promptnom reagiranju navedenih i drugih tijela i sastavnica Sveučilišta, ističući primjer preporuke Stručnog vijeće Centra za studije i studente Sveučilišta u Rijeci o uvođenju odgovarajuće napomene u detaljne izvedbene planove sastavnica prema primjeru Filozofskog fakulteta u Rijeci, navodi se u priopćenju Vijeća časti.

Zaključno navode i kako pozdravljaju ‘sve daljnje institucijske i individualne napore osoblja i studenata Sveučilišta u Rijeci u odgovornoj uporabi alata umjetne inteligencije u učenju i poučavanju, uključujući dopuštenu, kritičku, informiranu i vođenu uporabu navedenih alata i poštivanje najviših etičkih načela u njihovu korištenju.’