Pretraga

Predstavnik studenata o seksualnom nasilju: ‘Rektor i članovi odsjeka mogli su bolje reagirati’

A- A+

Zagrebačkom rektoru Damiru Borasu opasno se trese fotelja. Toliko opasno da su i studentski predstavnici, premda ne suviše oštro, naglasili njegovu odgovornost u skandalu s prijavom za seksualno uznemiravanje. Predsjednik Studentskog zbora Mihovil Miokoviću u razgovoru je za portal srednja.hr istaknuo da su, prema njegovu skromnu mišljenju, “rektor i četrdesetak članova odsjeka uz tadašnju dekanicu mogli bolje reagirati, te istražiti cijeli slučaj”.

Mihovil Mioković | foto: Hrvatska akademska zajednica

Zagrebački rektor Damir Boras u posljednjih je nekoliko dana česta tema u medijima. Sumnja se da je zataškao jednu prijavu za seksualno uznemiravanje; Filozofskom već mjesecima ne dozvoljava da izaberu vlastitog dekana; a njegovom najbližem suradniku, moćnom prorektoru Anti Čoviću jučer je stopirano produljenje radnog odnosa. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs već je tražio hitnu reakciju tijela koje nadzire zakonitost rada Sveučilišta, a sad su se na neke skandale osvrnuli i studentski predstavnici.

‘Rektor i članovi odsjeka su mogli bolje reagirati’

Razgovarali smo s Mihovilom Miokovićem, predsjednikom Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta. Radi se o krovnom tijelu koje brine za studentska prava i standard. Posljednjih su nekoliko dana na društveni mrežama bili jako aktivni, no teško je ne primijetiti da se nijednom jedino riječi nisu osvrnuli na mega skandal u kojem je rektor Boras nagradio profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje. Zato smo pitali Miokovića što misli o svemu tome. Kaže da je Studentski zbor odmah u startu priče sa seksualnim nasiljem reagirao i pozvao studentice i studente da im se jave.

– Ovo je najmanje što Studentski zbor može poduzeti. Svjesni smo kako je ovo iznimno osjetljiva tema te se od žrtvi ne može očekivati da istupe i prijave osobe, koje su često u “poziciji moći” prema žrtvama. Na nama svima je da gradimo sigurno društvo u kojem se ne događaju ovakve stvari, a pogotovo ne na fakultetima gdje bi se studenti trebali osjećati sigurno, a profesori predstavljati uzor, rekao nam je Mioković.

Izdvojeni članak

Rektoru Borasu opasno se trese fotelja: Ministar tražio hitnu reakciju tijela koje nadzire njegov rad

Pomalo neočekivano, u nastavku naše korespondencije ukratko je komentirao i skandal zbog prijavljenog i poslije titulom nagrađenog professora emeritusa osvrnuvši se na odgovornost rektora Borasa i članova odsjeka koji su bili upoznati s okolnostima prijave.

– U ovom slučaju, po mom skromnom mišljenju, smatram da su i rektor i četrdesetak članova odsjeka uz tadašnju dekanicu mogli bolje reagirati, te istražiti cijeli slučaj. Očekujem da MUP i ostala nadležna tijela istraže slučaj i ustanove što se točno dogodilo. Studentski zbor teško osuđuje svaku vrstu zlostavljanja, istaknuo je.

Ako se dokaže, tražit će oduzimanje zvanja

Miokovića smo upitali i što je s reakcijom na emeritiranog profesora, a on nam je kratko odgovorio da će, ako se utvrdi da je tu bilo zlostavljanja ili uznemiravanja, Studentski zbog promptno reagirati.

– Ako nadležna tijela ustanove slučaj zlostavljanja, najmanje što možemo napraviti je tražiti oduzimanje počasnog zvanja s čime se slaže i sam rektor. Slučaj oko seksualnog zlostavljanja bi trebao biti primjer specijalne i generalne prevencije. Specijalne da se osudi sam čin i kazni počinitelja, a generalne da se pošalje poruka javnosti kako smo netolerantno društvo prema bilo kojem obliku zlostavljanja, a pogotovo onog seksualnog, rekao je Mioković.

Dodaje kako je dužnost i svrha studentskih predstavnika u Zboru reagirati na “svako prekršeno pravo studente” te se brinuti za njihovu dobrobit.

– Tako i u ovoj situaciji, Zbor će reagirati sukladno odlukama nadležnih tijela, zaključio je Mioković.