Pretraga

Ovo već postaje nestvarno: Rektor Boras ne želi podržati nijedno od dvoje kandidata za dekana Filozofskog

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras ne želi podržati nijedno od dvoje izglasanih kandidata za dekana Filozofskog fakulteta. Predlaže Senatu, koji će o tome sutra glasati, da odbije obje kandidature, a obrazloženje odbijenice raspisuje na četiri stranice.

Damir Boras
Foto: srednja.hr

Zagrebački rektor Damir Boras ne želi prihvatiti nijedno od dvoje kandidata za dekana Filozofskog fakulteta. Razvidno je to iz dnevnog reda sutrašnje sjednice Senata kojem rektor predlaže uskratu suglasnosti na oba dekanska programa.

‘Radikalističke, pa i militantne izjave’

Jedan od kandidata za dekana Filozofskog je profesor Neven Jovanović. Njegovu je kandidaturu već jednom, u travnju prošle godine, na prijedlog rektora Borasa odbio zagrebački Senat. Rektor kao ni prošloga puta nije oduševljen njegovim programom.

“Odmah se nameće pitanje kako uopće treba shvatiti i tretirati u bitnome reprizirani Program rada? Treba li ga shvatiti kao situaciju koja bi bila usporediva s postupkom studenta koji bi pao na testu pa potom donio profesoru korigirani test da mu upiše pozitivnu ocjenu? Ili možda kao ironijski i polemički odgovor na odbijanje pristupnikova ‘prvog ovogodišnjeg programa’? Ili kao posebnu akciju u sklopu pristupnikova opstruktivnog aktivizma na Fakultetu koji je izašao iz akademskih krugova?”, oštro započinje obrazloženje odbijenice Boras.

Dalje u obrazloženju rektor proziva Jovanovića za “radikalističke pa i militantne izjave” te za zagovaranje “državnog intervencionizma na Sveučilištu”. Dodatno, dekanskog kandidata rektor proziva i za “neutemeljeni napad na privremenu upravu Filozofskog fakulteta” jer je u programu problematizirao njihove postupke. No, bez obzira na dileme i pretpostavke, Boras se daje u formalnu analizu programa pa ocjenjuje da “taktičkim prepravljanjem” Jovanović nije uklonio glavne nedostatke programa.

“Ključni nedostatak sastojao se ne samo u proklamiranju kontinuiteta upravljanja”, ističe Boras, “nego u ukupnoj konstrukciji programa koji je postavljen upravo kao apologija i nastavak te prakse”, misleći pritom na mandat smijenjene dekanice Vesne Vlahović Štetić. Boras zaključuje da se Jovanović nije odredio prema krizi upravljanja faksa s ciljem normalizacije stanja, pa njegov program nije “mogao prihvatiti niti pozitivnim ocijeniti”. Cijeli tekst odbijenice možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet zagreb

Filozofski trese nova kriza, opet prekinuta sjednica: ‘Dekan ne preza od moralnih i emocionalnih ucjena’

Na sastanku joj rektor rekao da je program dobar

Zagrebački rektor nije blagonaklon ni prema programu, uz Jovanovića, jedine preostale dekanske kandidatkinje Renate Geld. Iako ističe da se jedan dio rada profesorice Geld može ocijeniti dobrim, u ostalim dijelovima, prema Borasovu mišljenju, sadrži bitne nedostatke jer izbjegava odgovoriti na pitanja koja se ne smiju ignorirati u ovoj situaciji.

Konkretno, rektor smatra da bi se dekanski program trebao odrediti prema krizi upravljanja i šteti koja nastaje na razini ugleda institucije. Osim toga, drži da se treba pozabaviti i zbivanjima na faksu koja su rezultat suspenzije bivše dekanice. Problematično je rektoru i što se u programu profesorica Geld ne bavi odnosom prema “autoritetu tijela Sveučilišta” koja u skladu sa svojim ovlastima “nastoje normalizirati stanje na instituciji i spriječiti nastavak devijantnog ponašanja uprave Fakulteta”. Na koncu, drži da se u programu ne dotiče, a trebala bi i mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi se normalizirala situacija na Filozofskom fakultetu.

Pohvalno je, stoji u obrazloženju, što profesorica Geld u najsitnije detalje pojašnjava kako bolje organizirati rad Filozofskog fakulteta u tehničkom aspektu, no naglašava kako “to ne može postati alibi za ignoriranje i zaobilaženje problema upravljanja Fakultetom u načelnom aspektu u kojem tijela Fakulteta donose protustatutarne odluke, pokreću protuzakonite postupke, progone neistomišljenike, eliminiraju nepodobne kandidate za dekana u fazi predlaganja programa, opstruiraju odluke sveučilišnih tijela te takvim postupanjima nanose neprocjenjivu štetu interesima i ugledu ne samo Fakulteta nego i Sveučilišta”. Cijelu odbijenicu možete pročitati ovdje.

Obje odbijenice, iako su članovima Senata poslane tek danas poslijepodne, donesene su 15. siječnja ove godine. To i ne bi bila neka neuobičajena pojava da nam profesorica Renata Geld, jedna od kandidatkinja, nije rekla da je pozvana na razgovor s rektorom 21. siječnja. Na tom joj je sastanku rektor Boras , među ostalim, rekao da je program dobar i da će ga on ponovno pročitati. Ako je vjerovati datumu koji stoji na citiranim odlukama, to znači da je tad već prošlo šest dana otkako je Boras napisao odbijenicu za dekanski program profesorice Geld. Profesorica Geld nije htjela dalje komentirati sadržaj rektorovih odluka ni novonastalu situaciju.

Izdvojeni članak

Filozofski podržao dvoje kandidata za dekana, no procedura još nije ni približno okončana

Što ovo sve znači?

Za sada, sve je na razini rektorova prijedloga. O programima dekanskih kandidata sutra će odlučivati Senat, a odluka tog tijela je definirajuća. Sjednica se održava online, putem elektroničke pošte, a na točke dnevnog reda članovi će svoje glasove poslati između 12 i 18 sati.

Ako na prijedlog rektora Borasa zagrebački senatori sutra izglasaju uskratu suglasnosti na oba dekanska programa, postupak izbora time bi trebao biti poništen. Drugim riječima, privremeni dekan Miljenko Šimpraga po nekoj logici bi trebao raspisati novi izbore za dekana i s cijelom procedurom krenuti ispočetka.

Ako, kojim slučajem, Senat zagrebačkog sveučilišta sutra ne podrži Borasa već podrži obje kandidature, postupak se vraća na Filozofski fakultet, čije se Vijeće potom treba sastati te između dvoje kandidata izabrati novog dekana. No, čak i u tom, u akademskim krugovima neočekivanom scenariju, konačno izabranog dekana ili dekanicu treba potvrditi Senat.

Ovo već postaje nestvarno: Rektor Boras ne želi podržati nijedno od dvoje kandidata za dekana Filozofskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap