Pretraga

[Reakcije studenata] Ogorčeni na poništenje natječaja za obnovu Save i Cvjetnog

A- A+

Zbog poništenja natječaja za obnovu studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetnog Naselja, studenti koji su tamo smješteni ponovno su u problemima. Prvo im je bilo rečeno da će se u domovi moći useliti krajem listopada, pa onda nakon zimskih praznika, a sada se treba dogovoriti i treći rok, zbog pokretanja novog postupka javne nabave. U obnovljene domove trebali bi biti smješteni sportaši koji će sudjelovati na Europskim sveučilišnim igrama, koje će se iduće godine održati u Zagrebu i Rijeci.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

EKSKLUZIVNO: Poništen natječaj za obnovu Save i Cvjetnog – Ne zna se kada kreću radovi

Sanacijski upravitelj zagrebačkog Studentskog centra, Pejo Pavlović, donio je odluku o poništenju postupka javne nabave za rekonstrukciju studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje, jer su cijene najpovoljnije ponude veće od osiguranih 210 milijuna kuna.

Natječaj javne nabave koji je bio objavljen 17.4. podijeljen u četiri grupe poništen je 10. srpnja, a sastavni dio Odluke je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda 7. srpnja, kroz koji je utvrđeno da su u sve četiri grupe cijene najpovoljnijih ponuda veće od osiguranih sredstava. Neslužbeno saznajemo da je riječ o iznosu koji penje i do sto milijuna kuna.

Studenti misle da se natječaj trebao organizirati godinu ranije

– Taj se natječaj trebao organizirati najmanje godinu dana unaprijed jer je cifra prevelika da se neozbiljno shvati. Previše je studenata koji o tome ovise, nas sedam tisuća i naši fakulteti ovise o tome. Svi smo tamo prvenstveno zbog financija, jer nam je to najpovoljnija opcija, kaže Kristina Šaronja, studentica koje je inače smještena u domu  Cvjetno Naselje, a trenutno je na ljetnom smještaju na Savi.

Izdvojeni članak

Obnova studentskih domova: Do Božića u svakoj sobi frižider i wi-fi

Rok za dostavu ponuda bio je 27. svibnja, točno 40 dana od otvaranja
natječaja, a Zapisnik o pregledu i ocjeni ponude napravljen je 7.
srpnja, ukupno 81 dan od otvaranja natječaja.
Studentima je prvo bilo rečeno da će morati pronaći privatni smještaj do
kraja listopada kada će se moći vratiti u domove, a onda je ta odluka
promijenjena tako da se useljavanje planiralo za Božić.

Ako se
novi natječaj odmah pokrene, i ako procedura bude trajala 81 dan kao u
prvome, radovi na rekonstrukciji domova će početi tek u listopadu što će
uvelike utjecati na smještaj studenata tijekom većeg dijela akademske godine.

Studenti pogođeni sa situacijom

– Studenti su jako pogođeni ovom situacijom, pogotovo zato što su kapaciteti i inače premali, a sada ne vjerujem da će se prije proljeća vratiti u domove, komentira Kristijan Kovačić, student koji je do sada bio smješten na Savi.

Izdvojeni članak

Iz SC-a otkrivaju gdje će studenti biti smješteni kad počne renoviranje studentskih domova

Još je u studenom 2014. sanacijski upravitelj SC- a Pejo Pavlović
tvrdio da će većina radova biti gotova do jeseni ove godine, a slučaj
poništenja natječaja nije htio komentirati putem telefona niti SMS
poruka.

– Dok se paviljoni budu obnavljali, studenti će biti subvencionirani tako da će im se osigurati da žive u unajmljenim stanovima
po troje, četvero, a bit će obvezani ugovorom da, kad se vraćaju u
svoje domove, subvencija prestaje. Obnova bi trebala početi oko 1.
srpnja, a do jeseni iduće godine bi većina toga trebala biti obnovljena.
To će sve biti u dogovoru sa Studentskim zborom, a svi radovi trebali
bi biti gotovi polovicom 2016., rekao je Pejo Pavlović u studenom prošle godine.

– Subvencija od 400 kuna je premala s obzirom na cijene stanarina,a upitno je gdje će uopće pronaći stanodavce koji će studentima iznajmiti stanove na nekoliko mjeseci, dodaje Kristijan. S njime se slaže i Katarina Lukec, koja je inače smještena u domu Cvjetno Naselje. Katarina dodaje kako 400 kuna nije dovoljno ni za režije, a kamoli za stanarinu i smatra da će stanodavci iskoristiti neizvjesnost.

Previše gafova SC-a i neodgovorno ponašanje prema studentima

– U zadnje vrijeme su imali stvarno previše gafova, jako se neodgovorno ponašaju prema nama. Ne znam uopće niti za koji dom bi s prijavila, vjerojatno će biti navala na ‘Šaru’, a niti zašto bi se prijavila, samo će od nas pokupiti po 100 kuna za prijavu, a u domu ćemo možda biti par mjeseci, kaže Katarina.

Najgori scenarij za studente bio bi preseljenje u domove usred ispitnik rokova, čega se Kristina najviše boji, a moglo bi se, kaže, vrlo lako ostvariti.