Pretraga

Studenti ovog studija mogu biti sigurni – sve je spremno za sljedeću godinu, kakva god ona bila

A- A+

Premda je prošla tek polovina 2020. godine, sa sigurnošću možemo ustvrditi da ju je pandemija koronavirusa obilježila. Zbog sigurnosti cijelog društva, dobar dio svih naših djelatnosti se prebacio u online sferu. Kako je situacija s pandemijom prilično neizvjesna, ne možemo sa sigurnošću reći kako će od jeseni sve funkcionirati ‘normalno’. Zanimalo nas je kako su se snašla visoka učilišta u cijeloj situaciji i imaju li plan B ako će se nastava ponovno odvijati online. Razgovarali smo s prodekanicom RIT Croatia Irenom Guszak Cerovečki te s njihovom diplomanticom Paminom Benčić.

Na RIT Croatia vlada jedna posebna atmosfera | foto: RIT Croatia

Pandemija koronavirusa unijela je osjećaj visoke neizvjesnosti gotovo kod svih nas. I dok se posljednjih dana broj zaraženih ponovno povećao, zbog čega se ponovno neka događanja stavljaju na hold, ono što zanima velik broj učenika, studenata, ali i budućih studenata je – kako će izgledati sljedeća akademska godina?

Otkako je školska, odnosno, akademska godina završila, mogli smo čuti različita iskustva s online nastavom, i pozitivna i negativna. Bez obzira na dojmove, ako situacija to bude zahtijevala, online nastava postat će ponovno neophodna.

Zato smo razgovarali s prodekanicom RIT Croatia, Dr. Irenom Guszak Cerovečki te njihovom novopečenom diplomanticom Paminom Benčić. Zanimalo nas je kako se RIT Croatia snašao od ožujka 2020., kad su se velikom brzinom prebacili u online sferu, kako je to utjecalo na studente, ali i imaju li pripremljenu strategiju za sljedeću akademsku godinu.

„Uspjeli smo zbog dva važna faktora“

– Akademsku godinu smo završili vrlo uspješno izvodeći nastavu na daljinu za 165 sekcija studenata iz 73 različita kolegija. Prije svega, želim naglasiti dva vrlo važna faktora koji su pridonijeli dobrim ishodima, a to su priprema te zajednički angažman i suradnja svih strana uključenih u izvođenje nastave online, uvela nas je u priču prodekanica Irena Guszak Cerovečki.

RIT Croatia dio je američkog sveučilišta RIT koji ima kampuse u SAD-u, Europi i Aziji. Kako se epidemija koronavirusa prvo pojavila u Aziji, tako se i kampus u Kini prvi prebacio na online nastavu. Zbog toga su se ostali kampusi, pa tako i RIT Croatia, pripremali za online nastavu i prije nego su se potpuno prebacili, u čemu im je pomoglo i to što su cijelo vrijeme međusobno surađivali i dijelili iskustva.

Prodekanica Irena Guszak Cerovečki objasnila nam je što budući i sadašnji studenti mogu očekivati od nastave na RIT Croatia | foto: RIT Croatia

Osim toga, prodekanica Guszak Cerovečki pojasnila nam je kako RIT ima gotovo 40-godišnje iskustvo u izvođenju nastave na daljinu, tako da su već imali razvijenu infrastrukturu i alate za izvođenje online nastave. Zbog toga, prelazak iz klasične nastave na nastavu na daljinu nije bio pretežak zadatak za RIT Croatia.

Dio nastave je uvijek bio online

– Naši nastavnici i studenti su navikli na nastavu u online okruženju. I u klasičnoj nastavi koristimo tzv. learning management system, odnosno platformu i sustav za učenje myCourses. Uz mogućnost komunikacije i distribucije nastavnih materijala studentima, kroz myCourses je moguće pisanje kvizova i ispita, sudjelovanje u diskusijama koje se ocjenjuju, predaja zadaća i različitih vrsta radova, praćenje uspjeha studenata na pojedinom predmetu i dr. Sve navedene mogućnosti koristile su se i u online nastavi, intenzivnije nego u klasičnoj nastavi. Pohađanje online nastave kod nas nije novost jer neke predmete, najčešće iz grupe predmeta općeg obrazovanja provodimo povezujući nastavnike sa studentima oba kampusa putem PolyCom tehnologije, otkrila nam je Guszak Cerovečki.

Kako izgleda upisni proces na RIT Croatia ove godine?

I upisi na RIT Croatia ove godine se odvijaju online. Prvo i osnovno što svi koji se žele upisati trebaju napraviti je ispuniti aplikacijski obrazac. Nakon toga će im se javiti specijalist za upise, koji će im objasniti daljnje korake, koji uključuju: slanje svjedodžbi iz srednje škole ili prijepis ocjena s drugog fakulteta, pisanje motivacijskog pisma i intervju.

U samom prijavnom obrascu kandidati se mogu prijaviti i za financijsku potporu za studij, koja može biti dodijeljena u iznosima od 250 do 2500 EUR godišnje. 70% prijavljenih kandidata prošle je godine ostvarilo pravo na neki oblik financijske potpore ili stipendije. Osnovni kriterij kod dodjele financijske potpore jest financijsko stanje kandidata i njihovih obitelji, a kod stipendija se isključivo gleda uspjeh. Svi kandidati koji su sve razrede srednje škole prošli s odličnim, imaju automatski pravo na stipendiju u iznosu od 1000,00 EUR po godini.

Osim spomenutog alata myCourses, na RIT Croatia nastava se odvijala pomoću alata Zoom i Blue Jeans, koji su omogućavali izvođenje live nastave u virtualnom okruženju, konzultacije s profesorima, održavanje seminarskih vježbi te povezivanje studenata s akademskim savjetnicima i savjetnicima za karijere. Zapravo, sve što RIT Croatia daje svojim studentima na svojim kampusima, sada su im omogućili i online.

Sveučilište RIT ima 40-godišnje iskustvo u izvođenju online nastave pa im je to pomoglo u tranziciji na online nastavu | foto: RIT Croatia

– Drugi dio jednadžbe usko je vezan uz angažman i zajedničku suradnju svih uključenih strana, a primarno nastavnika i studenata. Uspješan ishod vezan je uz njihovo razumijevanje da se svi nalazimo u drugačijim okolnostima te da jedino ako djelujemo zajedno, kao tim, iz ovog možemo izvući maksimum. Između ostalog, tijekom proljetnog semestra, bili smo u stalnom kontaktu sa studentima, osluškivali njihove komentare i povratne informacije, rekla nam je prodekanica Irena Guszak Cerovečki.

Što su sve napravili kako bi se prilagodili novoj situaciji?

Kako nam je rekla prodekanica, glavna zadaća RIT Croatia bila je maksimalno izaći u susret studentima, istovremeno zadržavajući visoku kvalitetu obrazovanja koju inače pružaju. Zbog toga su studentima omogućili niz različitih opcija te postali dodatno fleksibilni po nekim pitanjima.

Primjerice, uveli su novi sustav ocjenjivanja, od uobičajenog američkog sustava ocjenjivanja slovnim ocjenama A-F, uveli su sustav od tri ocjene – satisfactory (A-C), pass (C-D) i no pass (F). Ocjene iz ovakvog alternativnog sustava ocjenjivanja nisu ulazile u prosjek ocjena kako bi se očuvali prosjeci ocjena.

Izdvojeni članak

Upoznajte profesora s potpuno obrnutim pristupom nastavi: Studenti predavanja slušaju doma, a na satu rješavaju zadaće

Nadalje, studenti RIT Croatia inače mogu do kraja 11. tjedna semestra povući predmet, odnosno prebaciti ga na iduću godinu, kako bi izbjegli ocjenu F. Iznimno, u zadnjem semestru ove akademske godine studentima je bilo omogućeno povlačenje predmeta do zadnjeg dana nastave. Također, produžen je i rok za povrat dijela školarine uslijed povlačenja predmeta.

Studenti RIT Croatia inače na raspolaganju imaju Writing lab kao podrška studentima za unapređenje vještine pisanja na engleskom jeziku. Ove godine posebno se i ovaj dio studija prebacio u online sferu.

Osim toga, svim studentima bila je pružena IT podrška u praćenju nastave. IT stručnjaci u proteklom semestru bili su na raspolaganju svim studentima u slučaju tehničkih izazova u praćenju nastave.

Što se tiče stručne prakse, po kojoj se RIT sveučilište ističe, i tamo je RIT Croatia pronašao način za što sigurniju provedbu, kako bi studentima i dalje pružali kvalitetno obrazovanje. Zbog toga su uveli dodatne modele poput projekata s kompanijama, akademskih istraživanja i poduzetničkih projekata. Postali su fleksibilniji i u smislu trajanja i perioda odrađivanja prakse, kako bi studentima maksimalno izašli u susret.

Do kad se mogu upisati na RIT Croatia?

Prijave za RIT Croatia su otvorene kroz cijeli 8. mjesec. Ako želite dobiti rezultate upisa na RIT Croatia i prije rezultata mature, preporuča se da se prijavite što ranije. Uz to, šanse za financijsku potporu su veće što se ranije prijavite.

Od same prijave do trenutka kada kandidatu dođe pismo s odlukom (Acceptance Letter) potrebno je 7 – 10 dana, a nekad i manje, ovisno o tome koliko brzo kandidat može poslati potrebne dokumente. Intervjui su završna faza procesa i oni se odvijaju svaki dan, tako da cijeli proces upisa traje vrlo kratko!

Što spremaju za novu akademsku godinu?

– S pripremama zapravo nismo stali od veljače. Razvili smo moguće scenarije kao i adekvatne odgovore na njih i trenutno ih operativno razrađujemo. Zapravo, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna dobra priprema. Istovremeno organizacije moraju biti vrlo fleksibilne i agilne kako bi se kontinuirano mogle prilagođavati okolnostima. Po završetku proljetnog semestra, prikupili smo iskustva svih nastavnika, proveli detaljnu analizu i podijelili primjere dobre prakse. Rezultate tog procesa i sva stečena iskustva iz proljetnog semestra sada koristimo kao podlogu za nadogradnju i daljnja unapređenja. Kvalitetna nastava na daljinu je mnogo više od platforme i tehnologija. Nije dovoljno podijeliti materijale i održati virtualno predavanje. Zato savjetujem svim postojećim i budućim studentima da se na svojim fakultetima raspitaju o tome kako će izgledati sljedeća akademska godina i je li ta institucija spremna za različite opcije. Ne zaboravite da ulaganjem u obrazovanje ulažete u sebe!, rekla nam je prodekanica Guszak Cerovečki.

Nastava na RIT Croatia je spremna za novu akademsku godinu – bila nastava online ili ne | foto: RIT Croatia

Kako je riječ o kampusu američkog sveučilišta, tako njihova akademska godina započinje nešto ranije nego na ostalim visokim učilištima u Hrvatskoj, odnosno početkom rujna. Kako nam je rečeno, zasad se pripremaju za nastavu uživo koja će započeti 1. rujna, uz primjenu svih epidemioloških mjera pomoću koji će se osigurati sigurno okruženje za studente i djelatnike. U slučaju da okolnosti neće dopuštati klasičnu nastavu, spremni su je izvoditi online.

Ipak, neovisno o tome hoće li biti klasične ili online nastave, uzeli su u obzir kako na kampusima tijekom godine studira oko 30% međunarodnih studenata pa će onima koji uslijed ove situacije nisu u mogućnosti doći u Zagreb ili Dubrovnik na studij, osigurati nastavu u potpunosti u online okruženju.

Kako izgleda intervju za RIT Croatia?

To nije ispitivanje, nego razgovor s kandidatom i tu nema točnih i krivih odgovora. Intervju služi kako bi se profesori i zaposlenici upoznali s budućim studentima, jer žele biti u kontaktu sa svima koji studiraju. Također, ovaj dio upisnog procesa je bitniji i od samih ocjena, jer puno više pokazuje motivaciju nekoga za studij od samih ocjena i dobrih rezultata. Intervju se odvija na engleskom jeziku, čime stručni žiri procjenjuje je li netko spreman za studiranje na engleskom jeziku.

Čak su se i studentska druženja organizirala online

Zanimalo nas je i kako su studenti doživjeli online nastavu na RIT Croatia. Jesu li studenti bili zadovoljni načinom na koji se izvodila nastava ili su im ipak nedostajali ljudski kontakti.

Izdvojeni članak

Provela sam dan na američkom koledžu i osjetila dašak potpuno drugačijeg obrazovanja

– Jasno, bilo je studenata kojima je studij u isključivo online okruženju odgovarao više nego u učionicama. Spominjali su da tako mogu bolje organizirati svoje vrijeme. Istovremeno, dosta je njih govorilo da im nedostaje odlazak na kampus – što zbog potrebe da se sa svojim kolegama druže uživo, ali naravno i radi interakcije s nastavnicima na nastavi. Naše studentsko vijeće se povezalo s vijećima drugih RIT kampusa pa su za sve studente organizirali virtualna druženja i tematska događanja, kako bi barem malo olakšali povezivanje u uvjetima u kojima smo ograničeni u kretanju, rekla nam je Irena Guszak Cerovečki.

Bivša studentica Pamina Benčić, koja je kraj studija i diplomu dočekala u online nastavi, otkrila nam je kako ima podijeljeno mišljenje o online nastavi.

– Što se kvalitete nastave tiče, ali i podrške i razumijevanja koje smo kao studenti dobili od nastavnika i ostalih zaposlenika, imam samo riječi hvale. Dapače, imam osjećaj da su se svi jako potrudili što bezbolnije priviknuti se na novu, neočekivanu situaciju. Jedna je stvar ako u početku znaš da su ti predavanja tj. studij online, a druga je kad si naglo i iznenadno stavljen u tu poziciju i nemaš izbora. Pošto je online nastava krenula sredinom mog posljednjeg semestra na RIT Croatia, nisam imala priliku oprostiti se od svega kako spada, nisam dobila završetak kakav sam željela i zbog toga mi je malo žao. Falila mi je ta energija našeg koledža koja se može doživjeti samo ako si prisutan na kampusu. Falilo mi je vidjeti nastavnike, prijatelje, sjediti u učionici, popričati s ljudima na hodniku… Sve one stvari koje čine mali, ali neizostavan dio studentskog iskustva, iskreno nam je rekla Pamina.

Diplomantica RIT Croatia Pamina Benčić, ispičala nam je kako je ona doživjela online nastavu | foto: RIT Croatia

A njezin uobičajen dan na RIT Croatia sastojao se od otprilike tri predavanja, a u pauzama bi se družila s kolegama na kavama ili bi ih provela učeći, odnosno pišući seminare. Kampusi su dobro opremljeni i postoje labovi u kojima studenti mogu sjesti, priključiti laptop na struju i tako što udobnije provesti vrijeme na faksu. Kako nam je i sama Pamina rekla, uvijek je bilo različitih aktivnosti, zbog čega je uvijek bilo dinamično i nikada dosadno.

Koliko dobro moraš znati engleski da bi studirao na RIT Croatia?

Prosječni hrvatski srednjoškolac bez problema može pratiti nastavu i sudjelovati u svim aktivnostima na RIT Croatia. Premda dolaze s različitim razinama poznavanja engleskog jezika, vrlo brzo se svi studenti oslobode i počinju razmišljati na engleskom jeziku te više niti ne primjećuju kada pričaju na hrvatskom, a kada na engleskom jeziku.

Stručna praksa kao priprema za poslovni život

Kao što smo već i istaknuli, odlika RIT Croatia je jedinstven program stručne prakse, oblikovan po uzoru na američki model. Tako studenti smjera Međunarodno poslovanje i Informacijske tehnologije/Web and Mobile Computing moraju odraditi minimalno 800 sati stručne prakse, dok studenti studija Service Management moraju odraditi minimalno 1200 sati stručne prakse.

Izdvojeni članak

Tips and tricks: Kako preživjeti prebacivanje na drugi faks?

– Stručna praksa studentima ne pomaže samo u stjecanju radnog iskustva i upoznavanju potencijalnih budućih poslodavaca, nego ih, isto tako, uči i pravilnom ophođenju i prezentaciji u poslovnom svijetu. Time se studentima pomaže da se razvijaju u mlade sposobne stručnjake koji će lakše pronaći posao po završetku studija. Uz to, osim stručnih predmeta, studenti pohađaju nastavu iz opće obrazovnih predmeta kao što su sociologija, filozofija i ekologija, koji im daju jednu određenu širinu znanja, rekla nam je Pamina opisujući svoj dojam o RIT Croatia.

Uz to, Pamina nam je otkrila kako se tijekom studija velik fokus stavlja na izgradnju karijere i poduzetničkog duha te razvijanje nekih vještina koje su potrebne u poslovnom svijetu, kao što su pisanje životopisa, zamolba za posao, te umijeće govorništva i prezentacijske vještine. Kaže nam kako se studenti u takvom okruženju od početka studija osjećaju motivirano.

– Studenti u takvom okruženju već od početka počinju razmišljati o svojoj budućnosti i načinu na koji se predstavljaju poslodavcima, tražiti prakse kako bi se kasnije lakše plasirali na tržište rada. Stoga, za vrijeme svog studija na RIT Croatia imala sam priliku raditi u sedam različitih kompanija od kojih su mi pet ponudile stalni radni odnos nakon što završim sa svojim obrazovanjem, otkrila nam je Pamina.

Pitali smo Paminu da nam opiše tip osobe koja bi se najbolje snašla na RIT Croatia, odnosno tko bi mogao najviše dobiti od studija na ovom američkom koledžu.

– Moraš biti osoba koja je voljna uložiti dovoljno vremena, truda i rada da iskoristiš sve što ti se nudi. Kao i sa svim drugim u životu, na tebi je da odlučiš biti proaktivan i iskoristiti prilike za rad na sebi. Na primjer, na RIT Croatia nude se razne radionice pisanja, mogućnosti slušanja predavanja gostujućih stručnjaka, pomoć pri učenju, organiziraju se različiti studentski događaji… Međutim, sve na kraju ostaje na tebi. Onoliko koliko ti sam odlučiš uložiti i posvetiti se nečemu, toliko ćeš na kraju i dobiti, za kraj nam je rekla Pamina.

Razmišljaš li o promjeni fakulteta? Prebaci se na RIT Croatia i počni s predavanjima u rujnu!

Ako si među onima koji nisu zadovoljni svojim trenutnim studijem, uvijek se možeš prebaciti na RIT Croatia! Prebaci se sad, a s predavanjima možeš početi već početkom rujna. Proces za prebacivanje je jednostavan, a za više informacija možeš se javiti na [email protected] i ispuni neobvezujuću PRIJAVNICU.

_____________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studije portala srednja.hr i RIT Croatia.